Locale Altele
Luni, 20 Mai 2024
Luni, 20 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Parlamentarii sătmăreni ai UDMR la ora bilanțului
Florin Răchitan  - Vineri, 7 Iulie 2017

Cei trei parlamentari ai UDMR Satu Mare, deputații Erdei D. Istvan și Magyar Lorand, precum și senatorul Turos Lorand, au prezentat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, un raport al activității lor din sesiunea parlamentară ce tocmai s-a încheiat.

Fiecare a specificat principalele proiecte de lege sau propuneri pe care le-au susținut atât în plen, împreună cu colegii lor de partid, cât și în comisiile de specialitate din care fac parte.

Astfel, deputatul Erdei D. Istvan a vorbit despre grila de salarizare unitară a bugetarilor, pe care UDMR a susținut-o în baza protocolului de colaborare cu majoritatea parlamentară PSD+ALDE, dar și despre modificările aduse Codului Fiscal, printre care se numără scutirea de impozit pentru casele parohiale.

El a anunțat, de asemenea, că doresc să aducă unele modificări și Legii Învățământului, astfel încât elevii din clasele cu predare în limba maghiară să poată să învețe limba română după o programă specifică predării limbilor străine, cu manuale adaptate acestei situații speciale (este un deziderat mai vechi al UDMR, pe care îl aduce periodic în discuție, dar este mereu respins de forțele politice majoritare, de teama reaprinderii sentimentelor naționaliste românești în contextul în care termenul ”limbă străină” nu este chiar cea mai inspirată alegere pentru a descrie modul de predare a limbii române în România n.r.).

Senatorul Turos Lorand, membru al Comisiei Economice și vicepreședinte al Comisiei de Cultură spune că și-a adus aportul la elaborarea legii care face posibilă finanțarea radioului și televiziunii publice exclusiv cu bani de la bugetul de stat, fiind desființată astfel celebra Taxă Radio-TV pe care o plăteau obligatoriu toți cetățenii odată cu facturile de energie electrică.

În ceea ce privește o altă taxă celebră, cea impusă de UE pentru compensarea lipsei colectării selective a deșeurilor menajere, care a creat probleme în toată țara, senatorul a anunțat că, după ce Guvernul a amânat prin Ordonanță de Urgență până în 2019 încasarea acestei taxe, UDMR va susține imediat după vacanța parlamentară un proiect de lege care să specifice clar cine anume va trebui să plătească respectiva taxă.

La rândul său, deputatul Magyar Lorand, membru al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, a subliniat aportul său la adoptarea legii privind acordarea subvențiilor pentru asociațiile crescătorilor de animale și composesoratele pășunilor fără titlu de proprietate, reglementarea muncii și a plății zilierilor din agricultură, dar și la programul național pentru stimularea înființării fermelor de porci. 

Tags: bilant  parlamentari  udmr  
2030 vizite
Distribuie pe