Locale Altele
Duminica, 19 Septembrie 2021
Dum, 19 Sept 2021
Bilanțul primului an de guvernare liberală
Florin Răchitan  - Marti, 10 Noiembrie 2020

Președintele interimar al PNL Satu Mare, Adrian Cozma, împreună cu primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, și consilierul județean Cristian Valer Beseni, au prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul primului an de guvernare liberală, cu unele detalii de pe plan local.

Astfel, potrivit liberalilor sătmăreni, PNL a preluat guvernarea moștenind de la PSD împrumuturi în valoare totală de 50 miliarde lei, la care s-au adăugat alte 30 miliarde lei facturi neplătite la momentul respectiv. În primele două luni, noul guvern a trebuit să plătească acele facturi restante, dar chiar și așa prima Ordonanță de Urgență pe care a dat-o s-a referit la eliminarea supraaccizei la carburanți, ceea ce a dus la scăderea prețului benzinei și motorinei la pompă.

Prin eliminarea taxelor PSD, măsurile fiscale luate, debirocratizare și digitalizare, Guvernul PNL a generat încrederea contribuabililor, potrivit liderilor PNL. Cuantumul obligațiilor fiscale declarate în perioada august-octombrie 2020 a crescut cu 2,38 miliarde lei față de perioada similară a anului precedent, o creștere cu 3,4%.

După eliminarea taxelor și în plină criză, Guvenul PNL a adus deja trei luni la rând - august, septembrie, octombrie 2020 - mai multe venituri la buget decât PSD în 2019. În septembrie 2020, la buget au intrat cu 7,6% mai mulți bani decât în septembrie 2019.

Amânarea ratelor la credite pentru o perioadă cuprinsă între o lună și nouă luni, care să nu depășească data de 31 decembrie 2020. De această măsură au beneficiat 321.000 de români.

Prin IMM INVEST, cel mai amplu program de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii din ultimele trei decenii, Guvernul PNL a asigurat până acum acces la finanțare rapidă și ieftină (credite cu dobândă zero cu garanția statului) pentru 21.204 IMM-uri la credite în valoare totală de 14,9 miliarde lei (la 26.10.2020).

În primele 10 luni, prin Planul Național de Investiții și Relansare Economică, Guvernul PNL a injectat suplimentar în economie 68 miliarde lei.

16,5 miliarde lei scutiri de taxe și impozite și amânarea plăților obligațiilor fiscale curente de care au beneficiat peste 350.000 contribuabili. Acești bani au rămas în economie.

7,2 miliarde lei – măsuri de sprijin pentru salvarea locurilor de muncă: plata șomajului tehnic pentru 1,4 milioane angajați în timpul stării de urgență și decontarea a 41,5% din salariu pentru cei reveniți la muncă după șomajul tehnic

8,6 miliarde lei în plus la cheltuieli cu investițiile în 10 luni față de aceeași perioadă a anului trecut. Prin această decizie, Cheltuielile bugetare pentru investiții au totalizat 35,4 miliarde de lei.

În calitate de angajat al Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Satu Mare, Cristian Valer Beseni a subliniat că pandemia de Covid a prins România și, implicit județul Satu Mare, fără stocuri de medicamente și materiale sanitare necesare combaterii coronavirusului. În ultimele luni, Guvernul PNL a cheltuit 24 miliarde lei pentru medicamente și echipamente, precum și 9 miliarde lei pentru plăți excepționale în combaterea pandemiei, angajând, în același timp, 2.700 medici și aistenți medicali.

La rândul lui, primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, a vorbit despre restructurarea Programului Național de Dezvoltare Rurală în 13 subprograme pe diverse domenii prin care în ultimele zece luni s-au făcut mai multe investiții publice și în valoare mai mare decât în ultimii zece ani.

Printre proiectele finanțate prin PNDL și aflate în  diverse faze de licitare sau execuție în orașul pe care-l conduce, Ovidiu Duma a amintit de noua casă de cultură (a doua ca mărime din județ), noua sală de sport, o bază sportivă multifuncțională , un bloc ANL, dar și introducerea rețelei de apă și canalizare, cu tot cu stație de epurare, la Gerăușa.

Tags: bilant  guvern  pnl  
1299 vizite
Distribuie pe
Catalin
DEZASTRU ... Asta ar trebui sa spuneti la bilant!!!
2020-11-10 16:29:40