Locale Altele
Duminica, 4 Iunie 2023
Dum, 4 Iun 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Kereskenyi Gabor o critică pe viceprimăriţa Marcela Papici
Florin Răchitan  - Vineri, 10 Mai 2013

Deputatul UDMR Kereskenyi Gabor a convocat vineri o conferinţă de presă pentru a prezenta unele observaţii pe marginea unor proiecte de interes local şi naţional, în special în domeniul învăţământului, prilej pentru a critica actuala conducere a Primăriei Satu Mare, mai ales pe viceprimarul Marcela Papici, pentru iniţiativele ei în acest domeniu.

 

Fostul viceprimar Kereskenyi a amintit că, în baza unei iniţiative a profesorului Viorel Solschi – fost edil-şef şi consilier local PSD – municipiul Satu Mare a făcut parte încă din anul 2004 din programul pilot pentru introducerea sistemului de finanţare a instituţiilor şcolare cu sume aferente numărului de elevi înscrişi în fiecare şcoală, ceea ce, în opinia sa, a fost un sistem eficient, pe care el însuşi l-a păstrat şi l-a promovat în mandatul în care l-a secondat pe Iuliu Ilyes la conducerea Primăriei Satu Mare.

 

Se pare, însă, că din acest an regulile s-au schimbat, din iniţiativa actualei viceprimăriţe, care aprobă plata din bugetul municipiului doar pentru facturile de utilităţi, iar pentru toate celelalte cheltuieli directorii de şcoli trebuie să depună cereri separate la Primărie, acestea fiind avizate sau nu de Marcela Papici.

 

„Parcă ne întoarcem cu 10 ani în urmă, într-un sistem care dăunează grav învăţământului sătmărean. La vremea respectivă, social-democratul Viorel Solschi a avut o iniţiativă de-a dreptul liberală, iar acum liberala Marcela Papici revine la practici socialiste, ba chiar comuniste. Nu este normal ca un director de şcoală să nu poată să achiziţioneze suluri de hârtie igienică sau capsatoare de hârtie fără aprobarea viceprimarului, acesta este un sistem netransparent şi o bătaie de joc la adresa conducerilor şcolilor, care astfel nu mai au nici un obiect de activitate. Dacă va continua aşa, înseamnă că nu mai are rost să plătim din bani publici salariile directorilor de şcoli, iar Marcela Papici nu are decât să aprobe personal  cuantumul de hârtie igienică necesară în fiecare şcoală” – a declarat Kereskenyi Gabor.

 

În altă ordine de idei, parlamentarul UDMR a informat că, în calitate de membru al Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, a depus o interpelare la adresa ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, solicitând lămuriri în legătură cu restanţele de 7 – 8 luni la decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii din mediul rural care îşi continuă studiile liceale în oraşe.

 

Kereskenyi Gabor a declarat că a făcut această interpelare după ce a primit el însuşi mai multe reclamaţii de la familii sărace din judeţul Satu Mare, care nu îşi permit să plătească abonamentele lunare pentru transportul copiilor lor la liceele din oraşe, iar în opinia deputatului UDMR acesta este unul dintre motivele creşterii îngrijorătoare a abandonului şcolar.

 

„O familie din Vama are trei copii care studiază la liceele din Satu Mare. Un simplu calcul arată că părinţii trebuie să cheltuiască 5.400 de lei în fiecare an pentru naveta copiilor la oraş, o sumă uriaşă pentru posibilităţile lor materiale. Dacă statul nu-i ajută pe aceşti copii, ei riscă să renunţe la studii. Tocmai de aceea l-am întrebat pe domnul ministru când are de gând să pună capăt acestui calvar al elevilor navetişti?” – a afirmat Kereskenyi Gabor.

 

El a amintit şi de propunerile grupului parlamentar al UDMR cu privire la reforma în sistemul de sănătate, în sensul prelungirii valabilităţii cardurilor europene de sănătate de la 6 luni la 2 ani, respectiv angajarea la spitale a unor cadre medicale vorbitoare în limbile materne ale minorităţilor din localităţile cu asemenea comunităţi, pentru a se asigura accesul fiecărui pacient la informaţii în limba sa maternă, conform directivelor europene.

1636 vizite
Distribuie pe