Locale Altele
Joi, 20 Ianuarie 2022
Joi, 20 Ian 2022
Marko îi traduce lui Băsescu
Gândul  - Luni, 16 Martie 2009

Programat anul acesta, împreună cu colegul său Verestoy Attila, să serbeze ziua de 15 Martie la Cristuru Secuiesc – de la a cărui primă atestare documentară se împlinesc 550 de ani - liderul UDMR Marko Bela şi-a amintit că la bază este om de litere, având, între altele, şi o importantă operă de traducător.

Astfel că, în cuvântarea ţinută în faţa celor circa 2000 de etnici maghiari strânşi la adunarea organizată la statuia poetului Petofi Sandor, din centru oraşului, Marko a inclus şi o traducere din... Traian Băsescu, „un politician român”.

Referindu-se la autonomia teritorială a aşa-zisului Ţinut Secuiesc – de care şi-a reamintit brusc, după ce o uitase complet la vizita preşedintelui Ungariei din ajun – liderul Uniunii a spus: „Cu 19 ani în urmă s-a încercat să se interzică aici, în Ardeal, drapelul roşu-alb-verde şi imnul naţional maghiar, pe care a trebuit să-l disimulăm ca psalm bisericesc. Şi cu 19 ani în urmă ni s-a spus adesea: niciodată!

Niciodată nu vor fi inscripţii maghiare, niciodată nu va deveni o şcoală maghiară Liceul Bolyai, niciodată nu vom vorbi ungureşte în serviciile publice. Şi iată, există inscripţii în limba maghiară, Liceul Bolyai este şcoală maghiară, în multe servicii publice se vorbeşte deja în limba maghiară. Mai ieri am auzit un politician român spunând: niciodată nu va fi autonomie teritorială. La care putem răspunde, de asemenea, doar cu: să aşteptăm până la capăt. Dacă vom fi uniţi, cuvântul românesc „niciodată” va însemna în maghiară „în curând”.

„O parte a politicienilor români se tem de cuvântul autonomie ca dracul de tâmâie. Dar dacă întrebăm de ce trebuie ca în problemele cotidiene ale secuilor deciziile să se ia la Bucureşti, nimeni nu ne poate da o explicaţie ca lumea”, a continuat Marko Bela. După care a venit, pe acelaşi ton, şi concluzia: „Ţinutul Secuiesc şi Transilvania întreagă este patria noastră, pentru că am apărat-o de tătari, de turci, ruşi, austrieci şi cine ştie de câţi alţi invadatori şi pentru că păzim de atunci spiritul acelora dintre marii înaintaşi ai naţiunii maghiare care au trăit aici, au luptat aici, împreună cu noi. De aici rezultă că Ţinutului Secuiesc, majoritar de altă limbă, de altă cultură, de altă mentalitate, trebuie să i se dea posibilitatea ca în chestiunile ce privesc limba şi cultura, dar şi în cele ale dezvoltării localităţilor, ale economiei, să decidă el singur. Pentru aceasta e nevoie de autonomie.”

Huiduieli la mesajul premierului Ungariei

Cuvântarea liderului UDMR a fost urmată de lectura mesajelor transmise de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsanyi cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Dacă în anii trecuţi mesajul şeful statului român era citit în româneşte, de obicei de un reprezentant al Preşedinţiei, acum el a putut fi ascultat, în lectura unui licean localnic, direct în traducere maghiară, fapt care a smuls chiar şi câteva aplauze. În schimb, la finalul mesajului premierului Ungariei cei prezenţi s-au pornit pe huiduieli şi fluierături, curmate doar de apariţia unei ambulanţe, venite să ducă la spital o tânără ce leşinase în mijlocul mulţimii. Adunarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi cu depunerea unor coroane de flori la statuia lui Petofi din parte UDMR, a autorităţilor orăşeneşti şi judeţene şi a Ambasadei Ungariei la Bucureşti, reprezentată la festivităţile de la Cristur de ataşatul militar Palasty Ferenc şi de consulul de la Miercurea Ciuc, dr. Szabo Bela.

Marko Bela: „Am putea avea un candidat propriu la prezidenţiale”

După încheierea adunării, liderul UDMR a susţinut o scurtă conferinţă de presă, în care s-a declarat „convins că, deşi nu numai domnul Băsescu, ci şi majoritatea politicienilor români nu sunt de acord cu autonomia specială a Ţinutului Secuiesc, mai curând sau mai târziu vom reuşi să ne înţelegem”.

Întrebat de reprezentantul ziarului Gândul dacă „mai devreme sau mai târziu” înseamnă speranţa venirii unui alt locatar la Cotroceni, Marko Bela a replicat: „De alegerile prezidenţiale ne vom ocupa mai târziu, deocamdată ne interesează numai alegerile pentru Parlamentul European. După aceea ne vom ocupa şi de alegerile prezidenţiale, inclusiv problema dacă vom avea sau nu un candidat al UDMR. Dacă nu vom avea, bineînţeles că se va pune problema susţinerii unui alt candidat, dar deocamdată în UDMR nu se dezbate acest lucru, pur şi simplu nu discutăm despre el.”

„S-ar putea să ajungem la concluzia ca pentru primul tur să avem un candidat propriu, cu toate că argumentele sunt mai slabe decât dacă alegerile prezidenţiale ar coincide cu cele parlamentare. Iar pentru turul doi ne vom gândi la alte posibilităţi, urmează să stabilim care la momentul potrivit”, a mai adăugat Marko Bela, refuzând să spună însă dacă UDMR îl va mai susţine sau nu pe Traian Băsescu în cursa pentru un nou mandat la Cotroceni.

Tags: marko  bela  cristuru  secuiesc  
1437 vizite
Distribuie pe