Case îmbrăcate cu lână de oaie
Lâna de oaie este un produs natural şi ecologic, folosit ca sistem de termoizolaţie de mai bine de 10 ani în Germania.
Asta pentru că un producător german, Alchimea Naturwaren, a inventat un proces de tratare datorită căruia lâna de oaie s-a îmbunătăţit, devenind ignifugă şi rezistentă la carii şi molii.
În 2003 a fost aprobată ca material de construcţii în UE, iar anul acesta a apărut şi pe piaţa românească.
Reglează automat temperatura ambiantă
La fel ca un pulover din lână de oaie, şi o termoizolaţie făcută din acelaşi material şi aplicată pe pereţii casei va regla automat temperatura, astfel încât şi costurile de încălzire scad considerabil.
„Lâna oferă un randament constant. De exemplu, dacă este o toamnă ploioasă, care măreşte umiditatea tuturor elementelor de construcţie, lâna are acelaşi randament“, explică Lukacs Lehel-Elek, director comercial al firmei Naturalpaint.
Este antialergică şi purifică aerul din încăperi
O altă calitate a lânii se referă la înmagazinarea căldurii latente. Alchimea lana utilizează umiditatea fibrelor, astfel încât vara, în timpul zilei, pereţii se răcesc prin evaporare, iar noaptea degajă căldură din condensare. Pentru păturile din lână aplicate ca termoizolaţie se foloseşte numai lână pură de oaie, iar adaosurile utilizate pentru tratare sunt şi ele naturale.
Fiind 100% naturală, lâna este recomandată persoanelor alergice şi celor care au diverse afecţiuni ale plămânilor.
„În plus, datorită calităţilor sale naturale, lâna purifică aerul din încăpere, legând chimic diverse noxe din atmosferă şi transformându-le în compuşi inofensivi“, spune Lukacs Lehel-Elek.
Suprafaţa încreţită a fibrelor de lână face ca termoizolaţia să devină şi un excelent suport fonoizolant. În cazul în care vreţi s-o folosiţi exclusiv pentru fonoizolarea podelei, puteţi aplica păturile subţiri, special concepute în acest scop, aşezate sub parchet, duşumea sau sub covor.
Material în întregime ecologic
Lâna tunsă anul acesta se regenerează anul viitor, astfel încât întregul proces face parte dintr-un ciclu natural, iar ovinele nu au de suferit absolut deloc. „Costurile unei astfel de termoizolaţii ecologice sunt comparative cu cele realizate cu vată minerală sau polistiren. În funcţie de grosimea şi lăţimea păturii folosite pentru placarea pereţilor, dar şi în funcţie de cantitatea cumpărată, un metru pătrat de lână poate costa între 5 şi 24 de euro“, afirmă Lukacs Lehel-Elek.
PRACTIC
Se montează foarte uşor
Alchimea lana se fabrică în diferite lăţimi şi grosimi, sub formă de role de fibră omogenă şi foarte uşor manevrabile. „Montajul este foarte usor: se rulează, se capsează (fixează cu capse de tapiţerie) şi apoi se taie“, explică Lukacs Lehel-Elek, director comercial al firmei Naturalpaint. De preferat ar fi însă ca termoizolaţia să fie prevăzută din faza de proiect a construcţiei şi să se facă pe o structură din lemn. În cazul în care pereţii sunt din cărămidă, se va aplica întâi un cadru din lemn şi abia apoi se va fixa rola de lână. Lâna, ca sistem de termoizolaţie, este recomandată a se aplica la interior. Se poate pune însă şi pe exterior, foarte important fiind în acest caz să fie bine protejată de ploi.
Tags: lana oaie casa 11619 vizite
Distribuie pe