Locale Altele
Miercuri, 6 Decembrie 2023
Mie, 6 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Romeo Nicoară: PSD nu vrea „două tururi” la primari pentru că fuge de democrație
Cabinet Parlamentar Romeo Nicoară  - Vineri, 24 Ianuarie 2020

Votul în două tururi la primar înseamnă o revenire la normal și la felul în care am fost obișnuiți să ne alegem conducătorii comunităților. Guvernul condus politic de Partidul Național Liberal și-a asumat în fața Parlamentului să facă această dreptate comunităților, care trebuie să aibă dreptul să fie conduse de lideri aleși cu 50%+1 din voturi. Este o modificare care întărește drepturile cetățenilor, în nici un caz nu le restrânge.

Îmi pare rău că PSD face astăzi doar un calcul pentru interesul propriu, în care dorește să își salveze primarii de alegeri. Știu că au pierdut încrederea cetățenilor după 3 ani de haos. Însă fuga de urne și ascunsul după niște proceduri nu sunt moduri de a reprezenta cetățenii. Ceea ce face PSD în acest caz nu are legătură cu a consolida democrația, ci cu a-și consolida propria putere în teritoriu. Să vrei să dai un guvern jos doar pentru a-ți salva primarii de votul oamenilor este orice dar nu democrație.

România are un sistem politic divers în care încercăm să auzim cât mai multe voci, să cântărim bine calea pe care o luăm. Cele două tururi de la alegerile pentru primar permit exact acest lucru: ne oferă o șansă în plus să evaluăm oferta iar partidelor le oferă șansa de a face alianțe pentru a conduce în mod stabil comunele, orașele și municipiile României.

S-a discutat mult despre procedura „angajării răspunderii” folosită acum de Guvernul Orban pentru legea cu două tururi la primari. Ea este una foarte legitimă pentru că permite Parlamentului, Președintelui, chiar și Curții Constituționale, dacă este sesizată, să se exprime – prin amendamente sau prin respingerea proiectului. Este o procedură „la vedere” complet diferită de Ordonanțele date de PSD „noaptea ca hoții”, sub conducerea lui Liviu Dragnea.

Aș spune chiar că, în ultimii 10 ani, România a fost bulversată de votul la primar într-un singur tur. O mulțime de lideri fără aderență publică au reușit să se strecoare cu rezultate modeste, departe de un 50%, la conducerea localităților. Deoarece erau din start într-o minoritate, acest fapt a creat o dezordinde și o lipsă de coerență. Cuvântul cel mai potrivit este: disfuncționalitate. Nu sunt puține situațiile unde primari slabi, ajunși astfel la butoane, au intrat în război cu ceilalți consilieri tocmai pentru că se simțeau slabi pe poziții – într-o minoritate.

Parlamentarii, din orice tabără, trebuie să se gândească săptămâna viitoare,înainte de toate, atunci când se va da votul pentru moțiunea de cenzură depusă de PSD, la administrația publică, nu la ordinele primite de la partid. Votul în două tururi la primar poate aduce liniștea de care este nevoie în localitățile României.  Și asta o știu mai ales primarii eficienți și care știu să își facă treaba.

Tags: alegeri  primari  romeo nicoara  
1378 vizite
Distribuie pe