În țara care tocmai a introdus taxa pe dioxidul de carbon, s-a deschis în această iarnă un nou front în lupta politically-correct împotriva încălzirii globale.
Pentru a reduce cât mai mult impactul negativ asupra mediului, autoritățile locale din mai multe orașe au apelat la o soluție eco-friendly pentru dezghețarea drumurilor în anotimpul rece, la care vor suspina milioane de vegani din toată lumea: zeama de sfeclă roșie!
Mai precis, este vorba despre o soluție rezultată dintr-un amestec de zahăr cu zeamă de sfeclă roșie, care se împrăștie pe asfalt împreună cu sarea obișnuită și care se pare că dă rezultate surprinzătoare în procesul de dezghețare a arterelor de circulație.
Pe de o parte, amestecul lipicios asigură o aderență mai bună la asfalt, iar dacă se împrăștie înainte de ninsoare sau polei atunci, practic, împiedică formarea stratului de gheață pe drum, iar pe de altă parte reduce cu până la 30% cantitatea de sare folosită în acest proces, sarea fiind considerată o substanță corozivă, în timp ce zeama de sfeclă roșie este un produs cât se poate de natural.
Nu e mai puțin important nici efectul chimic pentru care este recomandat acest amestec de substanțe, având în vedere clima specifică acelei regiuni nordice: se pare că zeama de sfeclă ajută sarea să dizolve gheața la temperaturi mai scăzute decât cele la care era folosită până acum.
De asemenea, un efect secundar plăcut al acestei tehnologii este mirosul de caramele emanat de stratul așternut pe asfalt, datorită zahărului conținut de substanța respectivă
Substanțe de acest fel, cu diferite proporții în amestec, au fost folosite și în SUA, iar în acest sezon au fost introduse experimental și în câteva orașe din mai multe provincii canadiene, inclusiv în metropole precum Toronto. Se pare că cel mai mare succes îl are în orășelele din Quebec, ceea ce e oarecum de înțeles dacă avem în vedere faptul că localnicii au la dispoziție cantități aproape nelimitate de zahăr obținut din siropul de arțar, iar provincia nu duce lipsă nici din ingredientul principal, sfecla roșie.