Locale Altele
Marti, 5 Iulie 2022
Marti, 5 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma a pietruit drumul spre adăpostul câinilor abandonați
Florin Răchitan  - Luni, 18 Aprilie 2022

Ecarisajul și îngrijirea câinilor vagabonzi sunt activități care, în mod normal, ar trebui să fie servicii publice asigurate de autoritățile locale, dar știm din experiența ultimelor decenii că acestea se ”externalizează” de obicei către firme mai mult sau mai puțin specializate, dar numai dacă ”pică ceva” (a se citi para-ndărăt) din bugetele generoase din bani publici pe care le au la dispoziție unele primării.

Poate așa se explică faptul că după o perioadă lungă în care o asemenea firmă a prestat aceste servicii pe bani foarte frumoși în municipiul Satu Mare și a ținut în funcțiune un adevărat lagăr de exterminare care a ajuns și subiect de scandal în presa națională, în ultimii ani această activitate a fost preluată exclusiv de o asociație de voluntari, care, așa cum ați intuit, nu este ajutată deloc de autoritățile locale, în ciuda numeroaselor solicitări în acest sens.

Asociația Free Life are în îngrijire nu mai puțin de 500 de câini adunați de pe străzile Sătmarului, nefericitele patrupede fiind hrănite și îngrijite de o mână de voluntari inimoși. Adăpostul câinilor este la capătul orașului, spre aeroport, iar drumul de acces este unul improvizat peste câmp, paralel cu șoseaua de centură la care se lucrează în această perioadă. De fiecare dată când plouă, drumul agricol este inundat în asemenea hal încât mașinile care transportă hrana pentru câini sau duc câinii la sterilizat la cabinetele veterinare din oraș nu mai pot să se apropie de adăpost.

Așa s-a întâmplat și în ultimele săptămâni, când câinii de la adăpost riscau să moară de foame, din cauza drumului impracticabil, donatorii nu au mai putut să transporte hrana la fața locului și a scăzut drastic și numărul celor care doresc, eventual, să adopte căței pe care să-i salveze din acest coșmar.

Președintele Asociației Free Life, Carmen Frățilă, a transmis sâmbătă un apel disperat, prezentând imagini cu condițiile în care își desfășoară activitatea voluntarii care încă nu au abandonat lupta pentru salvarea sufletelor nevinovate.

”Din câmp în șanț... degeaba suni, scrii, vorbești... nu te bagă nimeni în seamă.... pasează vina de la stânga la dreapta.... nu e treaba nimănui.... adică nimeni nu știe A CUI O FI VINA. Mașinile noastre merg în service pe bandă rulantă, dar pe cine interesează? Pe cine să iei la întrebări?

Când o firmă te ajută.... apare alta să distrugă, cum este firma care se ocupă de curățarea/decopertare șanțurilor de pe lângă noua centură, care ar trebui să ducă mizeria, pământul la 30 km.... a decis că e mai ușor să distrugă drumul improvizat abia făcut, care duce la adăpost, unde sunt 500 de suflete și... a adus totul în fața adapostului.

A fost contactată ANIF (Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare), s-a discutat cu domnul director... NIMIC !!! Întrebarea este: NOI PE UNDE CIRCULĂM? Pe centură NU.... pe drumul agricol NU. Ne donează cineva un elicopter?” – așa suna apelul lansat de Carmen Frățilă.

În lipsa vreunei reacții din partea autorităților locale, strigătul de ajutor a fost auzit de deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, care, având deja experiența unei acțiuni similare în cadrul căreia a pietruit drumul din cartierul romilor din Tășnad, precum și a transporturilor umanitare pe care le-a efectuat în ultimele săptămâni în Ucraina, a urcat el însuși la volanul unui camion de 40 de tone și, însoțit de încă un camion de aceeași capacitate, a dus pietriș la fața locului, cu care s-au reparat temporar porțiunile cele mai dificile de pe traseu.
649 vizite
Distribuie pe