Locale Altele
Vineri, 19 Aprilie 2024
Vin, 19 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleMaterialSpiritualCasa meaGrădina meaLa birouGalerie FotoParty Foto
Cine se uită mult la televizor moare mai repede
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 13 Ianuarie 2010
Persoanele care stau în faţa televizorului mai mult de patru ore pe zi au o speranţă de viaţă mai mică decât aceia care se uită la TV o perioadă mai mică de timp, se precizează în cadrul unui studiu australian citat de AFP.

„Comparativ cu aceia care se uită la televizor mai puţin de două ore pe zi, persoanele care petrec mai mult de patru ore urmărind programele TV sunt cu 46% mai mult supuşi riscului de a muri din
cauza diferitelor boli”, spune cercetătorul David Dunstan, de la Institutul de diabet şi boli cardiovasculare din Melbourne.

Cel mai mare risc este reprezentat de bolile
cardiovasculare. 80% dintre fanii televizorului ajung ca, în timp, să dezvolte o boală de inimă, mai spun specialiştii.

În ceea ce priveşte cauzele pentru care televizorul este un real pericol pentru sănătatea celor care abuzează, australienii spun că nu programele în sine sunt sursa îmbolnăvirilor, ci lungile perioade de sedentarism pe care le presupune statul în faţa televizorului. Astfel, muşchii rămân imobilizaţi un timp îndelungat, iar absorbţiile de grăsimi şi zahăr de către organism se fac cu
mare
dificultate.

Studiul a fost efectuat în Australia, timp de şase ani în care au fost analizate obiceiurile de a privi la televizor a 8.800 de persoane.

Efecte şi asupra psihicului

Există însă şi studii care demonstrează că televizor nu mai este de mult hrană spirituală, mai ales pentru cei mici. Aproximativ jumătate dintre copiii „moderni” îşi iau informaţiile pe cale vizuală. Situaţia a fost speculată imediat de către realizatorii de programe TV care au venit pe piaţa media cu  ofertă deosebit de bogată de emisiuni şi filme pentru copii.

Nu toate au însă rol educativ. Monştri, violenţă, obiceiuri nesănătoase, toate sunt promovate de aşa-zisele programe pentru copii.

Un raport al Consiliului Naţional al Audiovizualului, dat publicităţii în urmă cu un an, arată că, în timp ce la televiziunile generaliste primează violenţa verbală, posturile TV pentru
copii stau sub stigmatul violenţei fizice.

Nici Tom şi Jerry nu este un desen care trebuie lăsat nediscutat. Copilul trebuie să înveţe că, în realitate, "se întâmplă ceva grav atunci când unul îi dă altcuiva cu tigaia în cap". De altfel, pe marginea acestui desen, în Statele Unite anilor "60 a avut loc o amplă dezbatere.

Tags: televizor  watch  moarte  
9063 vizite
Distribuie pe