Locale Altele
Miercuri, 12 Mai 2021
Mie, 12 Mai 2021
Dorel Coica: ”Orașul e în mișcare… browniană”
Florin Răchitan  - Vineri, 25 Septembrie 2020

În ultima conferință de presă din această campanie electorală, candidatul PSD pentru funcția de primar al municipiului Satu Mare, Dorel Coica, le-a mulțumit colegilor pentru sprijinul din această lună, și-a prezentat punctele prioritare din programul său pentru următorul mandat și a făcut, totodată, dezvăluiri cel puțin ”deranjante” pentru unii dintre contracandidații săi.

El i-a dat dreptate principalului său contracandidat, actualul primar Kereskenyi Gabor, al cărui slogan de campanie este ”Orașul în mișcare”, completând, ironic, că e vorba despre o ”mișcare browniană”, adică spontană și haotică.

A demontat și declarațiile contracandidatului de la ALDE, Cosmin Rațiu, care și-a arogat meritul înfințării celor trei cabinete stomatologice funcționale acum la Satu Mare. Dorel Coica a precizat că acestea au fost înființate în timpul mandatului său anterior la conducerea Primăriei de către președintele de atunci al Colegiului Medicilor Stomatologi, Flaviu Simu. Mai mult, l-a acuzat pe Cosmin Rațiu că a ”preluat” cabinetele școlare existente doar pentru a ”racola” clienți la cabinetul său privat.

Candidatul PSD a vorbit și despre suspiciunile din jurul ultimului tun imobiliar pentru care s-a votat Planul Urbanistic Zonal chiar în ultima ședință de Consiliu Local al acestui mandat, cu toată opoziția consilierilor social-democrați: viitoarea academie de fotbal pe care intenționează s-o construiască guvernul maghiar în zona Pădurii Noroieni.

Dorel Coica a lăsat să se înțeleagă că are informații despre mai mulți politicieni importanți din Satu Mare care au dobândit în ultimii ani terenuri în zona respectivă, la prețuri obișnuite, iar acum, după ce se introduc toate utilitățile din bani publici, așteaptă investiția guvernului maghiar pentru a le revinde la prețuri specifice unei zone exclusiviste, unde, pe lângă academia de fotbal, se vor construi și alte facilități, inclusiv o bază de agrement ”rezervată” doar unora dintre sătmăreni. El a promis că anchetarea acestui posibil tun imobiliar va fi una dintre prioritățile sale după ce va reveni la conducerea Primăriei Satu Mare.

În stilul său caracteristic a ironizat, apoi, postările pe Faceboook ale candidatului UDMR despre ”ritmul susținut” în care se lucrează la construirea Podului 3 peste Someș (a cărui finanțare este încă ”în aer”, creditul pe care vrea să-l ia Primăria pentru cofinanțarea investiției fiind blocat de Prefectură n.r.). ”Am văzut, într-adevăr, un buldozer,  un tractor și trei muncitori care se prefăceau că muncesc de mama focului, iar a doua zi am văzut același buldozer pe Autostrada Codrului, fiind vorba de aceeași firmă, că și acolo trebuie să se prefacă, până la alegerile de duminică” – a făcut mișto Dorel Coica.

El a dezvăluit, de asemenea, că în perioada de dinaintea campaniei electorale a purtat discuții cu candidații PNL ca să formeze o alianță ”Anti-Kereskenyi” și ”Anti-Pataki”, precizând că nu era vorba de alianță ”Anti-UDMR” sau ”anti-maghiari”, însă doar Adrian Cozma s-a arătat deschis să colaboreze, în timp ce Adrian Albu a refuzat categoric, motivând că ”este prea apropiat de actualul primar”.

Ideea unei asemenea alianțe nu a fost, însă, abandonată, aceasta având șanse de realizare după alegeri, chiar în cadrul noului Consiliu Local, în funcție de rezultate și de numărul de consilieri pe care-I va avea fiecare partid, dar și de mișcările de trupe de la nivelul conducerilor partidelor, mai cu seamă la PNL. ”Aș face alianță cu Cozma (PNL), dar și cu Panait (USR-PLUS), care deocamdată este lipsit de experiență și a vrut să sară câteva etape în cariera politică, dar peste patru ani am convingerea că va fi un candidat bun la Primărie” – a declarat Dorel Coica.

Până atunci, însă, a făcut apel la sătmăreni ca duminică să iasă la vot în număr cât mai mare, fiindcă altfel ”rămânem cu ăștia pe cap încă patru ani”. El i-a atenționat, de asemenea, pe sătmăreni că, potrivit sondajelor recente, bătălia principală se dă între el și candidatul UDMR, astfel că orice vot irosit pe ceilalți candidați fără șanse va creste avantajul lui Kereskenyi. 

Printre proiectele importante pe care și-a propus să le realizeze în cazul în care va reveni la conducerea Primăriei se numără amenajarea celui mai mare parc din Nord-Vestul României, pe suprafața de 30 de hectare a vechii gropi de gunoi de pe Drumul Odoreului, între timp închisă și acoperită cu pământ. Parcul ar urma să aibă diferite facilități pentru petrecerea timpului liber, piste de alergare și de biciclete,  locuri de joacă pentru copii, dar și un teren de golf, după modelul realizat la Sibiu.

Tags: conferinta  final  campanie  coica  
759 vizite
Distribuie pe