Ziarul Financiar şi Banca Transilvania au lansat proiectul ”Afaceri de la zero”, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă la nivel național.
Povestea de succes prezentată în această săptămână este cea a doi prieteni din Satu Mare, Raul Murgu și Raul Pașcoviciu, care, după ce au terminat liceul au avut ghinionul să-și piardă primele job-uri, fiindcă tocmai atunci începuse pandemia Covid-19.
Băieții nu s-au lăsat descurajați și, profitând de cunoștințele economice pe care le aveau, dar și de experiența pe care o dobândise deja unul dintre ei în domeniul preparării cafelei în lumea corporatistă, au pus bazele unei afaceri în care au investit 5.000 de euro.
Au deschis o cafenea pe strada Horea din centrul Sătmarului, Galop Coffe Shop, care între timp a devenit sursa zilnică de cofeină pentru avocații și clienții lor din birourile deschise în toate clădirile de pe stradă, dar și ”refugiul” artiștilor de la Teatrul de Nord și al hipsterimii din zonă.
Forfota de pe stradă le-a dat și ideea pentru numele cafenelei, așa cum povestește Raul Murgu despre începuturile brand-ului:
„Am început în 2020 împreună cu colegul meu. Era chiar punctul de vârf al pandemiei. Am început să dezbatem idei despre ce să facem pe mai departe, dat fiind faptul că ne pierdusem amândoi joburile. Eu eram barista trainer într-o corporaţie, învăţam practic corporatiştii să îşi facă cafea. Era pandemie, se închideau cafenelele la interior, dar noi am profitat de acest lucru şi am pregătit treptat cafeneaua, am început cu exteriorul şi intrarea. Căutând o locaţie în zona în care suntem astăzi, unde este şi Judecătoria şi este mult trafic, vedeam multă agitaţie. Toată lumea fugea din stângă în dreapta şi am zis că oamenii aceia galopau. Aşa am ajuns la Galop“ - a explicat cofondatorul.
Cafeneaua de specialitate din Satu Mare foloseşte cafea prăjită de Émbu şi il Caffe, două prăjitorii din Cluj. Sunt folosite şi cafele de import, precum Gardelli, însă, în mare parte, cafeneaua se bazează pe produse locale. Espresso dublu, care costă în acest moment 8 lei, este cel mai cerut tip de cafea. în meniul Galop Coffee Shop sunt însă şi alte tipuri de băuturi pe bază de cafea, cum ar fi flat white, latte, cappuccino sau macchiato.
Galop Coffee Shop are o singură locaţie în acest moment, care dispune de o terasă exterioară, dar are şi locuri în interior şi poate primi în acelaşi timp circa 30-40 de persoane. Cei doi cofondatori au primit deja propuneri pentru francizare în Oradea şi Timişoara, însă deocamdată dezvoltă cafeneaua din Satu Mare, apoi se gândesc să se extindă și în alte orașe.
Unul dintre cele mai importante planuri pe care cei doi le au este intrarea pe zona de producţie, astfel încât să poată prăji cafea chiar în incinta cafenelei.
„Îmi doresc să ne apucăm să prăjim noi cafeaua, să intrăm pe zona aceasta de producţie. Ca investiţie, această extindere ar însemna între 15.000-20.000 de euro pentru a pune bazele şi a putea începe direct producţia“ - a spus Raul Murgu.
Pentru el, cel mai important lucru este faptul că Galop Coffee Shop a reuşit să creeze în jurul său o comunitate, un ”vibe“ aparte, pe care speră să îl menţină în viitor.
Citiți întregul articol la acest link!