Locale Altele
Duminica, 14 Aprilie 2024
Dum, 14 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Surprize-surprize la desemnarea candidaţilor UDMR pentru Parlament
Florin Răchitan  - Sambata, 6 Septembrie 2008

Vechea gardă din UDMR Satu Mare a primit o lovitură crâncenă vineri seara, la şedinţa de desemnare a candidaţilor pentru Parlamentul României, ce s-a desfăşurat în sala Filarmonicii „Dinu Lipatti”.
 
Şi-au depus candidaturile pentru Senat actualul reprezentat al formaţiunii politice sătmărene în Camera Superioară, Szabo Karoly, şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Tiberiu Gunthner. Pentru Camera Deputaţilor şi-au anunţat candidaturile actualii deputaţi Erdei D. Istvan şi Varga Attila, precum şi fostul subprefect al judeţului, Rudolf Riedl, directorul Agenţiei Naţionale pentru Tineret Satu Mare, Kovacs Mate, şi consilierul municipal Turos Lorand.

Soarta lor a fost decisă de 266 delegaţi sosiţi din toate localităţile din judeţul Satu Mare în care UDMR are filiale. Aceştia au produs, prin voturile exprimate, o surpriză de proporţii, semnalând, practic, schimbul de generaţii în cadrul partidului reprezentativ al comunităţii maghiare. Cea mai grea lovitură a primit-o veteranul Szabo Karoly, care ocupă fotoliul de senator de aproape două decenii. El a fost devansat clar la voturi de inginerul constructor Tiberiu Gunthner, care se pare că a lăsat o impresie bună delegaţilor din judeţ din perioada destul de scurtă în care s-a aflat în echipa de conducere a Consiliului Judeţean. Potrivit Legii Votului Uninominal, el are dreptul să aleagă Colegiul Electoral în care doreşte să candideze la alegerile din noiembrie şi, având în vedere că zona Carei-Tăşnad reprezintă o bază electorală sigură pentru UDMR, el a ales deja colegiul respectiv, adică va beneficia exact de voturile alegătorilor care l-au trimis până acum în Parlament pe contracandidatul său, Szabo Karoly.
 


În ceea ce priveşte ordinea rezultată în urma voturilor de vineri pentru candidaţii la Camera Deputaţilor, s-a produs o surpriză de proporţii mai mici. Actualul deputat Erdei D. Istvan a obţinut majoritatea voturilor, asigurându-şi poziţia de lider de listă, în timp ce reputatul jurist Varga Attila a pierdut în faţa tânărului Kovacs Mate. Din cele cinci colegii electorale delimitate pentru candidaţii la Camera Deputaţilor, Erdei D. Istvan a ales colegiul electoral Satu Mare - Livada, iar Kovacs Mate colegiul Carei-Tăşnad. Rudolf Riedl va candida în colegiul cu centrul la Ardud, iar Turos Lorand in colegiul care cuprinde, printre altele, o parte din municipiul Satu Mare, precum şi Odoreu şi Păuleşti. Frustrat din cauza rezultatului votului de vineri, Varga Attila a ales colegiul Oaş, în care are, practic, şanse nule de a mai reveni în Parlament.
  

Tags: udmr  candidati  alegeri  
9634 vizite
Distribuie pe