Locale Altele
Duminica, 29 Ianuarie 2023
Dum, 29 Ian 2023
La PSD nu sunt destule nici două tururi pentru a alege un președinte
Florin Răchitan  - Vineri, 21 Februarie 2020

După ce primul tur de săptămâna trecută pentru alegerea președintelui Organizației Județene PSD Satu Mare s-a încheiat la egalitate, vineri a venit la Satu Mare însuși liderul național al acestui partid, Marcel Ciolacu, pentru a supraveghea personal un nou tur de scrutin. Degeaba.

Cele două tabere, care-l susțin pe senatorul Gabriel Leș pe de o parte și pe ”proaspăt PSD-istul” Radu Cristescu pe de altă parte, nu au reșit să ajungă nici de data aceasta la un numitor comun, iar pentru ca să nu iasă scandal, s-a decis amânarea, din nou, a alegerilor, pentru o dată ulterioară pe care încă nimeni nu o cunoaște.

Participanții la conferința de alegeri de vineri nu au reușit să desemneze nici măcar o conducere interimară a organizației județene a partidului, aceasta urmând să fie desemnată de la centru, de către Comitetul Executiv al PSD.

Marea bătălie se dă între tabăra considerată a fi reformatoare, aliniată în spatele senatorului Gabriel Leș, și ”gașca veche” compusă din cei cunoscuți ca fiind ”oamenii” fostului lider județean Mircea Govor. El însuși nu vrea ”să iasă în față” în această bătălie, din motive lesne de înțeles, de aceea l-a adus tocmai de la București pe Radu Cristescu, sătmărean de origine, dar care a făcut carieră politică în capitală, ultima oară fiind chiar în conducerea centrală a PMP-ului lui Traian Băsescu.

Lucrurile sunt complicate și din cauza faptului că, în graba de a stabili delegații județelor pentru Conferința Națională a PSD, conducerea centrală a insistat ca președintele organizației sătmărene să fie ales în mod neobișnuit în cadrul unui comitet executiv județean, din care fac parte mai puțin de 100 lideri locali, ceea ce dă posibilitatea unor ”manevre” și jocuri de culise. Dacă alegerile s-ar fi desfășurat așa cum scrie in statutul partidului, cu un număr mai mare de delegați din întregul județ, atunci probabil și raportul de forțe ar fi fost diferit.

Această formulă restrânsă a dus însă la blocajul din care PSD Satu Mare pare că nu mai poate ieși, iar primul exercițiu de vot cu adevărat democratic din ultimii mulți ani a pus față în față două tabere aproximativ egale numeric, care nu ”biruie” una cu alta. Escaladarea tensiunilor risca să ducă la o rupere a partidului, astfel că s-a decis că e mai înțelept să se amâne toată daravera.

Tags: psd  amanare  alegeri  
1554 vizite
Distribuie pe