Locale Altele
Sambata, 31 Iulie 2021
Sam, 31 Iul 2021
Victorie zdrobitoare pentru Adrian Cozma la alegerile pentru președinția PNL Satu Mare
Florin Răchitan  - Vineri, 16 Iulie 2021

Așa cum a prezis luna trecută colegul său proaspăt ales în fruntea Organizației Municipale a PNL Satu Mare, Romeo Pop, candidatul pentru președinția organizației județene a acestui partid, Adrian Cozma, a câștigat alegerile cu o victorie zdrobitoare în fața celorlalți patru contracandidați înscriși în această cursă.

Alegerile interne din Satu Mare au avut miză nu doar la nivel local, ci sunt decisive într-o oarecare măsură și pentru rezultatul alegerilor din 25 septembrie pentru conducerea națională a principalului partid de guvernământ. Tocmai de aceea, deloc întâmplător, au venit la Satu Mare cu această ocazie atât actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, cât și premierul Florin Cîțu, însoțit de mai mulți miniștri ai cabinetului său, precum și de secretarul general al partidului, Robert Sighiartău.

Din luările de cuvânt ale acestora au reieșit destul de clar ”taberele” pe care le reprezintă, dar și candidații pe care îi susțin atât la nivel național, cât și pentru conducerea filialei sătmărene, astfel că vineri, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, actualul lider Ludovic Orban a fost cam ”singur împotriva tuturor”.

Cam la fel s-au simțit și contracandidații lui Adrian Cozma, în fața unei audiențe care nu manifesta prea mare interes pentru discursurile lor, marea majoritate a celor aproape 350 delegați ai filialelor locale din întregul județ Satu Mare fiind susținători pe față ai celui care a fost până acum președinte interimar, precum și ai premierului Florin Cîțu în lupta sa pentru conducerea națională a partidului. Asta s-a simțit și în ropotele de aplauze cu care a fost întâmpinat premierul, singurul care a reușit să-l surclaseze din acest punct de vedere fiind deja legendarul lider liberal din Bihor, Ilie Bolojan, fiind și el invitat de onoare la conferința Consiliului de Coordonare Județean al PNL Satu Mare.

Cu toate că se bănuia de la bun început că va ieși cu un pic de scandal, susținătorii celorlalți candidați fiind cei mai vocali în sală, chiar dacă erau în minoritate, lucrările conferinței de alegeri s-au desfășurat într-o transparență totală și cu respectarea tuturor procedurilor democratice, cu accesul reprezentanților presei în sală pe toată durata ședinței și cu transmisiuni Live pe rețelele de socializare, cum  rar ne-a fost dat să vedem în ultimii ani la alte partide din Satu Mare.

Proporțiile victoriei lui Adrian Cozma au fost prevestite deja la votarea raportului de activitate prezentat de acesta pentru mandatul scurt în care a fost președinte interimar al organizației județene sătmărene: din toți cei prezenți în sală, un singur membru al partidului a votat împotriva raportului (Silviu Zetea, unul dintre candidați), iar trei delegați din filiala ”rebelă” de la Tarna Mare s-au abținut de la vot. În rest, toată sala cu mâinile pe sus!

A venit, apoi, momentul prezentării programelor politice ale fiecărui candidat. Ștefan Csordas, care,  potrivit propriilor declarații, a revenit în țară după 15 ani de trai în diaspora, și-a citit discursul de pe foi de hârtie; Carmen Dobra, o fostă aliată a lui Adrian Cozma, se pare că s-a supărat pe el și a ținut un discurs în care intenționa să dezvăluie presupuse abuzuri ale celui pentru care susținea că ”i-a adus plusvaloare” în campaniile electorale, dar a fost frecvent întreruptă ba de strigătele celor câțiva ”rebeli” din sală, ba de aplauzele celorlalți, care doreau să-i semnalizeze astfel că ar fi timpul să-și termine discursul lungit prea mult. Ceilalți doi candidați, Silviu Zetea din Medieșu Aurit și Gheorghe Mihoc din Certeze, au urcat pe scenă numai ca să nu se spună că ei n-au avut nimic de declarat ;))

La rândul lui, Adrian Cozma a reluat în prezentarea programului său, intitulat ”PNL Satu Mare – performanță și profesionalism”, temele care i-au adus succesul politic în ultimii ani, tunând și fulgerând, de exemplu, împotriva ”negocierilor politice” purtate de actualul președinte Ludovic Orban cu partenerii din coaliția de guvernare, care au dus la pierderea de către PNL a postului de prefect de Satu Mare în favoarea UDMR. ”Această nedreptate trebuie reparată în cel mai scurt timp!” – a cerut imperativ Adrian Cozma, adresându-se premierului Florin Cîțu, care a și făcut gesturi de aprobare.

”Să fie clar, PNL nu va mai fi a cincea roată la căruță în Satu Mare și nu va mai fi vândut de unii în funcție de interesele lor personale! În mandatul fostei conduceri am asistat la blaturi din care protagoniștii au ieșit mereu bine, în timp ce PNL a ieșit prost. Nu se mai poate ca unii care nu au nici două voturi în spate să ne spună nouă cum trebuie condus PNL” – a încheiat Adrian Cozma, în aplauzele celor din sală.

S-a trecut apoi la votarea efectivă, toți delegații exercitându-și acest drept în cabinele amenajate în spatele scenei din Casa de Cultură a Sindicatelor. În urma numărătorii voturilor, situația se prezintă astfel:

Voturi exprimate: 348

Voturi anulate: 13

Voturi pentru Adrian Cozma: 283

Voturi pentru Ștefan Csordas: 28

Voturi pentru Carmen Dobra: 20

Voturi pentru Gheorghe Mihoc: 4

Atât!

 

2626 vizite
Distribuie pe