Locale Altele
Joi, 11 August 2022
Joi, 11 Aug 2022
Pentru a putea progresa, avem nevoie de o schimbare reală
ALDE Satu Mare  - Vineri, 3 Iunie 2016

Campania candidatului  Adrian Ştef la Primăria Satu Mare a stârnit un viu interes în rândul sătmărenilor. El se poziţionează pe o poziție de mijloc, comunicând intens cu ambele „tabere”, reliefând avantajele multiculturalismului nativ, exploatând cu succes bilingvismul  ca model de înţelegere şi convieţuire sătmăreană. Şi se pare că rezultatele pozitive ale acestei atitudini deschise nu întârzie să apară...

R. Dvs. comunicaţi cam în toate mediile sătmărene cu aceeaşi intensitate şi energie, și transmiteți mesajele dumneavoastră şi ale partidului pe care îl reprezentați, ALDE, în ambele limbi, participaţi la dezbateri televizate sau la radio vorbind pe limba cetăţeanului sătmărean: fie în română, fie în maghiară:

A.Ș. Da, cred că este un lucru firesc la Satu Mare, că dacă ştii şi limba celuilalt, să i te adresezi, sau să discuţi cu el în limba lui. 

Eu aş insista puțin pe aprecierea conform căreia aș fi un om energic. Să fiu sincer, îmi place dacă sunt considerat un om energic, pentru că așa și sunt. În politică trebuie să fii energic.

Regula democratică presupune acțiune asumată direct și nu doar niște fraze fără esență, aruncate la întâmplare, că doar, doar păcălim pe cineva.

Din păcate, ultimii patru ani au însemnat pentru Satu Mare o încremenire, abundent presărată cu promisiuni, sortite să rămână pe veci neonorate.

R. Se ştie despre Dvs. că faceţi karate, jucaţi bine şah, aveţi o foarte bună capacitate combinativă şi jucaţi chiar ”simultan orb”  la mai multe table, cu mai mulţi jucători. Acest fapt conturează profilul unui om care se mişcă echilibrat între două extreme: şahul şi karate.

A.Ș. Aşa este, aveţi din nou dreptate. Dar sunt departe – şi nici nu am ambiţia - să-l ajung din urmă pe şahistul maghiar Flesch János, care din anul 1960 deţine titlul mondial  cu 52 table jucate simultan orb”.

R. Karate poate însemna că „daţi de pământ” cu adversarul?

A.Ș.  Simbolic da, dar numai în limitele...sportivității. Încerc să aplic acest lucru și în această campanie, atâta timp cât și adversarul e fair play. Şi aici mă întrec cu mai mulţi adversari   – adevărat că nu simultan „orb” – căci nu întorc spatele acestui joc politic, pentru că m-am decis să nu întorc spatele sătmărenilor.

Aşa că, de această dată, mă confrunt faţă-n faţă cu adversarii mei politici, iar în spatele meu, simt sprijinul sătmărenilor.

R.  Dacă tot  am abordat lumea sportului, haideţi să continuăm tot pe acest palier. Vârsta contează în acesată competiţie?

A.Ș. Între adversarii mei mai importanți, unul e mai în vârstă, dar care nu a reuşit să acumuleze o experienţă de succes în timpul mandatului său în acest domeniu, e drept, dificil, de a conduce un oraş... Pe deasupra este şi un om bolnav, fapt pentru care îl compătimesc ca om.... El mizează în acest joc pe dezbinarea locuitorilor acestui oraş...

Un alt adversar este ceva mai tânăr decât mine, dar fără experienţă în ceea ce priveşte adevărata administrație locală, care mizează pe loialitatea necondiționată a susținătorilor săi, în virtutea unei solidarități etnice, ca să zic aşa. Acesta își construiește întreaga campanie pe acest amănunt.

După părerea mea, nici românii și nici maghiarii, sau alte etnii din Sătmar, nu mai reacționează la astfel de comandamente etnice.  Pentru că, în primul rând, este vorba de Satu Mare și despre nimic altceva!

R. Şi dvs. unde vă situaţi?

 A.Ș. După cum aţi remarcat, eu sunt un om energic. Unuia de vârsta mea i se spune că „e un om în toată puterea” . Sunt sănătos, optimist cu putere de muncă. Eu mă situez la mijloc. Cred că Satu Mare de asta are nevoie acum. De un primar care spune ce gândeşte şi face ce spune!

R. Ce înseamnă această poziţie de mijloc?

A.Ș. Eu vin în fața alegătorilor cu programe realiste și exacte. Cu experienţa unui preşedinte de Consiliu Judeţean, cu multe realizări în cariera mea politică și administrativă dar şi cu multe provocări în faţa mea, care necesită energia și priceperea unui om tânăr.

Mă situez la mijloc în ceea ce priveşte şi deschiderea mea faţă de reprezentanţii forţelor politice locale. Deschidere în ceea ce priveşte soluţiile în interesul cetăţenilor municipiului Satu Mare! Nu doar a unor cetăţeni, ci a tuturor, împreună.. Poţi să fii oricât de viteaz la modul individual, rezolvările, soluţiile pot fi numai comune. A schimba lucrurile în bine este un proces anevoios care se poate face numai împreună.  În asta cred. Asta spun. Şi asta voi face!

Îi provoc pe toți contracandidații mei la o dezbatere televizată, pe subiecte concrete, pe soluții viabile și nu pe fraze populiste, demagogice sau insulte        

Sunt foarte curios dacă o viziune pragmatică asupra complexității muncii din administrația publică locală. Ar fi extrem de utilă o asemenea confruntare, pentru că atunci, prin comparație, sătmărenii ar vedea, ca într-o oglindă cam unde se situează fiecare dintre noi, în ceea ce privește competența și seriozitatea promisiunilor făcute.

R. Ce transmite Adrian Ștef alegătorilor sătmăreni?

A.Ș.  Acelaşi lucru îl transmit alegătorilor, fie români, maghiari, sau de orice altă etnie: puteți să trăiți mult mai bine în orașul vostru natal, Satu Mare dacă alegeți bine! Alegi bine, trăiești bine!

R.  Mulțumesc pentru interviul acordat şi vă doresc succes!

Tags: interviu  final  stef  
1276 vizite
Distribuie pe