Cercetătorii au avut ca subiecţi 130 de voluntari de ambele sexe, pe care i-au hipnotizat.
În ceea ce-i priveşte pe bărbaţii particpanţi la studiu, ei au declarat că se simt vinovaţi atunci când se îndrăgostesc de o altă persoană decât partenera de viaţă, în timp ce femeile au mărturisit că pun mai mare preţ pe fidelitatea emoţională şi pe resursele pe care aceasta le oferă în cadrul unui cuplu. Astfel, în timp ce, infidelitatea bărbaţilor este legată mai mult de cauze biologice, sentimentul de vinovăţie este mult mai complex la femei, deoarece acestea consideră că nestatornicia fizică ar răni foarte mult sentimentele partenerului.
Voluntarilor, aleşi din diferite locaţii din Toronto, li s-a cerut să se gândească la relaţiile trecute sau actuale, dar şi la posibile relaţii viitoare şi apoi să încerce să-şi imagineze că, dintr-o dată, ar deveni interesaţi de o altă persoană. În continuare, subiecţilor li s-au prezentat şase probleme care ar reieşi din implicarea într-o altă relaţie, trei de natură sexuală şi trei de natură emoţională, cu scopul de a observa care dintre ele generează un sentiment mai acut de vinovăţie.
Rezultatele experimentului au arătat că:
• bărbaţii consideră că relaţiile lor au implicaţii sexuale mai mari decât în realitate, deoarece ei acordă, în general, o mai mare importanţă aspectului fizic al unei relaţii
• femeile se implică afectiv şi simt emoţii puternice acolo unde acestea nu există sau atunci când nu este cazul
• oamenii, în general, dau dovadă de o incapacitate înnăscută de a preţui calităţile celor apropiaţi, căutând, în schimb, aceleaşi valori la alte persoane
Infidelitate fără remuşcări?
Un al doilea rezultat al studiului arată că atât bărbaţilor, cât şi femeilor le este foarte dificil să treacă peste infidelitatea fizică, respectiv afectivă. Astfel, participantele la cercetare au mărturisit că ar ierta mai uşor dacă ar afla că partenerul de viaţă a avut o relaţie pur sexuală cu o altă persoană, decât dacă ar simţi că acesta s-a îndrăgostit de acea femeie.
Când oamenii au motive plauzibile care să le justifice acţiunile, ”se simt mai puţin vinovaţi”, a declarat pentru LiveScinece Maryanne Fisher, profesor la Universitatea Halifax, Canada, conducătoarea studiului.
”Sentimentul de vinovăţie dispare sau este considerabil diminuat atunci când oamenii îşi pot justifica, în primul rând faţă de ei înşişi, deciziile pe care iau şi acţiunile pe care le întreprind”, a spus Fischer.