Locale Altele
Miercuri, 27 Octombrie 2021
Mie, 27 Oct 2021
Unii primari UDMR-işti vor să boicoteze Zilele Judeţului
Florin Răchitan  - Vineri, 18 Martie 2016

Abia se răspândise vestea că în acest an Zilele Oraşului şi Zilele Judeţului Satu Mare vor fi organizate împreună, în ultimul week-end din luna mai, că au şi apărut semnale din partea unora dintre primarii UDMR (nu a tuturor) că doresc să boicoteze manifestările, în sensul că vor refuza să-şi ocupe standurile pe care, ca de obicei, Consiliul Judeţean le pune la dispoziţie în Centrul Vechi al municipiului Satu Mare cu scopul de a-şi promova propriile localităţi.

Se pare că unii dintre aceşti primari consideră că decizia autorităţilor locale şi judeţene de a comasa cele două sărbători este o acţiune electorală, având în vedere că se organizează în ultima săptămână înaintea alegerilor locale, de aceea ei ar refuza să participe, pentru a nu le face campanie electorală iniţiatorilor acestor manifestări.

În cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o vineri împreună cu deputatul Ovidiu Silaghi, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a ţinut să-i liniştească pe primarii nemulţumiţi că nu e vorba despre vreo acţiune electorală, ci, pur şi simplu, se pune în aplicare o idee mai veche pe care a discutat-o cu primarul Dorel Coica, iar comasarea celor două sărbători se face mai ales din raţiuni de eficienţă financiară, în sensul că nefiind două sărbători distincte, nici cheltuielile nu vor fi duble.

În acelaşi timp, se oferă posibilitatea locuitorilor întregului judeţ să sărbătorească împreună cu cei din capitala judeţului, reprezentându-şi fiecare propria localitate şi regiune. De-altfel, deja mai mult de jumătate dintre primarii din judeţ, inclusiv şapte UDMR-işti, şi-au confirmat prezenţa la manifestări, împreună cu echipele lor, iar Adrian Ştef face un apel şi către ceilalţi să nu se lase influenţaţi de instigări la un eventual boicot, deoarece „Zilele Judeţului nu sunt sărbătoarea UDMR sau PSD sau ALDE, ci sunt ale sătmărenilor, indiferent de culoarea politică sau apartenenţa etnică”.

„Nu cred că e bine să politizăm această manifestare, aşa cum nici Consiliul Judeţean nu a acordat pe criterii politice sau etnice finanţările pentru Zilele Culturale Maghiare Partium sau Weekend-ul Familial organizat de UDMR. Am fost sunat de mai mulţi prieteni maghiari, revoltaţi de atitudinea de neînţeles a unor primari UDMR. Ei trebuie să înţeleagă că deşi au fost votaţi din partea UDMR, ei sunt totuşi primarii unor comunităţi în care nu toţi sunt membri UDMR, dar îi reprezintă şi pe aceştia. Cum ar fi fost ca eu, preşedinte român al Consiliului Judeţean, să propun, de exemplu, proiecte spre finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală numai pentru comunele cu primari români, ocolind comunele cu primari UDMR? Cred că am dovedit că eu nu gândesc aşa şi cel mai bun exemplu în acest sens este că săptămâna viitoare vom preda amplasamentul pentru începerea lucrărilor de reabilitare a drumului ce leagă satul natal al poetului Ady Endre cu centrul de comună Căuaş”- a declarat Adrian Ştef.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, deputatul Ovidiu Silaghi a abordat subiecte politice naţionale, criticând activitatea sau ultimele declaraţii ale unor miniştri din guvernul tehnocrat, pentru care, în opinia sa, ar fi zburat imediat dintr-un guvern politic.

1677 vizite
Distribuie pe