Ne amintim cu toții ce griji își făceau ”societatea civilă”, unele forțe politice și, culmea, unele sindicate din România în momentul în care Guvernul a anunțat creșterea salariului minim pe economie.
Ecourile ”îngrijorărilor” cu privire la sustenabilitatea măsurilor sociale pe fondul evoluției economice a scumpei noastre țărișoare se simt până în ziua de azi, iar vârfurile de lance ale mișcării #rezist, IT-iștii, care au beneficiat și până acum de scutiri de impozite pe veniturile realizate, solicită și se pare că vor primi ajutoare de la stat pentru a compensa ”pierderile” suferite de patronii companiilor de profil în urma majorării salariului minim pe economie. În caz contrar, amenință că își vor lua zborul spre țări mai civilizate, ca de exemplu Canada.
Noa, ia să vedem ce se întâmplă în Canada într-o asemenea situație! Primul scandal al noului an în țara frunzei de arțar a izbucnit în urma publicării în presă a scrisorii trimise de moștenitorii co-fondatorului celui mai mare lanț autohton de restaurante, Tim Hortons, prin care îi anunțau pe angajații a două asemenea restaurante din orașul Cobourg/Ontario că, din cauza recentei majorări a salariului minim în provincia respectivă, sunt nevoiți să le taie din beneficiile financiare.
Angajaților li s-a pus în vedere că patronii nu le vor mai plăti pauzele de masă, așa cum se întâmpla până acum, și vor acoperi doar mai puțin de jumătate din asigurările lor de sănătate, respectiv de tratamente dentare.
În baza unei decizii a guvernului provincial, salariile minime din Ontario cresc în acest an de la 11,60 dolari la 14 dolari pe oră, iar patronatele au început să se plângă încă de când au auzit vestea, la sfârșitul anului trecut, însă, spre deosebire de România, acolo dacă societatea civilă sau partidele politice s-ar alătura corului plângăcioșilor în asemenea cazuri, atunci și-ar putea lua adio de la donații sau voturi în următoarele alegeri.
Asta în condițiile în care economia Canadei se află mai degrabă în stagnare decât în creștere, fiind puternic afectată de criza prețului petrolului la nivel mondial, hatârurile președintelui american Donald Trump în relațiile economice bilaterale, dar și de măsurile neinspirate sau ipocrite ale propriului guvern liberal condus de frumușelul Justin Trudeau.
Patronii firmelor mici și mijlocii, mai cu seamă partenerii unor afaceri de franciză cum e și rețeaua Tim Hortons, s-au tot plâns și au anunțat că vor fi nevoiți să mai taie din drepturile salariale deja câștigate de angajații lor, pentru a păstra profitabilitatea firmelor și a nu concedia oameni, însă imediat ce scrisoarea cu pricina a ajuns pe rețelele de socializare, s-a declanșat iadul.
Susținătorii angajaților de la Tim Hortons, de ordinul milioanelor, s-au mobilizat și au amenințat că vor boicota cele două restaurante din Cobourg, dar chiar și alte restaurante ale lanțului de pe tot cuprinsul Canadei, dacă patronii se ating de salariile lor.
Potrivit ultimelor informații, înainte ca amenințările să fie puse în practică, patronii celor două restaurante, ca niște adevărați capitaliști cărora le-a picat în brațe moștenirea de la tăticu, au făcut pasul înapoi și au anunțat că își vor asuma eventuala scădere a profitului, dar vor păstra toate beneficiile salariale ale angajaților. Se pare că au renunțat să zboare în această iarnă cu avionul privat în Bahamas și au preferat să cumpere doar bilete la clasa Business într-un avion în care se îmbarcă toți ”țăranii” ;))