Locale Altele
Sambata, 8 Mai 2021
Sam, 8 Mai 2021
Program european pentru competențele de bază
Cabinet Europarlamentar Emilian Pavel  - Vineri, 11 Noiembrie 2016

Comisia Europeană a lansat de curând ideea unui program de dezvoltare a competențelor de bază (scris, citit, calcul și abilități digitale), intitulat „Garanția de abilități” (Skills Guarantee).

Susțin această inițiativă și am convingerea că ea se va dovedi extrem de utilă și în România. În prezent, mă număr printre deputații care lucrează la acest dosar în Parlamentul European și cred că el trebuie cunoscut și în țară.

Inițiativa Comisiei Europene a pornit de la o realitate cruntă: aproximativ 70 de milioane de europeni - adică aproape toată populația Franței, nu dețin în acest moment noțiuni elementare de scris, citit sau calculat. Despre abilitățile digitale nici nu are rost să vorbim în acest caz...

Acești oameni, așadar, o populație imensă, se află într-un risc permanent de șomaj, chiar dacă au în prezent un loc de muncă, cât și de sărăcie și excluziune, iar eu cred că ei trebuie sprijiniți cât mai urgent!

În esență, dosarul la care lucrez în acest moment la Bruxelles își propune susținerea Statelor Membre în stabilirea strategiilor naționale pentru dezvoltarea competențelor de scris, citit, calcul, dar și competențe digitale, destinată persoanelor de peste 25 de ani - neincluse așadar în Garanția pentru tineret. Acest program își dorește și sprijinirea persoanelor care doresc să își finalizeze studiile liceale.

Procesul, care se va afla în competența exclusivă a Statelor Membre - cu susținerea UE, constă în trei etape: evaluarea competențelor existente, stabilirea unei oferte de educație/formare concepută pentru persoana respectiva și, în final, validarea și recunoașterea competențelor câștigate.

Referitor la acest program, așteptăm cât de curând discutarea lui și în cadrul Consiliului European, la nivel de șefi de stat și de guvern, pentru ca apoi să i se stabilească, de către Comisia Europeană, forma finală, incluzând și sugestiile Parlamentului European.

În acest moment, Consiliul European arată din păcate, mai puțină ambiție decât Comisia în ceea ce privește acest program. Din punctul meu de vedere, aceasta e o greșeală majoră pentru că după o criză economică atât de dureroasă oamenii au nevoie de o garanție în plus, de siguranță și de noi oportunități.

Trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că și Statele Membre vor reacționa pozitiv și vor susține inițiativa și aplicarea ei.

Ca și raportor al grupului S&D în comisia de ocupare a forței de muncă și afaceri sociale pentru acest dosar, voi urmări îndeaproape evoluția sa și voi avea grijă ca, în forma sa finală, să poată aduce cât mai mult sprijin românilor care au nevoie de el.

Emilian PAVEL
Deputat în Parlamentul European, S&D

611 vizite
Distribuie pe