Locale Altele
Duminica, 19 Septembrie 2021
Dum, 19 Sept 2021
PSD Satu Mare promovează o listă cu 224 investiții
Florin Răchitan  - Duminica, 18 Martie 2018

Liderii PSD Satu Mare au convocat duminică o conferință de presă pentru prima dată după congresul extraordinar ce a avut loc săptămâna trecută la București, aceasta fiind și o ocazie pentru ca cei doi sătmăreni recent numiți în structurile guvernamentale, ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, respectiv vicepreședintele Agenției Naționale de Protecția Mediului, Radu Roca, să-și prezinte activitatea de până acum și planurile pe care le au în aceste funcții.

Președintele Organizației Județene a Partidului Social-Democrat, Aurelia Fedorca, a anunțat că printre cele 100 de măsuri anunțate de Guvernul Dăncilă având ca termen de implementare Anul Centenar se regăsesc, în capitolele dedicate dezvoltării infrastructurii, și nu mai puțin de 224 de investiții propuse pentru județul Satu Mare, cele mai importante fiind:

-         Centura de ocolire a municipiului Satu Mare;   

-         Al treilea pod peste Someș;

-         Finalizarea Centurii municipiului Carei;

-         Finalizarea stațiunii Luna Șes;

-         46 obiective de lucrări de modernizare și reabilitate  unități de învățământ;  

-         2 obiective creșe și grădinițe;

-         76 obiective modernizări și reparații capitale drumuri publice;

-         52 obiective  alimentare cu  apă și/ sau canalizare, stații de tratatare și stații de epurare ;

-         12  poduri și podețe;

-         5 obiective construcții publice;

-         21 obiective unități medicale reabilitate și modernizate;

-         5 modernizări, extinderi, eficientizări la iluminatului public;

-         1 reabilitare termică Primărie;  

Pe lângă acestea, PSD-iștii sătmăreni susțin și Proiectul gROwth, care pe lângă creșterea veniturilor, are în vedere multe alte măsuri pentru români.

De asemenea, măsuri general valabile în toată țara au fost cuprinse și în cele 6 domenii prioritare în care România, prin resursele ei, își poate maximiza dezvoltarea: infrastructură, agricultură, resurse naturale și energie, educație, sănătate și IT. 

Totodată, prin proiectul de țară susținut la Congres, sunt supuse dezbaterii publice, în anul Centenarului, cinci convenții naționale la care vor fi invitați să participe Președinția, Banca Națională a României, Academia Română, partidele politice, mediul universitar, sindicatele, patronatele și, nu în ultimul rând, societatea civilă, toți românii.

-         Prima convenție este „Convenția Națională pentru adoptarea monedei Euro până în 2024”.

-         A doua convenție: „Convenția Națională pentru președinția Consiliului Uniunii Europene”

-         A treia convenție: „Convenția Națională pentru Cultură” care asigurarea unui Fond de 1 miliard de euro pe 7 ani pentru proiectele majore în domeniul culturii care vor fi selectate în acest an;

-         A patra convenție: “Conventia Natională pentru egalitatea de gen, ROMÂNIA PARITARĂ”. Respectarea şi realizarea unei egalităţi de facto între femei şi bărbaţi este un obiectiv ambițios al Partidului Social Democrat. Un pas important a fost făcut prin promovarea parității în reprezentarea politică a femeilor și bărbaților in conducerea centrală a partidului, la Congresul din 10 martie.

-         Cea de-a cincea convenție: „Convenția Națională România 2040”  se referă la  principalele linii de dezvoltare ale României în următoarele două decenii.

La rândul ei, noul ministru al Tineretului și Sportului, Ioana Bran, le-a mulțumit sătmărenilor care i-au trimis mesaje de felicitare, anunțând că în ultima lună și jumătate a avut întâlniri cu conducerile direcțiilor județene de sport, ale complexurilor și cluburilor sportive, stabilind inclusiv un calendar pentru pregătirea organizării Campionatului European de Fotbal din 2020, în cadrul căruia capitala României va găzdui patru meciuri.

În ceea ce privește solicitarea Primăriei Satu Mare de a prelua Hotelul Sport, recent recâștigat în instanță după ”privatizarea” frauduloasă din timpul guvernării PD-L, Ioana Bran a declarat că o comisie din cadrul ministerului tocmai lucrează la o analiză de impact privind descentralizarea, în urma căreia se va ști, în scurt timp, care sunt acele structuri din teritoriu la care MTS poate să renunțe în favoarea primăriilor.

Răspunzând unei întrebări din partea presei, Ioana Bran a recunoscut că bugetul ministerului pe care-l conduce nu permite construirea din fonduri proprii a unei săli polivalente din Satu Mare, dar pentru realizarea unui asemenea obiectiv este necesară și implicarea Primăriei, însă, așa cum a subliniat colegul de partid Radu Roca, în ciuda inițiativei fostei conduceri a Primăriei de a asigura un teren potrivit în zona stadionului Unio, actuala conducere a Primăriei s-a trezit acum că ar prefera o sală polivalentă în zona Pădurii Noroieni, unde nici măcar nu există utilități potrivite pentru o asemenea investiție.

Deputatul Octavian Petric a vorbit despre propunerile legislative pentru protejarea capitalului autohton de cel speculativ și greu taxabil al companiilor multinaționale, precum și sprijinirea dezvoltării antreprenoriatului din România, inclusiv printr-un program lansat la Satu Mare săptămâna trecută, Creative Start, în cadrul căruia nu mai puțin de 75 de IMM-uri din Regiunea de Nord-Vest vor putea obține fonduri UE de câte 35.000 euro.

Senatorul Gabriel Leș s-a referit la prioritățile legislative aflate pe agenda camerei din care face parte în Parlament, printre acestea numărându-se:

-         Legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții;

-         Legea de înființare a Băncii de Dezvoltare a României;

-         Modificarea Legii privind achizițiile publice;

-         Codul administrativ;

-         Noua lege a pensiilor;

-         Modificarea legii privind achiziția terenurilor agricole;

-         Legea redevențelor;

-         Legea privind exploatațiile offshore;

-         Modificarea Legii minelor;

-         Modificarea Legii insolvenței;

-         Legea turismului;

-         Legea lobby-ului;

O inițiativă pe care a scos-o în evidență este una dintre convențiile naționale adoptate la Congresul PSD de săptămâna trecută, cea pentru adoptarea monedei Euro până în 2024, care a fost extrem de bine primită și apreciată de înalți responsabili ai Comisiei Europene.  

Tags: psd  investitii  satu mare  
1187 vizite
Distribuie pe