Locale Altele
Miercuri, 30 Noiembrie 2022
Mie, 30 Nov 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Aproape 50 de refugiați ucraineni și-au găsit deja locuri de muncă în județul Satu Mare
Prefectura Satu Mare  - Marti, 19 Aprilie 2022

Prefectul Radu Roca a avut o întâlnire de lucru cu Simona Derșidan, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare, pentru a se informa despre ultimele evoluții de pe piața muncii din județul Satu Mare. De asemenea prefectul Radu Roca a dorit să afle și care este numărul cetățenilor ucraineni angajați în județ prin AJOFM Satu Mare.

Prin OUG Nr. 20/2022, s-a creat cadrul legal astfel incat cetățenii ucraineni intrați legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare prevăzut cu privire la încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

Încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina și care nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate necesare ocupării unui loc de muncă se poate realize pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitate de prelungire cu perioade de 6 luni pentru maximum 1 an.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențele instituției următoarele servicii gratuite: informarea și consilierea profesională, medierea muncii, formarea profesională, evaluarea și recunoașterea competențelor profesionale obținute în context nonformal și informal, servicii de asistența-Eures.

Până în prezent au fost înregistrați în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare un numar de 55 cetățeni ucraineni refugiați din zona de conflict armat, din care un numar de 47 persoane au fost încadrate în muncă în următoarele ocupații: țesătoare, tehnician în industria confecțiilor și tricotaje, confecționer asamblor articole textile, tapițer, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, cusător din piele și înlocuitori, lucrător bucătărie, proiectant inginer mecanic, ajutor ospătar.

Agentia Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare oferă măsuri de sprijin în vederea ocupării tuturor persoanelor care doresc un loc de muncă, în strânsă colaborare cu agenții economici care oferă și declară locurile de muncă vacante.  

858 vizite
Distribuie pe