Locale Altele
Marti, 25 Ianuarie 2022
Marti, 25 Ian 2022
Criza financiară sporeşte violenţa conjugală
Evenimentul Zilei  - Luni, 5 Ianuarie 2009
Cazurile de violenţă conjugală s-au înmulţit dramatic în timpul Sărbătorilor de Iarnă, din cauza lipsurilor cu care se confruntă familiile pe fondul crizei financiare internaţionale, au avertizat autorităţile britanice, citate de „The Sunday Mail“.
 
Potrivit Centrului Naţional pentru Violenţă Conjugală, numărul femeilor care au solicitat sprijinul instituţiei a crescut cu 40 la sută în decembrie, comparativ cu luna precedentă.

Peste 2.200 de femei agresate de soţi au sunat în ultima lună a anului 2008 pentru a solicita sprijinul autorităţilor, centrul emiţând 1.195 de ordine de restricţie în decembrie, faţă de 861 emise în noiembrie. În multe dintre aceste situaţii, autorităţile au fost nevoite să emită astfel de documente în regim de urgenţă, din cauza gravităţii cazurilor. „Nu este nicio îndoială că factorul de bază este criza financiară. O bună parte din violenţele conjugale au loc în spatele uşilor închise, deoarece familiile petrec mai mult timp acasă pentru a economisi bani“, a declarat Mark Groves, directorul centrului.

Organizaţia „Women’s Aid“, care gestionează anual circa 250.000 de cazuri de violenţă domestică, împărtăşeşte opinia avansată de Groves. „Multe dintre victime se simt complet izolate, iar problemele financiare nu fac altceva decât să acutizeze fenomenul violenţelor conjugale“, a explicat Teresa Parker, expertă a organizaţiei. „Îngrijorările de natură financiară pot fi o problemă în plus pentru femeile care sunt deja victime ale violenţei conjugale“, a adăugat ea.

Cifre îngrijorătoare


Statisticile Ministerului de Interne de la Londra dezvăluie că anual sunt înregistrate 50.000 de victime ale acestui fenomen. În medie, poliţia britanică primeşte un apel telefonic la fiecare minut de la femei care sunt violate, bătute şi chiar înjunghiate. Aceleaşi cifre relevă că una din patru britanice va fi agresată de soţ în cursul vieţii, dar numărul victimelor ar putea fi mult mai mare, deoarece multe femei nu depun plângere.

Tags: violenta  conjugala  criza  
2433 vizite
Distribuie pe