Locale Altele
Joi, 30 Noiembrie 2023
Joi, 30 Nov 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ce au făcut parlamentarii sătmăreni în prima sesiune? Dar în vacanța parlamentară? - SINTEZĂ
Florin Răchitan  - Vineri, 1 Septembrie 2017

La începutul noii sesiuni parlamentare, ne-am gândit să facem o analiză a activității din prima sesiune a aleșilor sătmărenilor, cei mai mulți dintre ei fiind chiar la primul mandat al lor în Parlamentul de la București.

Potrivit datelor statistice oficiale, se pare că din tabăra Puterii cea mai activă a fost deputata PSD Ioana Bran, care îndeplinește și atribuțiile de secretar al Camerei Deputaților.

Ea a avut nu mai puțin de 23 luări de cuvânt în 17 ședințe și zece propuneri legislative, din care două s-au materializat în forma finală a unor legi promulgate, iar celelalte se află în dezbatere în comisiile de specialitate ori au fost aprobate deja într-una dintre cele două Camere ale Parlamentului.

Trebuie precizat că își desfășoară o bună parte a activității în probabil cea mai importantă comisie din care face parte, cea de Buget, Finanțe și Bănci, dar nu neglijează nici relațiile oficiale cu parlamentele altor state, ea fiind membră în grupurile parlamentare de prietenie cu Japonia, Canada și Republica Cipru.

În condițiile în care, în timpul sesiunilor, parlamentarii sunt plecați în prima parte a fiecărei săptămâni la București, le rămâne, de obicei week-end-ul și perioada vacanței parlamentare pentru vizitele în teritoriu, cu scopul de a ține legătura cu oamenii care i-au ales.

Deputata PSD a fost foarte activă și în vacanța parlamentară, ea dedicându-și o bună parte a timpului audiențelor la cele trei birouri parlamentare pe care le-a deschis în sediul partidului din Satu Mare, respectiv în sediile primăriilor din Tășnad și Medieșu Aurit, dar a participat și la multe evenimente festive organizate în diferite localități ale județului, începând cu slujbele de duminică din bisericile comunei ei natale, Medieșu Aurit, până la Zilele Orașelor Tășnad sau Negrești-Oaș.

La finalul vacanței parlamentare a fost prezentă la Școala de Vară a Femeilor Social-Democrate și la Tabăra de Ecologie a Tineretului Social-Democrat, care s-au desfășurat la Sulina, în Delta Dunării, pentru ca ultima zi a vacanței s-o găsească la Satu Mare, unde a participat la consultările cu pensionarii  a secretarului de stat din Ministerul Muncii, Adrian Rîndunică, pe tema noii legi a pensiilor.

Celălalt deputat PSD de Satu Mare, Octavian Petric, a avut două luări de cuvânt în două ședințe și cinci propuneri legislative, din care una a fost inclusă în Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În vacanța parlamentară a vizitat îndeosebi regiunea sa natală, zona Codrului, unde are deschis și un birou parlamentar, iar în ultimele zile ale vacanței a avut întâlniri cu primarii și cetățenii din Homoroade, Bârsău, Crucișor și Poiana Codrului, în consultări privind unele probleme urgente legate de infrastructura din zonă, urmând să caute soluții pentru ele la diferitele ministere cu care va lua legătura în această nouă sesiune parlamentară.

Nici deputatul liberal Romeo Nicoară nu s-a lăsat mai prejos în activitatea din prima sesiune parlamentară în calitate de reprezentant al sătmărenilor, el propunând sau susținând nu mai puțin de 12 inițiative legislative și luând cuvântul de cinci ori în cinci ședințe în plen.

El are deocamdată doar un singur birou parlamentar deschis în sediul PNL din Satu Mare, dar în vacanța parlamentară a făcut vizite frecvente în teritoriu, mai ales la Ardud și în zona Careiului, și a fost un obișnuit invitat la emisiunile posturilor locale de televiziune, unde a susținut punctul de vedere al Opoziției în dezbaterile pe diverse subiecte de interes local sau național.

Dintre cei doi deputați UDMR pe care i-a trimis județul Satu Mare în Parlamentul de la București, cel mai activ a fost ”veteranul” Erdei D. Istvan, el semnând nu mai puțin de 20 de inițiative legislative alături de colegii din grupul său parlamentar, având și patru luări de cuvânt în tot atâtea ședințe în plen.

Ca o curiozitate exotică, el este membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Maroc, Kuweit și Filipine, dar nu a vizitat niciunul dintre aceste state în timpul vacanței parlamentare, fiind prezent, în schimb, la diferite evenimente din județul Satu Mare, îndeosebi în zonele cu electorat maghiar, având deschis și un birou parlamentar la Carei.

Celălalt deputat UDMR de Satu Mare, Magyar Lorand, aflat la primul său mandat, s-a remarcat și el ca semnatar al unui număr de 14 inițiative legislative și, așa cum era de așteptat de la un reprezentant formațiunii care nu se află oficial nici la putere nici în opoziție, a adresat trei întrebări și interpelări reprezentanților Guvernului, dintre care una îi interesează în mod deosebit pe sătmăreni, fiind vorba despre posibilitatea deschiderii unor noi puncte permanente de trecere a frontierei între România și Ungaria.

În ceea ce privește activitatea din vacanța parlamentară, se știe că a fost o vară plină de evenimente pentru comunitatea maghiară sătmăreană, iar deputatul Magyar Lorand a fost nelipsit de la acestea, fie că a fost vorba de Festivalul Partium sau de plantarea de copaci pentru a marca cinci secole de existență a Bisericii Reformate de care aparține.

În Senat, județul Satu Mare are doi reprezentanți, unul dintre ei fiind Gabriel Leș din partea PSD. Până la numirea sa în funcția de ministru al Apărării, el și-a desfășurat cea mai mare parte a activității în Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a camerei superioare a Parlamentului României, dar și în cea care monitorizează executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului, după care a rămas membru în Comisia Românilor de Pretutindeni.

Pe lângă această activitate mai puțin vizibilă în presă, el a avut șase luări de cuvânt în ședințele din plen și a semnat șase inițiative legislative. După un mandat de o jumătate de an la conducerea Ministerului Apărării, Gabriel Leș a avut ocazia să petreacă puțin timp cu familia în vacanța parlamentară, însă a fost nelipsit de la evenimentele din teritoriu și de pe platourile de filmare ale televiziunilor locale.

Celălalt senator sătmărean, Turos Lorand din partea UDMR, este membru al Comisiei Economice și vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Media. În această calitate, el a luat cuvântul de șase ori în plen și a semnat 13 inițiative legislative.

În vacanța parlamentară a participat, bineînțeles, la multe evenimente importante pentru comunitatea maghiară sătmăreană, dar și la întâlniri cu autoritățile județului vecin Szabolcs-Szatmar-Bereg, menite să întărească legăturile dintre cele două județe de graniță.  

Tags: sinteza  activitate  parlamentari  
1848 vizite
Distribuie pe
Conştiinţa vie.
ROMANIA TREBUIE SA INTERZICA PARTIDELE CONSTITUITE PE CRITERII ETNICE (gen U.D.M.R.). ASTFEL DE PARTIDE SUNT O RUSINE PENTRU DEMOCRATIE!
2017-09-01 20:44:34