Locale Altele
Duminica, 3 Decembrie 2023
Dum, 3 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Deputatul Cristescu vrea referendum pentru demiterea primarului Kereskenyi
Florin Răchitan  - Duminica, 28 Februarie 2021

Acuzații grave a făcut deputatul PSD Radu Cristescu la adresa primarului municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o duminică la sediul PSD Satu Mare.

El s-a referit la cele două proiecte de ”reabilitare” a Centrului Nou, respectiv a Centrului Vechi al municipiului reședință de județ, în jurul cărora sunt multe aspecte neclarificate și chiar cu iz penal, nu degeaba a izbucnit în ultimele zile scandalul care a determinat cel puțin încetinirea lucrărilor în Piața 25 Octombrie, în așteptarea unei decizii care se va lua la nivelul Ministerului Culturii.

Deputatul a acuzat conducerea Primăriei Satu Mare că a permis schimbarea pietrei cubice naturale de granit și a marmurei de Moneasa din structura de până acum a platoului din Centrul Nou doar pentru că ”firma de casă” a Primăriei are fabrică de pavaje ieftine de beton cu care a umplut deja tot Sătmarul, tot sub pretextul ”reabilitării” trotuarelor și aleilor, pavaje care vor trebui înlocuite cam din 5 în 5 ani, în timp ce, potrivit dezvăluirilor pe un popular grup de Facebook, piatra naturală a ajuns sub formă de ”deșeu de construcții” în curtea unui consilier al primarului.

Mai mult, dacă în cazul ansamblului arhitectural din Centrul Nou încă nu se poate vorbi de vreo protecție specială, acesta nefiind inclus în patrimoniul național ca monument, în schimb Centrul Vechi este monument istoric și arhitectural, în care nu se poate interveni fără avizul specialiștilor, dovadă fiind și telenovela fără sfârșit a Hotelului Dacia, folosit ca momeală de pus botul în campaniile electorale anterioare.

Doar că, surpriză! Se pare că licitația pentru ”reabilitarea” Centrului Vechi a fost deja organizată în cea mai mare discreție și câștigată... noa ghici! ;)) Asta în condițiile în care nu există încă nici o aprobare de la București pentru vreo lucrare în Centrul Vechi!

Un alt aspect ”interesant” în această mânărie este faptul că arhitecții care au câștigat contractele pentru proiectele de reabilitare ale centrului civic al municipiului Satu Mare sunt membri ai Comisiei de Urbanism din cadrul Primăriei Satu Mare. ”Cel mai blând cuvânt pentru această situație este incompatibilitate” – spune deputatul Radu Cristescu, care sugerează că ”toți cei implicați în mascarada asta ar trebui ridicați de către organele de anchetă”.

”Chiar dacă sunt bani europeni, aceștia nu trebuie furați. Pentru asta cer demisia primarului, dar mai indicat ar fi să cer arestarea lui. Sfătuiesc conducerea centrală a UDMR să-l retragă din timp, ca să nu aibă probleme de imagine în preajma următoarelor alegeri” – avertizează Radu Cristescu, care anunță că se va consulta cu colegii din partid pentru a pune la punct procedurile în vederea organizării unui referendum pentru schimbarea din funcție a edilului-șef.

În continuare, deputatul a pus o serie de întrebări punctuale adresate primarului, pentru care așteaptă răspuns în perioada următoare:

  1. Din ce bani s-a renovat noua clădire a Colegiului Național ”Kolcsey Ferenc” și ce chirie plătește Primăria Satu Mare pentru aceasta?
  2. A cui este clădirea grădiniței cu program prelungit și câți bani cheltuiește Primăria acolo?
  3. A cui este pensiunea care se construiește în Lazuri, pe traseul șoselei de centură finanțată de Guvernul României?
  4. Este adevărat că soția actualului director al SRI Satu Mare este angajată în cabinetul primarului?
  5. Este adevărat că fostul director al SRI Satu Mare este angajat la cabinetul primarului și dacă i-a fost informator pe vremea în care acesta conducea direcția sătmăreană a serviciului secret?
  6. Cine este cel de-al treilea agent SRI angajat la Primărie?

În ceea ce privește ultimele trei întrebări, deputatul Radu Cristescu a anunțat că le adresa oficial și conducerii centrale a SRI în cadrul Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților, din care face parte.

De asemenea, a anunțat că în următoare conferință de presă va prezenta detalii din dosarul deschis la DNA pentru abuz în serviciu și delapidare din bugetul Clubului Sportiv Municipal Satu Mare.

În altă ordine de idei, Radu Cristescu a anunțat că, în calitate de reprezentant al județului Satu Mare în Parlamentul României, a depus nu mai puțin de 61 amendamente la Legea Bugetului pe anul 2021, pentru proiecte locale, inclusiv din localități cu primari liberali. Nu e o surpriză foarte mare în actualul context politic că toate proiectele au fost respinse în comisiile de specialitate, dar el le va susține și în plenul camerelor reunite ale Parlamentului, la dezbaterile care încep de luni.

Tags: referendum  demitere  primar  radu cristescu  
3362 vizite
Distribuie pe