Locale Altele
Sambata, 19 Iunie 2021
Sam, 19 Iun 2021
Primarul Toma Betea îl ameninţă pe prefect cu revolta răcşenilor
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 26 Mai 2010

Separarea satului Racşa de Oraşu Nou a dat naştere unui adevărat război politic între primarul Toma Betea şi prefectul Radu Giurca. Acesta din urmă este acuzat că a încălcat legea şi a numit două persoane apropiate de PD-L pentru a-i lua locul.

 

Concret, în cursul zilei de miercuri, Instituţia Prefectului a remis un comunicat de presă prin care anunţa faptul că printr-un ordin al prefectului Radu Giurca, începând cu data de 26 mai 2010 şi până la alegeri, sunt delegaţi pentru îndeplinirea atribuţiilor de primar în comuna Racşa  Grigor Nap, respectiv Petru Betea pentru funcţia de viceprimar.

 

Instituţia Prefectului explică şi pe ce bază au loc aceste numiri, însă primarul Toma Betea spune că ordinul prefectului este ilegal şi va contesta în instanţă această decizie.

 

"La baza acestui ordin au stat prevederile art. 3 din Legea 86/2010 pentru înfiinţarea comunei Racşa, art. 63 – 65 si 67 din Legea 215/ 2001 a administraţiei publice locale, referatul Serviciului juridic şi contencios administrativ din cadrul Instituţiei Prefectului, precum şi necesitatea delegării pentru îndeplinirea acestor atribuţii până la constituirea, potrivit legii, a autorităţilor administraţiei publice locale în această comună" - se precizează în comunicatul de presă al Instituţiei Prefectului.


Toate acestea se petrec la doar o zi după discuţia dintre prefect şi primarul PSD-ist Toma Betea pe marginea acestui subiect. "Ieri (n.r. marţi) am vorbit cu prefectul şi i-am spus că îmi dau demisia din funcţia de primar al comunei Oraşu Nou, ca să mă pună interimar la Racşa. E ilegal ce a făcut prefectul. Legea spune că numirile se fac din rândul consilierilor locali sau al viceprimarilor, ori cei doi nominalizaţi de prefect nu ocupă niciun fel de funcţie" - ne-a declarat primarul comunei Oraşu Nou.


Acesta mai spune că oamenii din Racşa sunt porniţi să facă o revoltă şi cu greu vor putea fi stăpâniţi. "Adunăm semnături de la 1.000 de oameni, vom ataca şi în instanţă. Măcar dacă îl punea pe viceprimar, dar nu pe cei doi" - adaugă Betea, referindu-se la vicele Toader Balaş, tot din partea PSD.


De altfel, Racşa este considerat un fief al PSD, Toma Betea aflându-se la al treilea mandat consecutiv în fruntea Primăriei Oraşu Nou, cu aportul substanţial al voturilor răcşenilor. Despre Petru Betea, acesta spune că este un agricultor cu patru clase, membru al „partidului portocaliu", iar Grigor Nap ar fi un fost tehnician veterinar, actual om de afaceri, fost PNŢCD-ist. În plus, la Racşa nici n-ar exista vreo organizaţie democrat-liberală.


"De doi ani, centrul de comună l-am mutat la Racşa. Chiar acum ne aflăm în faţa unui proiect integrat de 2,5 milioane euro ce cuprinde staţia de epurare şi canalizarea şi eu sunt ordonator de credite. E aiurea să pui nişte oameni care nu au nicio treabă cu administraţia" - susţine primarul.


Pe 26 aprilie 2010, senatorii au votat pentru reorganizarea comunei Oraşu Nou, prin înfiinţarea comunei Racşa. Comuna Oraşu Nou ar avea în componenţă satele Oraşu Nou, Oraşu Nou Vii, Prilog, Prilog Vii şi Remetea Oaş. Urmează să fie numit de prefect şi un delegat cu atribuţii de secretar, funcţie ocupată în prezent de Silvia Bartha.

2772 vizite
Distribuie pe