În calitate de membru al Comisiei de Buget-Finanțe, deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, a participat luni la audirea ministrului propus de PNL pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Finanțelor, Florin Cîțu, despre care a publicat concluziile personale.
Am asistat astăzi la un spectacol inedit și grotesc totodată. Ministrul desemnat al Finanțelor a venit la audierea din Comisiile reunite de buget, finanțe, bănci pentru a fi reinvestit în funcție, dar ne-a explicat că nu vrea să guverneze, ci vrea alegeri anticipate!
Domnul Cîțu s-a declarat mândru de realizările sale ca ministru, dar a refuzat să răspundă la întrebările repetate referitoare la viitorul creșterii pensiilor. La fel, a evitat orice răspuns legat de împrumuturi, creșterea deficitului sau subfinanțarea investițiilor. Arogant, cu purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, în stânga sa (dl. Dancă îi șoptea răspunsuri), dl. Cîțu a sfidat orice normă a bunului simț. Din acest motiv, a fost taxat chiar și de colegii din USR.
Pe scurt, premierul demis și propus din nou și-a trimis miniștrii demiși și propuși din nou să parcurgă etapele pentru investire. Dar domniile lor nu vor să guverneze, vor să genereze o criză politică de care România nu are nevoie. Iar ca să provoace criza, vin la audieri ca să anunțe că ei înșiși, liberalii, nu vor vota noul guvern. Spectacolul de astăzi a fost halucinant! Românii nu merită această bătaie de joc.
Cum era și firesc, dl. Cîțu nu a primit avizul Comisiilor reunite. Au votat „pentru” reprezentanții PNL, USR, PMP, ProRomânia, UDMR și reprezentanții minorităților. Dar sunt sigură că acest lucru nu va conta atunci când noii miniștri PNL vor merge pentru vot în plenul comun. Liberalii nu se vor vota și este foarte probabil ca și alți parlamentari care au votat azi „pentru”, în plen să voteze împotriva investirii guvernului Orban 2. În această situație, întreb: când au votat conform conștiinței lor acești parlamentari?