Locale Altele
Joi, 30 Noiembrie 2023
Joi, 30 Nov 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Surpriză! Partidul Civic Maghiar lansează candidat propriu pentru președinția Consiliului Județean Satu Mare
Florin Răchitan  - Vineri, 7 August 2020

Dacă în municipiul Satu Mare nici nu mai e nevoie să se organizeze alegeri locale, lucrurile fiind demult aranjate, la nivel de județ meciul se joacă, iar mutarea surpriză vine de unde se așteptau grofii cel mai puțin.

Partidul Civic Maghiar, un fel de frățior mai mic și vitreg al UDMR, tocmai a anunțat lansarea unui candidat propriu pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Satu Mare, precum și liste separate de candidați atât pentru Consiliul Județean, cât și pentru consiliile locale din 20 de comune, adică majoritatea localităților cu populație maghiară din județ. Bașca, în toate aceste localități vor avea și candidați proprii pentru funcțiile de primari.

Anunțul a fost făcut vineri, în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat președinții la nivel național ai celor două partide maghiare mai mici care constituie împreună Alianța Maghiară din Transilvania: Mezei Janos de la Partidul Civic Maghiar, respectiv Csomortanyi Istvan de la Partidul Popular Maghiar din Transilvania.

Împreună cu liderii județeni ai celor două partide, Kiszner Csaba – PPMT, respectiv Tar Miklos – PCM, aceștia l-au prezentat pe cel care va candida sub sigla PCM: Zoltan Carol Pop, un politician cu experiență provenit din rândurile unui partid ”românesc”, un cunoscut economist care conduce filiala careiană a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

În ton cu declarațiile liderilor naționali ale celor două partide partenere, el și-a motivat decizia prin nevoia de a asigura și comunității maghiare sătmărene posibilitatea de a alege o alternativă, în spiritul pluralismului democratic, dar nu a ascuns nici faptul că atât el, cât și formațiunea politică pe care o reprezintă, sunt deschiși la dialog și chiar la o înțelegere pre-electorală cu UDMR sau, eventual, Forumul Democrat German, deși, practic, a mai rămas prea puțin timp pentru a se ajunge la o asemenea înțelegere, iar grofii nici nu au arătat semne că i-ar interesa așa ceva.

În orice caz, chiar dacă se va ajunge la o înțelegere in extremis, iar PCM își va retrage candidatul pentru Consiliul Județean, cei patru primari pe care-i are acum alianța maghiară mai mică sunt hotărâți să-și păstreze funcțiile și în mandatul următor și au chiar speranța că li se vor alătura colegi și din alte cel puțin 3 localități.

În același timp, ei resping acuzațiile grofilor, potrivit cărora ”ar fi vânduți românilor”, chiar liderii celor două partide susținând că singurele formațiuni cu care sunt dispuși să facă orice fel de alianțe sau liste comune sunt UDMR sau FDG, în spiritul solidarității comunităților etnice minoritare.

Tags: candidat  pcm  zoltan carol pop  
2402 vizite
Distribuie pe