Locale Altele
Joi, 6 Mai 2021
Joi, 6 Mai 2021
Ioana Bran: Liberalii nu au votat investițiile derulate de Guvern în județul Satu Mare
Florin Răchitan  - Sambata, 23 Februarie 2019

Deputatul Ioana Bran – membru al Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților – a declarat în conferința de presă de sâmbătă că bugetul pe 2019 aprobat de Parlament pornește de la cea mai mare valoare a PIB din istoria României și a expus principalele investiții mari finanțate în județul Satu Mare, precizând că deși liberalii se laudă cu multe amendamente, nu le-au susținut la votul final.

„Vorbim de un buget foarte echilibrat, construit pe realitățile anilor precedenți și cu proiecții profesioniste până în 2022, propuse și realizate de profesioniști. Sunt proiecte pentru români și pentru România, pe care PSD și le-a asumat prin programul de guvernare și pe care le va duce la îndeplinire" - a declarat Ioana Bran

Este un buget care pornește de la cea mai mare valoare a PIB din istoria României – peste 1.000 de miliarde de lei.

Pentru investiții sunt alocați 49,65 miliarde lei. Acest lucru înseamnă 4,86% din PIB,  cu 45% mai mult decât anul trecut. Educația are un buget-record, sunt cu 47% mai mulți bani decât anul trecut, de la 21 miliarde lei, la 30,8 miliarde lei. Salariile profesorilor cresc cu 25%, iar două milioane de copii vor primi vouchere pentru rechizite. Școlile intră în programe de renovare, iar clasele vor fi dotate modern.

Am declarat sănătatea prioritate zero! Și acest domeniu are un buget-record, cu 6,1 miliarde lei mai mult ca anul trecut. Anul trecut au fost majoratele salariile din sistemul de sănătate, numărul medicilor care au plecat a scăzut la jumătate față de 2016. Anul acesta cei mai mulți bani sunt dedicați investițiilor în unitățile sanitare.

Au fost alocate sume importante dezvoltării economice a României, care ne vor ajuta să creștem capacitatea de prelucrare a resurselor noastre naturale. Export de resurse mai puțin și producție internă mai multă. Numărul locurilor de muncă va crește, produsele finite vor genera plus-valoare pe piața internă.

În continuarea celor spuse de doamna președinte, referitor la bugetele comunităților locale, trebuie să știți că și acestea beneficiază de o alocare-record. Totalul sumelor este 47,9 miliarde lei, cu 19% mai mult decât în 2018. Important de precizat este faptul că impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporție de 100% la bugetele locale. În cifre, sunt 22 miliarde lei, comparativ cu 15 miliarde lei anul trecut.

Prin proiectul de buget, ne-am asumat creșterea punctului de pensie de la 1 septembrie la 1265 lei, cu 15%, și a pensiei minime la 704 lei, creșterea salariului minim la 2080 lei, majorarea salariilor bugetarilor cu ¼ din creșterea prevăzută pentru 2018-2022, vouchere de vacanță în valoare de 1450 lei și indemnizație de hrană de 4160 lei pentru bugetari, dar și majorarea salariului minim în construcții la 3000 de lei. 

Ministerul Transporturilor a primit cel mai mare buget pentru investiții, din ultimii 20 de ani și este important de precizat aici obiectivele importante care îi vizează pe sătmăreni, care au fost aprobate fără votul Opoziție, adică la nivel de Satu Mare la fără votul celor care taie panglici pe munca noastră! Chiar și fără votul deputatului Romeo Nicoară care zilele trecute trecea în revistă amendamentele pe care PNL le-a făcut la buget, fără să le mai susțină la votul final pe buget!

-         Printre proiectele importante pe care Ministerul Transporturilor, prin CNAIR SA, le derulează în acest an se numără și proiectarea și execuția Variantei de Ocolire a municipiului Satu Mare cu o valoare contractuală de 80 milioane de euro. Varianta de Ocolire a municipiului Satu Mare, în lungime de 19,54 km, are prevăzută o perioadă de execuție de 23 luni (5 luni proiectare și 18 luni execuție lucrări) și o perioadă de garanție de 24 luni. Sursa de finanțare este de la Bugetul de Stat și a fost prevăzută în proiectul de buget al acestui an, mai ales că acest proiect este inclus și în programul de guvernare al PSD. În prezent, proiectul se află în execuție și în procedura de expropriere a ultimelor imobile de pe traseul obiectivului, precum și în cea de relocare a utilităților, astfel încât execuția lucrărilor să se poată desfășura fără impedimente.

-         Tot în bugetul Ministerului Transporturilor din acest an a fost cuprinsă și reabilitarea/modernizarea DN 19 tronsonul Satu Mare - Livada și Baia Mare – Livada – Halmeu și reperații curente importante pe drumurile naționale din județ.

-         De asemenea, pe lista de autostrăzi și drumuri expres aflate în pregătire, investiții care urmează să fie demarate din fonduri europene și guvernamentale prin POIM se numără și Autostrada Nordului – drumul expres Petea – Satu Mare- Baia Mare și Autostrada Baia Mare – Dej- Bistrița – Vatra Dornei – Suceava și analiza de conexiune Cluj-Dej, pe o lungime de 315 km.

-         Un alt proiect important, în valoare de 50 de milioane de euro, are ca scop punerea în siguranță a barajului de la Călinești-Oaș, de o importanță majoră pentru prevenirea situațiilor de urgență. Roiectul este realizat de Guvern prin Ministerul Apelor și Pădurilor, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Principalele lucrări care vor fi executate vizează reabilitarea și punerea în siguranță a barajului de la Călinești-Oaș, realizarea unei acumulări nepermanente de tip polder în zona Dimoșag, supraînălțarea digurilor existente, consolidări de maluri și alte lucrări de apărare de-a lungul râului Tur, a afluenților Talna și Turț.

-         Încă proiect la fel de important, pe care Guvernul vine să-l rezolve după mulți ani, este alocarea prin bugetul pe 2019 a Ministerului Culturii și Identității Naționale a sumei de 12 milioane de lei pentru cumpărarea unei clădiri adecvate în care să își desfășoare activitatea Biblioteca Județeană Satu Mare”.

Tags: buget  precizari  ioana bran  
622 vizite
Distribuie pe