Locale Altele
Sambata, 3 Iunie 2023
Sam, 3 Iun 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Anamaria Maxim: ”România e la vârsta pubertății în UE și fiecare suntem responsabili pentru ea”
Anamaria Maxim  - Duminica, 14 Aprilie 2019

Satu Mare Online proudly găzduiește scrierile unei tinere sătmărence talentate, ajunsă la o agenție de PR din București, care, prin opiniile originale și echilibrate, reprezintă o voce a generației sale, cel puțin a celei care s-a trezit deja din hipstereală.

Văd și aud repetitiv „concret”, „luptă pentru România”, „poartă de intrare în UE” și alte clișee despre momentul și timpul nostru în Europa.  Cred că se poate declara cod galben de ipocrizie.

România are 12 ani de când se află în UE. După acești 12 ani și 4 luni, mai precis, se apropie încet, încet de momentul adolescenței.

Pubertatea este în plină floare și am văzut asta în cea de-a doua parte a frumoasei vârste de 11 ani în Europa, când am asistat la primele probleme emoționale, ieșiri în public și erupții inestetice cauzate de hormonii (accelerați de mâncarea europeană) care joacă feste.

Nu este o problemă! Există suficientă pudră să acoperim și, eventual, să îi mai ajustăm umbrele feței să pară mai matură și demnă de locul ei. La fel cum - românește - „lasă, facem să fie bine”. Acel „lasă” care chiar ne lasă în urmă. Dar noi aspirăm spre standardul european, nu?

Haideți să spunem lucrurilor pe nume: România nu este nicio poartă de intrare în Europa (nici metaforic, nici realist), este o poartă de intrare în Giurgiu și Teleorman. Sau, dacă vreți, este groapa de la intrarea în Europa. Aici vă las pe voi.

Nu poți ascunde la nesfârșit problemele din interior, pentru că, de fiecare dată, ele vor reieși la suprafață. Boala se tratează cu medicamentele, nu cu straturi de machiaj, iar conturile se reglează acasă, nu în vecini.

România, așa cum este ea acum, nu are nicio legătură cu Europa. Cât timp vreți să ne mai prefacem, să ne victimizăm și să urlăm adolescentin din cealaltă cameră că merităm mai mult? Cât timp vreți să mai acoperim cu scuze problemele României? Și cât timp mai vreți să dăm vina pe politicieni?

Haideți să lăsăm clișeele și meme-urile cu Dăncilă zburând în spațiu, Dragnea mâncând castraveți, Iohannis cu cușmă sau Koveși cu Ghiță în vie. Să nu ne mai lovim de perdeaua campaniilor de PR precum #ȘîEu sau „de data asta, votez”, care ne scufundă în profunda mișcare statică a social media.

Fiecare dintre noi suntem responsabili de ce se întâmplă cu și în țara asta. Nu este responsabil nici Dragnea nici Iohannis, în alte cuvinte: nici penalii nici cei politically correct.

România nu are ce pași să facă spre UE, ea este acolo unde o știm. Și nu ajunge să avem țara asta în suflet. În suflet sunt și cei care au plecat dintre noi și nu mai putem face nimic. Trebuie să ducem România la doctor sau să aducem doctorul le ea, cu specificația că fiecare dintre noi suntem doctor pentru România.

#ROfărăMască   

#DoctorPentruRomânia 

1540 vizite
Distribuie pe