Locale Altele
Sambata, 9 Decembrie 2023
Sam, 9 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Liberalii şi-au lansat candidaţii parţial şi ţintesc 30% din voturi
Florin Răchitan  - Joi, 11 Februarie 2016

În condiţiile în care încă nu au stabilit peste tot cu cine se vor prezenta la alegerile locale din iunie, dar co-preşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga erau în zonă, liberalii sătmăreni au organizat ad-hoc o lansare oficială a candidaţilor pe care-i au deja pe listă, joi după-amiază la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Deocamdată lista cuprinde 30 de nume ale celor îşi doresc funcţiile de primari, numele principale fiind, fără îndoială, cele ale lui Adrian Cozma – candidat la Primăria Satu Mare şi Romeo Nicoară – candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean în cazul în care se vor înţelege cu partenerii cu care doresc să formeze următoarea majoritate politică în forul de conducere al judeţului.

Lista mai cuprinde nume cunoscute ale unor primari în funcţie, precum Ovidiu Duma din Ardud, Monica Sobius din Tarna Mare, Ioan Bartok-Gurzău din Beltiug, Silviu Zetea din Medieşu Aurit sau Cosmin Varga din Pişcolt, dar şi candidaţi care le fac în prezent zile fripte actualilor primari, precum Ilie Ciută la Carei sau Dinu Birtoc la Călineşti-Oaş. Cu toate că s-au purtat negocieri până ieri seara târziu, la Negreşti-Oaş nu a fost încă desemnat un candidat liberal, iar zvonacii spun că ar putea fi, de fapt, o candidată, astfel că e foarte posibil ca în capitala oşenilor macho să asistăm la o bătălie a amazoanelor la alegerile din iunie.

Manifestarea în sine nu a fost spectaculoasă, dar a fost dominată de optimismul susţinătorilor candidaţilor veniţi din tot judeţul, care au umplut sala mare mai ceva ca la ultima vizită a lui Klaus Iohannis la Satu Mare.

Au fost şi momente funny, ca de exemplu la început, când cei din sală ar fi trebuit, teoretic, să cânte imnul naţional, dar, aşa cum se întâmplă la multe asemenea evenimente, după prima strofă nu prea mai ştiau versurile, aşa că au ascultat doar cuminţi acordurile muzicale ce se repetau regulamentar.


Apoi, după ce s-a lăsat liniştea în sală, unui liberal a început să-i sune telefonul mobil pe acordurile Thunderstruck de AC/DC. Probabil omul uitase să-şi schimbe melodia de la sonerie de vreo patru ani, de când aceasta era imnul neoficial al USL :)))))))))

La invitaţia gazdelor evenimentelor – Adrian Cozma şi Romeo Nicoară s-au descurcat excelent în tandem ca prezentatori pe scenă – au fost invitaţi să ia cuvântul oaspeţii care reprezentau organizaţiile PNL din judeţele vecine şi din conducerea centrală de la Bucureşti.

Cu toţii au deplâns, în discursurile lor, starea în care au găsit oraşul şi judeţul Satu Mare, dar şi situaţia României în general, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, remarcând chiar că importăm cei mai mulţi biscuiţi pe cap de locuitor din Europa, deoarece nu mai suntem în stare să ne fabricăm propriii biscuiţi ;))

Deputatul de Oaş, Andreea Paul, le-a reamintit liberalilor că „trăim puţin şi prost”, bazându-se pe statistici la nivel naţional despre speranţa de viaţă, dar şi că la alegerile prezidenţiale din 2014 „am bătut măr PSD-ul”, aşteptându-se la aceeaşi performanţă şi în această vară.

Co-preşedintele PNL Satu Mare, Romeo Nicoară, a şi stabilit ţinta concretă: minim 30% din voturile sătmărenilor, adică aproximativ scorul făcut de Klaus Iohannis în judeţul Satu Mare. Apoi a depănat amintiri din cei „26 de ani alături de PNL Satu Mare” (pesemne o fi fost lovit temporar de amnezie, aşa că a uitat de mandatul de senator de Teleorman şi actualul mandat de deputat câştigat sub culorile PP-DD într-un sector din Bucureşti n.r.).

La rândul lui, celălalt co-preşedinte, Adrian Cozma, le-a mulţumit colegilor care „au rămas verticali şi nu s-au vândut PSD-ului când cu Ordonanţa lui Dragnea” şi a dat asigurări că va aduna în jurul său o echipă de „consilieri cu viziune”, iar programul pe baza căruia ar vrea să conducă municipiul Satu Mare va fi definitivat după consultări cu societatea civilă.

Au urmat, apoi, şefii mari ai partidului. Alina Gorghiu şi-a exprimat convingerea că, aşa cum a câştigat Klaus Iohannis alegerile prezidenţiale în judeţul Satu Mare, aşa vor câştiga şi candidaţii liberali la alegerile locale, transmiţându-le astfel PSD-iştilor că „de ce le e frică nu vor scăpa”. Iar printr-un gest teatral i-a pus pe cei doi tineri co-preşedinţi ai PNL Satu Mare să promită că pe listele eligibile de candidaţi se vor regăsi cel puţin 30% doamne şi domnişoare. Celor doi nu le-a fost greu să promită.

Un discurs mai critic, atât la adresa adversarilor politici şi la cea a activului din propriul partid, l-a avut Vasile Blaga. Nu degeaba i se spune Buldogul!

Făcând aluzie la un slogan de campanie al fostului candidat al Sătmarului, Vasile Blaga a declarat că nici acesta şi nici actualul edil-şef „nu şi-au iubit oraşul”, de aceea consideră că ar fi nevoie de un primar liberal.


Înţelegând situaţia politică rezultată din compoziţia etnică a populaţiei, Vasile Blaga şi-a îndemnat colegii să le transmită maghiarilor că „timp de două mandate aţi avut un primar zero”, iar pesediştilor că „aţi avut unul şi mai slab”.

În acelaşi timp, remarcând ironic că „puţini am fost, mulţi am rămas”, Buldogul le-a cerut liberalilor să termine cu întrebările despre „cine ce vechime are în partid” sau „care candidat din care partid vechi provine”. Apoi au cântat împreună imnul partidului şi au încheiat manifestarea cu un photo-shooting cu oşencuţa.1544 vizite
Distribuie pe