Locale Altele
Joi, 20 Ianuarie 2022
Joi, 20 Ian 2022
Noa ghici care diasporă nu are voie să voteze la alegerile din patrie?
Florin Răchitan  - Luni, 21 Martie 2016

Dreptul membrilor diasporei românești de a vota la alegerile din țara de baștină, respectiv condițiile în care își pot exercita acest drept, a fost și rămâne în continuare unul dintre cele mai fierbinți subiecte de dezbatere în societate și o temă prioritară pe agenda politică.

Scandalul legat de limitarea și restricționarea mai mult sau mai puțin intenționată a votului românilor din diasporă  a contribuit în mare măsură la schimbarea regimului politic din România începând cu toamna anului 2014.

Atunci a fost vremea emoționantelor „scrisori deschise”, majoritatea postate pe Facebook din țara de vis a diasporei românești, Canada. Acum, în timp ce la București se propun, cel puțin de ochii lumii, inițiative legislative care ar permite inclusiv votul electronic, ce aflăm noi cu stupoare fix din patria emoționantelor scrisori deschise?!? Păi, acolo nu prea are voie să voteze diaspora!

Explicăm mai pe larg pentru tinerii frumoși și liberi: până în 1993 oricine dorea să-și exercite dreptul de vot la orice fel de alegeri din Canada trebuia să se prezinte personal la secția de vot la care era arondat pe teritoriul Canadei. Dacă nu se prezenta, #Ghinion!

În 1993 a fost aprobat un amendament la legea electorală prin care li se permitea canadienilor aflați în străinătate, chiar și celor plecați în vacanțe, să-și exercite dreptul de vot la ambasade sau consulate, cu o condiție: să nu fie plecați de mai mult de cinci ani din Canada.

Mai pe românește, dacă nu reușeai să dovedești că în ultimii cinci ani ai avut domiciliul pe teritoriul Canadei, unde ai și plătit taxele și impozitele ca un cetățean canadian onest ce te afli, atunci #Ghinion!

În 2007 condițiile au devenit și mai stricte, după ce autoritatea electorală canadiană a refuzat să mai accepte scurtele vizite acasă ale expaților, o dată la câțiva ani, ca fiind dovadă a rezidenței pe teritoriu canadian. Altfel spus, numa’ de-aia că aveai ștampilă canadiană pe pașaport de acu’ doi ani, nu puteai să votezi la ambasada din Bangkok, unde-ți petreceai vacanța de o viață pe plaja din Phuket pe banii lăsați moștenire de bunicul Steve Molnar, plecat înainte de război din Giorocuta ca să pună bazele primei plăcintării din Eagle Ridge-Saskatoon.

În 2012, doi expați canadieni care trăiesc de peste un deceniu în Statele Unite ale Americii au dat în judecată guvernul canadian, cerând ștergerea Regulii de 5 Ani. Prima sentință dată de un judecător din provincia Ontario le-a fost favorabilă, acesta precizând că “cetățenia, nu neapărat rezidența, este condiția fundamentală a dreptului la vot”. Bucuria nu le-a fost de lungă durată, deoarece în 2015 guvernul a atacat această decizie la Curtea de Apel, care a anulat prima sentință.

În motivarea formulată de Curtea de Apel se arată următoarele: “Democrația canadiană funcționează pe baza contractului social ce stipulează faptul că cetățenii votează, indirect, legile cărora li se supun. În cazul în care un cetățean nu trăiește în Canada și, prin urmare, nu se supune legilor canadiene, dar are totuși dreptul să voteze, o asemenea situație subminează legitimitatea democrației noastre. Dacă se permite cetățenilor non-rezidenți să voteze, se crează o situație discriminatorie față de cetățenii rezidenți, în sensul că primii participă direct la luarea unor decizii care afectează viața zilnică a celor care trăiesc efectiv pe teritoriul țării, dar au prea puține consecințe sau deloc asupra vieții celor care nu trăiesc în Canada”.

Bineînțeles, și hipsterii de-acolo s-au burzuluit la auzul acestei vești, considerând că decizia Curții de Apel favorizează guvernul conservator al premierului de atunci, Stephen Harper, în condițiile în care se știa că majoritatea diasporei canadiene, estimată la 1,5 milioane de oameni, erau mai degrabă simpatizanți ai opoziției liberale de atunci condusă de Justin Trudeau, iar pentru toamna anului trecut erau programate alegeri federale în Canada.

Au făcut și ei scandalul de rigoare pe Facebook, aliniindu-se în spatele unor lideri expați-vedete de la Hollywood, precum Pamela Anderson și Justin Bieber sau respectabilul Donald Sutherland.

Conservatorii s-au ținut tare și alegerile au fost organizate fără contribuția diasporei, dar până la urmă nici nu a mai fost nevoie de voturile acestora pentru a răsturna Guvernul Harper, deoarece băiatul sexy al tăticului, Justin Trudeau (fiul fostului premier Pierre Trudeau, considerat părintele Canadei moderne), a câștigat cu o majoritate confortabilă.

Iar acum, la fel ca la București, unde noua putere se preface că lucrează pentru asigurarea în condiții optime a dreptului de vot al membrilor diasporei, așa și Justin Trudeau a promis că va lua măsuri pentru a facilita accesul la vot al expaților canadieni, inclusiv prin atacarea ultimei sentințe restrictive la Curtea Supremă de Justiție a Canadei. Doar că nu se grăbește foarte tare, că nu mai are de ce ;))

2134 vizite
Distribuie pe


Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Posibil guvern minoritar și în Canada
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Tânără musulmană fugită din Arabia Saudită, amenințată de propria familie, salvată de Canada
Bianca Andreescu este noua stea a tenisului canadian. Tocmai a învins vedetele tenisului mondial.
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
Un avocat din Canada și-a deschis biroul într-o cafenea. Sau invers: a deschis o cafenea în cabinetul său.
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
Dictatura Politically Correct și #metoo: în Canada au interzis un șlagăr de Crăciun, pe motiv că promovează ”violul la prima întâlnire”
Livrare de mărfuri cu dronele pentru comunitățile izolate ale indigenilor din Canada
Un refugiat sirian a ajuns în Canada după ce a fost blocat timp de opt luni într-un aeroport din Malaezia