Locale Altele
Joi, 23 Septembrie 2021
Joi, 23 Sept 2021
Guvernul liberal canadian plătește despăgubiri de 10 milioane dolari unui terorist islamist, deoarece ”nu i-au respectat drepturile cetățenești”
Florin Răchitan  - Sambata, 8 Iulie 2017

Scandalul săptămânii în Canada a izbucnit în jurul înțelegerii secrete pe care a încheiat-o Guvernul de la Ottawa condus de premierul Justin Trudeau cu un tânăr islamist acuzat de terorism, Omar Khadr, cetățean canadian, în urma căreia acesta ar fi încasat deja 10,5 milioane de dolari.

Povestea vieții lui Omar Khadr și etapele prin care s-a ajuns la această înțelegere secretă se potrivesc unui film de Hollywood, în care s-ar regăsi toate aspectele ”luptei împotriva terorismului” ce a caracterizat lumea noastră după 11 Septembrie 2001.

În momentul invaziei americane în Afganistan, Omar Khadr era un băiat în vârstă de 15 ani și trăia de mic copil împreună cu familia sa, cetățeni canadieni de origine egipteană și palestiniană,  ba în Afganistan, ba în Pakistan, cu vizite lungi și dese la rudele ”de acasă”.

Oficial, tatăl său lucra în Afganistan pentru diferite organizații neguvernamentale cu activități de caritate încă de pe vremea războiului împotriva sovieticilor, dar în realitate era ”soldat” în organizația Al-Qaeda și îl cunoștea personal pe Ossama bin Laden.

Fiul său l-a urmat în această ”carieră” de la o vârstă fragedă, fiind pregătit și antrenat pentru luptă alături de ceilalți combatanți ai organizației teroriste. Așa se face că în timpul unui raid al americanilor împotriva unei ferme care s-a dovedit a fi depozit de arme și muniție al islamiștilor, adolescentul Omar Khadr a fost prins într-un schimb brutal de focuri și, la un moment dat, a aruncat o grenadă spre un grup de soldați americani care au trecut pe lângă el, crezându-l mort.

Șrapnelele grenadei au rănit mai mulți soldați și l-au ucis pe sanitarul Cristopher Speer. Un alt soldat a reușit să-l neutralizeze pe Khadr, rănindu-l după ce a tras în el mai multe gloanțe. Totuși, acesta a scăpat cu viață, datorită intervenției de urgență a unui alt sanitar și a transportării acestuia la un spital militar american, unde a trecut prin mai multe operații. El a fost salvat, deoarece soldaților americani le-a atras atenția faptul că băiatul vorbea ireproșabil în limba engleză, chiar fără accentul specific afganilor, și au intuit că ar putea fi un informator valoros.

După ce l-au pus pe picioare în spital, l-au transportat în temutul centru de detenție de la Guantanamo Bay, unde erau ținuți, fără procese și povești de-astea, cei mai înverșunați dușmani ai Americii, în condiții nu tocmai de Hotel Hilton ;))

Acolo l-au ținut nu mai puțin de 10 ani, timp în care au reușit să scoată din el ”cu tehnici specifice” informații prețioase despre rețeaua Al-Qaeda. A fost dus chiar în fața unui ”tribunal militar”, fiind judecat ca adult, în ciuda vârstei sale, iar inițial el a pledat vinovat în procesul ce i-a fost intentat pentru uciderea sanitarului Cristopher Speer, acțiunea sa fiind considerată act de terorism.

Între timp, autoritățile canadiene au fost informate că un cetățean de-al lor se află ”în custodia” americanilor, iar un agent al serviciilor secrete canadiene s-a și deplasat la Guantanamo Bay să-l interogheze, însă, în rest, nu s-au chinuit prea tare să-l scoată de acolo.  

Până la urmă, în perioada în care președintele Obama căuta fraeri state aliate care să preia măcar o parte a deținuților din Guantanamo Bay în urma protestelor hipsterilor din lumea întreagă împotriva condițiilor de detenție de acolo, Omar Khadr a fost transferat într-o înschsoare de maximă securitate din Canada, cu condiția să-și ispășească pedeapsa de 8 ani pe care a primit-o de la tribunalul militar american, peste cei zece ani pe care i-a petrecut deja în pușcărie.

Atâta vreme cât la Ottawa a fost la putere guvernul conservator condus de fostul premier Stephen Harper această condiție a fost respectată, iar autorităților nici nu le-a trecut prin gând să-l elibereze mai repede pe micul terorist ”canadian”.

Imediat cum au ajuns, însă, la putere liberalii lui Justin Trudeau au și început manevrele: editoriale lacrimogene și articole ”emoționante” într-o ”anumită parte a presei” (vorba lui Iliescu ;)), campanie pe Facebook cu Free Omar, colecte de fonduri organizate de diverse ONG-uri de ”apărare a drepturilor cetățenești” pentru plata unei eventuale cauțiuni, show-uri ale unor avocați care voiau să apară la televizor și să-și facă un titlu de glorie din apărarea Inamicului Public nr.1 al țării etc.

Toate acestea fiindcă, între timp, tânărul Omar ”s-a răzgândit”, a declarat că nu-și mai amintește nimic din lupta la care a participat în Afganistan, iar mărturiile pe care le-a făcut în fața tribunalului militar din Guantanamo Bay i-au fost smulse în urma numeroaselor torturi la care a fost supus.

Mai mult, un tribunal canadian a dat o sentință prin care acuza statul canadian  de nerespectarea celor mai elementare legi care l-ar fi obligat să-și proteje cetățenii în orice condiții, chiar și pe cei care ajung uneori la Guantanamo Bay. În tot acest timp, avocații lui Khadr se străduiau să induce în opinia publică ideea că acesta ar fi fost doar un biet ”copil-soldat”, adică o victimă a sistemului terorist islamist și, prin urmare, nu poate fi considerat responsabil pentru nici o crimă, pe care oricum nu o mai recunoaște.

Iar cireașa de pe tort a fost procesul intentat de Omar Khadr împotriva statului canadian, în care cerea despăgubiri de 20 milioane de dolari. Așa că noul guvern liberal nu numai ca l-a eliberat pe cauțiune în 2015, dar săptămâna trecută s-a aflat și de înțelegerea secretă perfectată între guvernanți și avocații lui Omar Khadr, pe baza căreia acestuia din urmă i-au fost aprobate despăgubiri în valoare de 10,5 milioane de dolari canadieni. Motivația Guvernului: un eventual proces de lungă durată și o eventuală sentință împotriva statului i-ar fi costat mult mai mult pe contribuabilii plătitori de taxe :))))))

Și ca să fie treaba sigură, plata a fost făcută imediat, banii au fost transferați rapid în contul lui Omar Khadr, de unde s-au și ”evaporat” deja în conturile diferitelor fundații de ”apărare a drepturilor cetățenești”, pentru ca, în eventualitatea unui apel în instanță, autoritățile să se afle în imposibilitatea de a recupera vreodată banii.

Asta s-a aflat în momentul în care avocații văduvei sanitarului Cristopher Speer au încercat să blocheze legal tranzacția, cu speranța că măcar o parte din acești bani ar putea ajunge cumva la văduvă, în urma unui proces separat. Ghinion! Văduva nu primește nimic.

”Dezgustător!” – a exclamat fostul premier Stephen Harper.

Tags: omar khadr  despagubire  canada  
2859 vizite
Distribuie pe


Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Posibil guvern minoritar și în Canada
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Tânără musulmană fugită din Arabia Saudită, amenințată de propria familie, salvată de Canada
Bianca Andreescu este noua stea a tenisului canadian. Tocmai a învins vedetele tenisului mondial.
Un avocat din Canada și-a deschis biroul într-o cafenea. Sau invers: a deschis o cafenea în cabinetul său.
Dictatura Politically Correct și #metoo: în Canada au interzis un șlagăr de Crăciun, pe motiv că promovează ”violul la prima întâlnire”
Livrare de mărfuri cu dronele pentru comunitățile izolate ale indigenilor din Canada
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
Un refugiat sirian a ajuns în Canada după ce a fost blocat timp de opt luni într-un aeroport din Malaezia
Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie