Locale Altele
Vineri, 19 Aprilie 2024
Vin, 19 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Impozit pariuri online - explicații clare cu exemple cu ce ai de făcut
SM Online  - Vineri, 23 Septembrie 2016

Dacă joci la cea mai bună agenție online ai cele mai mari șanse să câștigi bani serioși din pariuri. Până anul trecut, câștigurile din pariuri online nu erau impozitate. Legislația s-a schimbat și te vei trezi cu conturile blocate dacă nu ai declarat până la 25 mai ce bani ai retras în 2015 sau dacă nu vei plăti impozitul despre care vei fi înștiințat prin declarația de impunere.

Destul de târziu, statul român și-a dat seama că poate profita de faptul că industria pariurilor online rulează miliarde de euro anual.

Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc (ONJN) „a dat cu pumnul în masă” în 2015 , ca să le arate bookmakerilor că țara noastră nu e sat fără câini.

Așa a început telenovela licențierilor și, o dată cu ea, s-a schimbat și legislația care îi afectează pe pariori.

Cote de impozit în funcție de retrageri

S-a stabilit că cine câștigă bani din pariuri online trebuie să cotizeze la stat, pentru fiecare retragere în parte. Impozitul în vigoare este în funcție de trei praguri de venit:

- 1% dacă retragi până la 66.750 de lei;

- 667.5 lei + 16% din ce depăşeşte suma de 66.750 dacă retragi între 66.751 şi 445.000 lei;

- 61.187.5 plus 25% pentru ce depăşeşte suma de 445.000 dacă retragi peste 445.000 de lei.

Subliniez: cifrele sunt pentru fiecare retragere în parte. Retragerile nu se cumulează. Dacă ai retras o dată 60.000 de lei și altă dată 66.700 de lei, plătești doar câte 1% din cele două sume.

Așa cum am spus, până la data de 25 mai, trebuie să depui la ANAF declarația 200, în care treci fiecare sumă retrasă în anul precedent de la casele de pariuri online. Să nu crezi că statul nu află de aceste venituri dacă nu depui declarația. Operatorii transmit toate datele către ANAF, iar tu te faci vinovat de nedeclararea unor venituri și, pe lângă impozitul aferent, plătești și o amendă care poate ajunge la 500 de lei.

Declarația 200 e simplu de completat


Declarația 200 este simplu de completat: ai mai întâi o rubrică în care treci anul (pentru cea pe care o vei depune în 2017, vei scrie 2016 la an) și datele personale (nume, inițiala tatălui, prenume, cod numeric personal, adresa, date de contact, cont bancar).

Treci apoi la partea a doua, unde, la punctul 4, alegi venituri din jocuri de noroc. La punctul 10, scrii denumirea firmei organizatorului jocurilor de noroc, așa cum este afișată pe site-ul ONJN. La punctul 11, treci codul de identificare fiscală al firmei organizatorului jocurilor de noroc, pe care ar trebui să îl primești pe email de la acesta, o dată cu informarea despre veniturile realizate în anul precedent.

Ajungi apoi la secțiunea VENIT NET/ CÂȘTIG NET ANUAL, unde completezi doar la punctul 1. Venit brut. Acolo treci suma retrasă. Repeți operațiunea pentru fiecare retragere. Dacă ai făcut trei retrageri într-un an, completezi trei astfel de secțiuni. Mai ai doar să îți pui semnătura, pe ultima pagină.

Legislația se poate schimba de la începutul anului viitor

E un coșmar să fii nevoit să depui ceva la sediile administrațiilor fiscale. Dincolo de aroganța funcționarilor, te omoară cozile la care stai cu orele. Sunt, însă, și vești bune. Este foarte posibil ca din 2017 să scăpăm de această corvoadă a completării formularului 200 și, mai ales, a depunerii lui.

Ministerul Finanțelor Publice, ANAF, operatorii de jocuri de noroc și asociațiile de profil sunt de acord ca veniturile realizate din pariuri online să fie impozitate la sursă. Cu alte cuvinte, atunci când vei face o retragere, vei primi doar suma netă (cât vrei să retragi – impozitul aferent). Impozitul va fi virat către ANAF de operatorul jocurilor de noroc.

Concret, dacă vrei să retragi 100 de lei, vei primi în cont 99 de lei, pentru că 1 leu, reprezentând 1% din sumă, va fi păstrat și virat apoi către stat, împreună cu impozitele pe celelalte retrageri din anul respectiv.

Schimbarea legislativă poate intra în vigoare cel devreme de la 1 ianuarie 2017. Asta înseamnă că, până pe 25 mai 2017, tot trebuie să depunem declarația 200 cu retragerile din 2016. 
Tags: pariuri  online  impozite  anaf  
3975 vizite
Distribuie pe
Sonia Oprisan
Foarte util articolul. Inca nu am inceput sa joc pe bani reali la casino. Joc in continuarea gratis pe site-uri de acest tip> https://jocsloturi.ro/joaca-sloturi/ Dar este bine sa cunosti si aceste aspecte legate de ANAF.
2019-05-27 15:18:59