Locale Altele
Vineri, 19 Aprilie 2024
Vin, 19 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Ștef propune măsuri concrete pentru testarea în masă a sătmărenilor în depistarea Covid
ALDE Satu Mare  - Miercuri, 6 Mai 2020

Fostul președinte al Consiliului Județean, actual lider ALDE Satu Mare, Adrian Ștef, propune niște măsuri concrete, realizabile fără un efort bugetar exagerat, pentru testarea în masă a sătmărenilor, cu scopul de a avea o imagine clară asupra gradului de infectare a populației cu coronavirus.

În acest sens, el a lansat un sondaj de opinie la care poate să voteze orice sătmărean pe pagina sa de Facebook.

Cum poate fi evaluat impactul epidemiologic al corona virusului în România, în condițiile în care țara noastră are un nivel scăzut al testării populației?

300.000 de teste nu înseamnă 300.000 de persoane testate. În cel mai bun caz putem să vorbim de câteva zeci de mii de persoane testate.

Înainte de a vorbi despre impact epidemiologic, dl. Orban ar trebui să ne spună câți români au fost testați!

Ce s-a întâmplat în România în această perioadă, nivelul scăzut al testării, totul a fost pentru a da bine cu cifrele în spațiul public, pentru ca Guvernul să arate că au gestionat această criză mai bine ca alte state!

De aceea ni se prezintă date cu persoanele infectate și cu cele decedate în comparație cu țări precum Spania, Italia sau SUA.

E normal să ai puține cazuri, dacă tu, statul român, nu testezi. În privința deceselor, de ce nu se compară cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, state cu care mereu ne place să ne comparăm? De ce?

Pentru că ar da rău la statisticile cu care Guvernul se laudă!!!

Ar fi interesant să ne prezinte cineva o statistică, la Satu Mare, cu date exacte: Câte persoane au fost testate? Dacă s-au testat și alte persoane în afară de cadrele medicale și persoanele care s-au întors din țări cu risc ridicat de îmbolnăvire și care au intrat automat în carantină?

O statistică ar fi interesant să ne prezinte cineva! Pentru că de aparatură și de teste dispunem!

Din 8 aprilie până azi s-au realizat maxim 1200 de teste, asta înseamnă că au fost testate aproximativ 700-800 de persoane.

În momentul de față spitalul folosește un PCR Real Time (Polymer Chain Reaction) de 96 de poziții, dar au doar doua extractoare a câte 12 poziții. Au făcut maxim pe zi (a fost o zi foarte bună 130 de teste) dar nu e real. Calculați că fac testări zilnic din 8 aprilie.

Ca să trecem la testarea în masă, propun să achiziționăm încă 2 PCR-uri ca să avem în total 3 a câte 96 de poziții și 3 bucăți de extractoare mai mari, de 96 de poziții.

Un extractor lucrează aproximativ 48 de minute, iar un PCR lucrează cam 2 ore. La laboratorul de la spital s-ar putea suplimenta cu angajați de pe alte secții și am putea să facem și 500 de teste pe zi.

Ar trebui să facem aceste achiziții și să asigurăm în continuu kituri de amplificare și extracție, ca să funcționeze la foc continuu. 1.000 de kituri de amplificare multiplex pe toate 4 tulpinile de COVID-19 costă cam 20.000 de EUR, iar 100 de kituri de extracție costa 500 EUR.

Cu trei PCR Real Time-uri și 3 extractoare am putea să trecem la testarea în masă a populației. Am putea realiza 500 de teste pe zi.

Am putea să testăm pentru început măcar un membru dintr-o familie și, dacă nu e pozitiv, atunci trecem la altă familie. Dacă e pozitiv, testăm toată familia și cu cine a intrat în contact.

Așa în 7 luni am putea să facem 100.000 de teste și poate ar fi suficient că am trece prin toate apartamentele și casele.

Un PCR Real Time costa cam 40.000 de EUR. Un extractor complet automat cu 96 de poziții costă aproximativ 65.000 de EUR.

1814 vizite
Distribuie pe