Locale Altele
Joi, 10 Octombrie 2024
Joi, 10 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Imagini care ţâşnesc din ecran
Gândul  - Luni, 22 Decembrie 2008

Gloanţele vor şuiera pe lângă tâmple, rechinii se vor avânta până lângă noi pe canapea şi parcă vom simţi căderea în gol a unui avion care se prăbuşeşte.

Astfel de senzaţii le sunt promise telespectatorilor britanici, dacă se abonează la serviciile de de televiziune tridimensională (3D) oferite de British Sky Broadcasting (BSB), începând cu 2009.

Tot ceea ce se poate experimenta acum numai în anumite cinematrografe 3D va putea fi simţit în propria sufragerie, relatează The Daily Mail,dezvăluind planurile de afaceri ale BSB. Deşi efectele recesiunii economice ar urma să se prelungească şi să se agraveze anul viitor, compania britanică (care are în prezent opt milioane de abonaţi la servicii de televiziune digitală) consideră că oferta sa este „imbatabilă”.

Desigur, telespectatorilor li se cere o primă investiţie de 2.500 lire sterline (2.670 euro) pentru un televizor special care să redea filmările 3D şi o mică antenă parabolică pentru captarea semnalului digital. La această sumă se adaugă plata abonamentului lunar, însă ceea ce ţi se promite în schimb ar trebui să nu aibă egal între ofertele televiziunilor digitale. Jucătorii de fotbal preferaţi îţi vor intra în casă, încât chiar vei avea senzaţia că trebuie să-ţi fereşti capul când şutează mingea cu putere înspre tine.

Apoi, numai în primii ani, telespectatorii vor fi nevoiţi să poarte ochelari speciali, la care se va renunţa treptat, pe măsură ce televizoarele tridimensionale vor putea să imite felul în care ochii omului focalizează imaginea. 

O nouă tehnică de filmare este necesară

Pentru a experimenta imaginile 3D, ele trebuie captate de la bun început într-un asemenea format, ceea ce presupune filmarea cu câte două camere dispuse simetric, ca ochiul drept cu ochiul stâng. Pentru filmările în direct, imaginile sunt transmise pe cale digitală, apoi recreate tridimensional de procesorul televizorului. În ultimele luni, BSB a făcut mai multe experimente în acest sens, filmând evenimente sportive.

Unul dintre voluntarii care au vizionat transmisiile a descris senzaţia avută la vizionarea în format 3D a unui meci de rugby Anglia-Scoţia. „Unul din primele cadre arăta un fan care flutura un steag înainte şi înapoi. Părea să intre chiar în cameră şi era greu să rezist impulsului de a pune mâna pe steag”, a declarat „cobaiul” pentru The Daily Mail.

Transmisii 3D în cinematografe

Televiziunea tridimensională ar putea să ofere o gură de oxigen cinematografelor, tot mai puţin frecventate de clienţi de când au apărut DVD-urile şi posibilitatea descărcării filmelor de pe internet. Acum, cine nu şi-ar permite un televizor 3D de 2.500 lire ar putea avea bani de un bilet la.. cinema, unde să urmărească un meci sau un concert. 

În SUA, meciurile din Liga de fotbal american pot fi urmărite la cinema de către cei care n-au mai găsit un bilet să meargă pe stadion, iar în Japonia, televiziunile prin cablu au transmisii zilnice în format 3D pentru cei care posedă astfel de receptoare şi ochelarii speciali.

Pentru că preconizează un succes al tehnologiei 3D, studioul de animaţie Pixar (care a produs „Toy Story” şi „Incredibilii”) a anunţat că, de la anul, toate filmele sale vor fi în acest format.

Tags: televiziune  3d  britanici  
5169 vizite
Distribuie pe