Locale Altele
Miercuri, 1 Februarie 2023
Mie, 1 Feb 2023
Negocieri „amiabile şi drăguţe, dar nimic concret” între PSD şi UDMR pentru a conduce împreună
Florin Răchitan  - Vineri, 3 Noiembrie 2017

La o conferinţă de presă organizată vineri la sediul Partidului Social-Democrat din Satu Mare au fost prezentate jurnaliştilor detalii despre negocierile care se poartă deja de mai mult de un an de zile între principalele forţe politice din judeţ, PSD şi UDMR, în vederea realizării unui parteneriat politic, subiect devenit din nou actual după ce liberalul Adrian Cozma a abordat recent problema delicată a postului de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, rămas vacant în urma decesului colegului său de partid, Alexandru Panea.

Preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD, Aurelia Fedorca, a recunoscut că au fost mai multe tentative de negocieri, inclusiv la nivelul conducerilor centrale ale celor două partide, dar toate au eşuat după „discuţii amiabile şi chiar drăguţe, dar fără un rezultat concret”.

Atât ea, cât şi deputatul Octavian Petric au subliniat că PSD nu vizează doar câte un post de viceprimar şi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, ci ambele posturi secundare la ambele instituţii, cerinţă pe care o consideră legitimă prin prisma rezultatelor de la ultimele alegeri locale şi parlamentare, care au confirmat statutul PSD de principală opţiune a electoratului românesc, cu mare avans faţă de celelalte partide considerate a fi româneşti.

De cealaltă parte, UDMR pare să fi adoptat tactica „tragerii de timp” sau chiar a unor condiţionări „la limita legalităţii”, intenţia vizibilă fiind aceea de a nu renunţa la alianţa pe care o au în prezent cu liberalii.

„Parcă e o atitudine generală de amăgire, o dorinţă de pace, armonie şi dragoste mare, pe care o clamează liderii UDMR la fiecare discuţie, pentru ca sătmărenii să rămână în ceaţă şi să nu ştie cine ce face sau nu face, cine ce contribuţie sau merite are la proiectele aflate în derulare în municipiu şi în judeţ” – a descris Aurelia Fedorca atmosfera în care se poartă negocierile.

Ea a precizat, în acelaşi timp, că posturile vizate în conducerea oraşului şi judeţului nu sunt cea mai mare prioritate a PSD, dar nici nu acceptă mai puţin decât înţelegerile actuale dintre UDMR şi PNL.

De asemenea, senatorul Gabriel Leş a ţinut să precizeze că aceste negocieri sunt separate de colaborarea în vederea susţinerii principalelor proiecte de dezvoltare, între care se numără cel de-al treilea pod peste Someş sau şoseaua de centură a municipiului Satu Mare, proiecte promovate cu o largă susţinere din partea tuturor forţelor politice locale. „În nici un caz nu vom condiţiona realizarea acestor proiecte de încheierea unor înţelegeri politice” – a declarat Gabriel Leş.

La rândul său, deputatul Octavian Petric a respins şi ideea unei eventuale înţelegeri la nivel local cu PNL, ceea ce ar asigura o majoritate destul de confortabilă în Consiliul Local a „alianţei româneşti”, astfel încât UDMR să se trezească peste noapte în opoziţie, cu primar cu tot. „Pentru PSD, în acest moment, nu este o prioritate să intre în alianţă cu PNL la nivel de municipiu” – a punctat Octavian Petric. 

Tags: negocieri  parteneriat  psd  udmr  
1009 vizite
Distribuie pe