Locale Altele
Sambata, 2 Iulie 2022
Sam, 2 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Liberalii acuză Guvernul că se amestecă în treburile locale
Sergiu Lenghel  - Vineri, 2 Iulie 2010

Încă o bătălie din "Războiul împotriva României" pornit de PD-L a început în luna lui Cuptor, potrivit declaraţiilor liberalilor. Ei se pregătesc de o eventuală intrare la guvernare şi vin cu un pachet de soluţii în sprijinul mediului de afaceri şi pentru redresarea economiei.

 

Ultima lovitură dată de "partidul portocaliu" prin care sunt reduse cheltuielile din bugetele administraţiilor publice locale nu face altceva decât să sporească puterea prefecţilor şi a şefilor de la Finanţe.

 

Aceasta este una din opiniile exprimate vineri în cadrul unei conferinţe de presă organizate de conducerea PNL Satu Mare, după întâlnirea pe care a avut-o cu câţiva oameni de afaceri sătmăreni.

Au participat preşedintele interimar al Organizaţiei Judeţene PNL Satu Mare - Ovidiu Silaghi, vicepreşedinte la nivel naţional al Comisiei "Economie şi mediul de afaceri", vicepreşedintele Consiliului Judeţean - Adrian Ştef, membru al aceleiaşi comisii, Radu Roman - secretarul comisiei, Marcel Maruşca şi Mircea Pal - membri.

 

Prin modificările apărute în Monitorul Oficial la Legea nr. 273 privind Finanţele Locale se încearcă distrugerea Instituţiei Primarului, autonomia autorităţilor locale fiind astfel pusă în pericol. "Se pare că prefectul va fi cel care va stabili oportunitatea investiţiilor făcute de Primărie. Totul doar pentru mărirea puterii Instituţiei Prefectului. Degeaba aleşii locali vor vota bugetul, dacă prefectul, pe baza opiniei scrise a şefului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, nu va da un aviz de legalitate. Se ştie de ce culoare politică sunt ambii, iar avizul se va da în funcţie de interesul lor" - spune Adrian Ştef, care crede că scăderea în sondaje a PDL-ului a făcut să se ajungă la această situaţie, puterea banilor fiind singura lor salvare pentru a mai conta pe plan politic.

 

În acest mod, liberalii spun că va fi servită clientela politică aflată aproape de "partidul portocaliu", iar bugetele locale vor sta la mâna Guvernului. Nu doar faptul că prefectul şi directorul de la Finanţe vor fi nişte "supervisori" îi nemulţumeşte pe liberali, ci şi scăderea cotei de impozitare din veniturile locale. "Este o altă lovitură pentru aleşii locali. Cotele vor fi aduse la nivelul anilor 2003-2004" - adaugă Ştef.

 

De la 47% cât aveau consiliile locale, cota din venituri va fi redusă la 44%, în timp ce pentru consiliile judeţene se reduce de la 13 la 12%. De asemenea, cota din impozitele pentru echilibrarea bugetelor locale scade de la 22 la 21%.

 

Secretarul Comisiei "Economie şi mediul de afaceri", Radu Roman, a declarat în cadrul conferinţei de presă că la întâlnirea cu oamenii de afaceri s-a discutat despre cota unică de impozit pe venit, contribuţiile de asigurări sociale şi profesiile liberale.

 

La rândul său, Ovidiu Silaghi a precizat că partidul pe care îl reprezintă a stabilit trei direcţii spre care se va orienta: stimularea activităţii economice, reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea veniturilor statului. Fost ministru al IMM-urilor, Silaghi afirmă că impozitul forfetar a dus la închiderea a peste 120.000 de firme la nivel naţional, iar şomajul a crescut în mod alarmant. Acesta va prezenta Comisiei Naţionale "Economie şi mediul de afaceri" propunerile oamenilor de afaceri din Satu Mare. Peste câteva săptămâni, PNL va lansa în mod oficial programul "Economia Nouă", având astfel pregătită o platformă guvernamentală.

1843 vizite
Distribuie pe