Locale Altele
Duminica, 4 Decembrie 2022
Dum, 4 Dec 2022
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Răcirea planetei prin cultivarea de plante ce reflectă lumina solară
StiintaAzi.ro  - Luni, 26 Ianuarie 2009

Un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Bristol din Marea Britanie duce la concluzia că prin selectarea atentă a varietăţilor de plante agricole cultivate, mare parte din Europa şi America de Nord ar putea avea temperaturi mai mici cu pānă la un grad īn timpul sezonului de vară. Acest lucru ar īnsemna o răcire de 0.1˚ C la nivel mondial, echivalentul a 20% din īncălzirea globală produsă de la Revolutia Industrială pānă astăzi.

La sfārşitul acestui secol se estimează că creşterea temperaturii va fi repartizată precum īn imaginea din stānga, unde alb īnseamnă o creştere de 2 grade şi negru o creştere de 8 grade. Pe de altă parte, dacă īn agricultură se vor folosi plante care reflectă mai mult lumina solară, aceste creşteri vor fi mai puţin pronunţate, aşa cum se observă īn imaginea din dreapta. Credit imagine: Science Daily.

Culturile agricole constituie deja o metodă de combatere a īncălzirii globale datorită proprietăţii plantelor de a reflecta razele soarelui īntr-o proporţie mai mare decāt vegetaţia naturală. Nu toate speciile unei culturi au aceeaşi capacitate de reflexie şi de aceea este necesară alegerea celor care reflectă mai bine razele solare. Datorită faptului că agricultura este o industrie globală, această răcire s-ar putea extinde.

Dr. Andy Ridgwell şi colegii săi de la Universitatea din Bristol sunt de părere că aceste culturi ar trebui alese īn aşa fel īncāt sa se exercite un control asupra climatului īn aceeaşi măsură īn care sunt alese pentru a maximiza producţia de hrană. Acesta este de părere că alegānd culturile cu cea mai mare capacitate de reflexie sau modificāndu-le genetic, temperaturile din timpul verii pot fi scăzute cu peste  1˚ C īn mare parte din centrul Americii de Nord şi īn Eurasia.

Articol scris de Anca Sīrbu. Detalii pe ŞtiinţaAzi.ro

Tags: plante  racire  pamant  
3732 vizite
Distribuie pe