Locale Altele
Joi, 23 Septembrie 2021
Joi, 23 Sept 2021
Presupuşii susţinători ai partidului lui Tokes, cercetaţi de Poliţie
Florin Răchitan  - Joi, 15 Noiembrie 2012

În cadrul unei conferinţe de presă convocată joi la sediul filialei sătmărene a Partidului Popular Maghiar din Transilvania, candidaţii acestei formaţiuni politice pentru Parlament, Magyar Karoly Marton, Laszloffy Csaba, Barcza Lehel, Konglovits Eva şi Nagy Istvan şi-au exprimat protestul faţă de ceea ce consideră a fi hărţuire a membrilor şi susţinătorilor, executată de autorităţile statului.

 

Ei au precizat că, în baza unui denunţ depus încă în primăvara acestui an, Poliţia anchetează în mai multe judeţe ale ţării mii de persoane care se presupune că au semnat pentru înregistrarea oficială la Tribunal a PPMT, ele fiind suspectate că ar fi beneficiat de avantaje materiale în schimbul semnăturii ori că datele lor personale au fost folosite fără ştiinţa lor pe listele cu semnături false.

 

Reprezentanţii sătmăreni ai partidului înfiinţat de Tokes Laszlo recunosc că cercetările durează de câteva luni, dar, în opinia lor, acestea s-au intensificat în perioada campaniilor electorale ce au precedat alegerile locale şi, acum, alegerile parlamentare, mai cu seamă în judeţul Satu Mare.

 

„Considerăm nepotrivit faptul că susţinătorii noştri sunt hărţuiţi la domiciliul lor de către poliţişti, aceştia punându-le întrebări contradictorii prin care doresc ca cei interogaţi să declare că au semnat lista cu susţinători pentru înregistrarea partidului doar în schimbul unor avantaje materiale sau în urma şantajului din partea activiştilor.

 

Presupunând că semnăturile au fost falsificate, voluntarii noştri sunt interogaţi la procuratură ca nişte infractori. Suntem convinşi de faptul că aceste metode aruncă o lumină nefavorabilă asupra întregii ţări şi aduc atingere drepturilor democratice cucerite pas cu pas.
 

 

Suntem solidari cu simpatizanţii şi colegii noştri care sunt hărţuiţi în numele legii, dar prin metode care numai legale nu se pot numi. Nu putem trece peste faptul că la 22 de ani după schimbarea regimului, cetăţeni cinstiţi, vulnerabili, care nu au greşit cu nimic, sunt înfricoşaţi prin metode securiste doar pentru faptul că şi-au exprimat opţiunea lor politică, exercitând un drept garantat de Constituţie.

 

Facem un apel către organele de poliţie şi procuratură pentru luarea unor măsuri de stopare a abuzurilor săvârşite. Cerem organelor poliţiei să înceteze campania de intimidare şi hărţuire politică a membrilor şi simpatizanţilor partidului nostru, iar Ministerul Administraţiei şi Internelor să demareze o anchetă pentru a stabili cum este posibil ca în urma presiunilor exercitate de unele partide politice, organele de cercetare penală să hărţuiască politic oameni nevinovaţi, aducând astfel atingere atât dreptului naţional cât şi celui european” – se arată în comunicatul PPMT transmis presei.

978 vizite
Distribuie pe