Locale Altele
Vineri, 1 Decembrie 2023
Vin, 1 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Hipsterii sunt și ei buni la ceva! USR Satu Mare cere anularea creșterii impozitelor locale și rambursarea banilor.
Florin Răchitan  - Luni, 25 Iunie 2018

Filiala USR Satu Mare a depus la Tribunalul Satu Mare o acțiune în anulare prin care cere instanței judecătorești să anuleze hotărârea Consiliului Local al Municipiului Satu Mare nr. 299/21.12.2017 prin care Consiliul Local a hotărât majorarea cu 20% a taxelor și impozitelor locale pentru clădirile rezidențiale de pe teritoriul municipiului, dar și pentru mijloacele de transport detinute de cetățeni și persoanele juridice, inregistrate in municipiu.

De asemenea, se solicită rambursarea sau compensarea sumelor rezultate din aplicarea prevederilor HCL 299/21.12.2017, încasate de la toate persoanele fizice și juridice care și-au onorat obligații de plată a taxelor și impozitelor locale către Primăria Municipiului Satu Mare in baza acestuia.

Filiala USR Satu Mare, încă în luna Ianuarie a solicitat Consiliului Local revocarea/anularea HCL 299/21.12.2017, considerand că nu a informat în prealabil cetățenii despre această majorare cu 20% a valorii mai multor taxe si impozite locale și, astfel, nu au fost respectate dispozițiile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Astfel, a fost incalcat dreptul la informare asupra unui proiect de act normativ si prin aceasta s-a limitat dreptul plătitorilor de taxe și impozite de a trimite propuneri, sugestii și opinii cu valoare de recomandare privind continutul actului normativ.

USR Satu Mare consideră că această majorare de taxe și impozite locale cu 20% a fost adoptata tocmai pentru a acoperi lipsa de performanta in activitatea administratiei publice locale si incapacitatea de a gestiona treburile orasului in interesul real al satmarenilor, precum si faptul ca deciziile nesustenabile ale primarului și ale consilierilor locali afiliați au condus la:

- ineficiență în realizarea execuției bugetare pentru anul precedent si pierderea sumei de 7,6 milioane RON, reprezentand sume defalcate din TVA pentru echilibrare bugetară, conform Legii nr.2 a bugetului de stat pentru 2018;

- cresterea cheltuielelor de functionare, urmare a majorarilor de salarii din administratia publica locala cu valori cuprinse intre +25% si +50%, fara a oferi o calitate mai buna a serviciilor prestate in folosul comunitatii pentru locuitorii municipiului Satu Mare;

- proasta administrare a treburilor orașului (starea drumurilor fiind doar un exemplu între multe altele).

N.R. Remarcându-se până acum doar prin adunarea de semnături contra ”penalilor” și aprinderea luminițelor de iPhone la proteste, hipsterii de la Uniunea Salvați România, care par să trăiască pe altă planetă, nu au prea multe șanse de izbândă în această chestiune (ar fi trebuit făcută o documentare juridică mai temeinică în bătălia împotriva grofilor care-i mănâncă într-un bol de lapte la micul dejun), dar inițiativa este, totuși, lăudabilă și o susținem fără rezerve, sperând să aibă măcar un rezultat simbolic.

Te pomenești că vor face și chestii concrete, cum ar fi candidatura la următoarele alegeri locale (nu cu Live-uri pe Facebook pe holurile Parlamentului) și vor propune chiar proiecte precum construirea unor parcări sub sau supraterane, nu doar angajarea unei armate de lipitori de afișe la societatea din subordinea Primăriei care se va ocupa cu ”ridicarea mașinilor parcate ilegal”.

Tags: taxe  locale  usr  
1751 vizite
Distribuie pe