Locale Altele
Luni, 6 Decembrie 2021
Luni, 6 Dec 2021
Capitala Țării Oașului dă tonul în aducerea Diasporei acasă! Miniștri, bancheri și autorități locale s-au întâlnit cu oșenii plecați peste hotare
Florin Răchitan  - Vineri, 16 August 2019

Nu mai puțin de trei miniștri, mai mulți secretari de stat, reprezentanți ai autorităților locale, ai mediului de afaceri și ai unor bănci au participat vineri la prima întâlnire organizată de Primăria Negrești-Oaș cu scopul de a crea condițiile necesare pentru ca oșenii plecați la muncă peste hotare să aibă posibilitatea să se întoarcă și să investească în afaceri proprii, acasă la ei.

Sala de conferințe a Hotelului Poezia de la Luna Șes s-a umplut cu sute de participanți la acest eveniment menit să încurajeze repatrierea forței de muncă valoroase din străinătate, îmbogățită cu spirit antreprenorial și experiență occidentală.

Gazda evenimentului a fost primarul Aurelia Fedorca, iar invitații ei, printre care s-au numărat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici , ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, și ministrul Apărării Naționale, sătmăreanul Gabriel Leș, au discutat timp de mai multe ore cu reprezentanții Diasporei oșenești, dezbătând o serie de probleme concrete ridicate de aceștia.

Așa cum era de așteptat, ministrul Finanțelor a fost principala ”țintă” a întrebărilor, oșenii din străinătate fiind interesați mai cu seamă de cadrul legislativ și condițiile de impozitare a afacerilor pe care doresc să le deschidă în regiunea lor de baștină, precum și eventuale soluții de sprijin din partea Guvernului.

Eugen Teodorovici a ținut să spulbere unele dintre fake news-urile care i-au îngrijorat în ultima vreme pe românii din Diaspora, referindu-se mai ales la cea a presupusei impozitări a veniturilor realizate de români în străinătate, dar le-a dat și vești bune participanților la întâlnirea de vineri.

Potrivit declarațiilor ministrului, începând cu luna septembrie, CEC Bank va deschide sucursale în zonele cu comunități românești mari din unele țări europene, respectiv va încheia parteneriate cu alte bănci pentru a permite românilor să trimită bani acasă fără comisioane. De asemenea, CEC Bank ar urma să acorde garanții pentru creditele luate de românii de peste hotare.

Statul român dorește, de asemenea, să se implice în finanțarea afacerilor românilor repatriați, inclusiv prin suportarea diferenței de dobândă la creditele pe care le-ar lua aceștia de la băncile românești (de fapt, de la sucursalele din România ale marilor bănci occidentale), în condițiile în care în țările lor de origine aceste bănci oferă credite în condiții mult mai avantajoase, cu dobânzi mult mai mici ca în România.

Alte momente importante și utile ale întâlnirii de vineri au fost prezentarea proiectelor locale derulate la Negrești-Oaș, a oportunităților de angajare pentru repatriați, prezentarea programului guvernamental RePatriot, posibilități de atragere a unor fonduri nerambursabile pentru IMM-uri, precum și prezentarea unor modele de succes prin programul Diaspora Start-Up.

La finalul evenimentului, autorul romanului “Imigrantul”, Răzvan Cheregi, a lansat campania “Cumpără o carte, repatriază o familie!”. Scopul campaniei este de a repatria familii de români care lucrează în străinătate prin oferirea unei burse de 10.000 euro pentru înființarea unei afaceri noi în România.

Tags: repatriere  diaspora  negresti-oas  
921 vizite
Distribuie pe