Locale Altele
Joi, 16 Septembrie 2021
Joi, 16 Sept 2021
PSD le doreşte sătmărenilor un An Nou în care să nu-şi piardă speranţa
Florin Răchitan  - Joi, 30 Decembrie 2010

Valer Marian a susţinut joi prima sa conferinţă de presă în calitate de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a Partidului Social-Democrat, făcând cu această ocazie o analiză a situaţiei în care se află ţara la sfârşit de an şi prezentând perspectivele nu tocmai roz pentru anul viitor.

Noul preşedinte PSD a fost „flancat” de echipa sa de la conducerea organizaţiei, membrii acesteia ciocnind câte un pahar de şampanie cu ziariştii la finalul conferinţei de presă, ceea ce alte partide au „uitat” să facă.

 

De la început, Valer Marian a subliniat faptul că se încheie acum unul dintre cei mai negri ani din istoria postdecembristă din România, dar nu avem ce aştepta nimic bun nici de la anul care vine.

 

Cu un deficit bugetar de 7%, o inflaţie de 8%, o „creştere” economică de – 2%, cu cea mai mare datorie externă din istoria României – 90 miliarde dolari, ceea ce înseamnă o îndatorare de 4.000 de euro pe capul fiecărui român – cu un împrumut de 30 miliarde de euro de la FMI din care trei sferturi au ajuns la bănci şi firme multinaţionale străine, cu o evaziune fiscală estimată la 40 miliarde euro, cu 800.000 de şomeri şi trei milioane de hectare de teren arabil necultivat, cu un grad de absorbţie a fondurilor UE de doar 12,7%, cu piaţa imobiliară îngheţată şi programul „Prima Casă” un fiasco, cu cele mai proaste rezultate la Bacalaureat şi la titularizare din istoria modernă a României, cu turismul în care iese în evidenţă doar frunza-brand cumpărată cu un milion de euro în timp ce pe Internet costă doar vreo 250 de euro, cu reduceri salariale drastice şi majorări de TVA, cu bebeluşi arşi de vii în Maternitatea Giuleşti, România a ajuns în acest an în afara lumii civilizate.

 

Măsurile de austeritate şi concedierile din sectorul bugetar vor continua şi în anul următor, Guvernul alocând, de exemplu, doar 3% din PIB pentru bugetul de Sănătate, în condiţiile în care legea prevede minim 6%.

 

Valer Marian a făcut referire la un articol recent din Financial Times, în care se dezvăluia faptul că România şi Letonia au fost „cobaii” Fondului Monetar Internaţional, care a experimentat în aceste ţări cele mai dure măsuri de austeritate pentru a testa „gradul de suportabilitate” din partea populaţiei, în vederea aplicării acestor măsuri şi în alte ţări lovite de criză.

 

La această conferinţă de presă ne-a fost dat să ascultăm cuvinte de laudă din partea lui Valer Marian la adresa guvernului premierului Viktor Orban de la Budapesta, ceea ce nu credeam că vom trăi să auzim vreodată. Preşedintele PSD Satu Mare a dat ca exemplu „verticalitatea vecinilor noştri unguri”, care au alungat, practic, FMI-ul din ţară şi au adoptat măsuri foarte ferme de sprijinire a populaţiei în aceste vremuri grele, inclusiv prin stabilirea unor taxe speciale pe care băncile şi firmele multinaţionale le-au achitat fără să crâcnească.

 

De asemenea, Valer Marian a sugerat posibilitatea atragerii UDMR de partea PSD în cursul anului viitor, pentru a „sparge” actuala coaliţie guvernamentală.

 

La rândul lui, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, care îşi petrece ca de obicei Sărbătorile în ţinuturile natale şi a fost prezent la conferinţa de presă de la sediul PSD, a făcut câteva precizări la felul cum este privită politica Guvernului României la Bruxelles.

 

„Boc nu face altceva decât să tot taie din bani şi numeşte asta reforma statului. Cetăţeanul român este nevoit acum să plătească dublu pentru jumătate din serviciile pe care ar trebui să le asigure statul. Cei de la conducerea Uniunii Europene ştiu ce se întâmplă în România, dar nu prea îi interesează, pe de o parte fiindcă sunt ocupaţi cu problemele din ţările lor, iar pe de altă parte fiindcă România nu joacă un rol prea important la nivel continental. Acest lucru s-a văzut cel mai bine în momentul în care guvernanţii de la Bucureşti au făcut declaraţii belicoase la adresa presei, considerând-o factor de risc pentru siguranţa naţională, dar nimeni de la Bruxelles nu a reacţionat în vreun fel. În schimb, acum, când Guvernul de la Budapesta încearcă să instituie măsuri de cenzurare a presei, toată Europa este revoltată, ceea ce înseamnă că Ungaria îi interesează mai mult decât România” – a concluzionat europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu.

 

În final, amintind că în ultimele săptămâni s-au înscris sute de noi membri în Organizaţia Judeţeană PSD, inclusiv ofiţeri în rezervă care nu se înregimentează în „partidul generalului-fanfaron Gabriel Oprea (UNPR – n.r.)”, preşedintele Valer Marian le-a urat sătmărenilor să aibă parte de un An Nou în care să nu-şi piardă speranţa, asigurându-i că PSD va face toate diligenţele constituţionale necesare pentru a bloca „guvernul criminal Băsescu – Boc”.

1533 vizite
Distribuie pe