Locale Altele
Luni, 9 Decembrie 2024
Luni, 9 Dec 2024
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum se ceartă canadienii între ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
Florin Răchitan  - Duminica, 11 Februarie 2018

O gâlceavă între două provincii din Vestul Canadei a escaladat în ultimele zile într-un adevărat război economic, la care restul Canadei asistă cu un amestec de îngrijorare și amuzament, iar felul în care părțile implicate își dau, respectiv încasează pumni ”diplomatici” spune multe despre contextul politic și economic, dar și despre abordarea ”canadiană” a conflictelor.

Motivul ciondănelii îl contituie un controversat proiect de extindere a rețelei de conducte ce transportă țițeiul de la exploatațiile petroliere din Nordul provinciei Alberta către porturile de pe coasta Oceanului Pacific, adică peste Munții Stâncoși și teritoriul provinciei vecine British Columbia (BC).

Proiectul a fost susținut de conducerile politice anterioare ale celor două provincii vecine, deoarece în mod evident ar aduce beneficii economice uriașe nu doar pentru ele, ci și pentru întreaga Canada. Este nevoie de extinderea rețelei pentru a tripla capacitatea de transport a conductelor și pentru a face față, astfel, apetitului economiei chineze pentru petrolul canadian.

Tocmai de aceea, fostul premier al Canadei, Stephen Harper, originar din Alberta, a prioritizat proiectul Trans Mountain Pipeline, iar după mici ezitări la începutul mandatului, și actualul premier Justin Trudeau a declarat recent că extinderea conductelor este un proiect de interes național.

Doar că, între timp, în ambele provincii s-au schimbat conducerile, iar lucrurile s-au complicat. În Alberta a câștigat alegerile provinciale, pentru prima dată în ultimul secol, un partid considerat a fi ”socialist”, New Democrat Party (NDP), care a ajuns la guvernare cu o agendă foarte ”ecologistă” și axată pe exploatarea resurselor de energie regenerabilă în contextul crizei mondiale a prețului petrolului, din care tocmai încearcă să-și revină economia provinciei.

Cu toată lupta împotriva încălzirii globale, noul premier al provinciei Alberta, Rachel Notley, a înțeles repede că fără banii obținuți pentru petrolul din Nord nu va putea să mențină standardele de viață cu care s-au obișnuit alegătorii ei, așa că a lăsat-o mai moale cu poveștile hipsterești și a devenit o susținătoare chiar înfocată a proiectului Trans Mountain Pipeline (cunoscut și sub numele Kinder Morgan, după numele companiei care vrea să realizeze investiția uriașă, în valoare de aproape 7,5 miliarde dolari).

Nu demult, însă, la sfârșitului anului trecut, s-a schimbat și guvernul provinciei vecine British Columbia, unde, culmea, a ajuns la putere același NDP, deci colegii de partid ai lui Rachel Notley, însă aceștia nu ar fi putut să formeze o majoritate politică fără o alianță cu Partidul Verde, care, așa cum îi arată și numele, are o agendă ecologistă și a câștigat voturi tocmai datorită mesajelor electorale foarte Anti Trans Mountain Pipeline.

”Verzii” s-au jurat de la bun început că nu vor permite vecinilor din Alberta să instaleze nici măcar o țeavă pe teritoriul BC, justificându-și îndărătnicia cu teama de eventuale accidente sau deversări de produse petroliere ce ar putea să polueze mediul natural (de-altfel superb și foarte curat) din provincia lor.

După săptămâni de negocieri, în care au fost atinse puncte sensibile legate de principiile fundamentale care stau la baza Confederației Canadiene, respectiv limitele autonomiei fiecărei provincii și eventuala intervenție a guvernului federal, lucrurile au involuat în așa hal încât premierul Rachel Notley, exasperată de încăpățânarea vecinilor, a anunțat joi că va interzice toate importurile de vinuri din BC.

Măsura pare a fi amuzantă și pare o răzbunare infantilă, dar guvernanții din BC nu prea au avut chef de râs, deoarece ei știu foarte bine că Alberta este cea mai mare piață de desfacere pentru excelentele vinuri produse în podgoriile din British Columbia, fiind vorba de vânzări în valoare totală de 70 milioane dolari anual.

Mai mult, gâlceava a creat un adevărat val de isterie ”șovină” anti-BC în opinia publică din Alberta, fenomen care nu poate fi privit fără un zâmbet indulgent, oricât de serioasă ar fi problema. Prima ”victimă” a isteriei este lanțul american de restaurante fast-food Smashburger, care a comis ”blasfemia” de a vinde hamburgeri din carne de vită provenită din BC în restaurantele sale din Alberta, provincie cunoscută pentru calitatea extraordinară a cărnii vitelor crescute pe pășunile nesfârșite din prerie. E ca și cum oșenii din Turț ar bea țuică de zaibăr din Oltenia! ;)) Bravii albertani au decis să boicoteze restaurantele Smashburger, băgând panica în  patronii americani ;))

Luați prin surprindere de un asemenea boicot fără precedent în istoria Canadei, guvernanții din BC încă se gândesc cum să răspundă la ”neobrăzarea” vecinilor lor, dar nu prea le vine să boicoteze importul de carne de vită din Alberta, deoarece le plac și lor hamburgerii făcuți din carnea de cea mai bună calitate ;))

Albertanii, în schimb, chiar dacă le place și lor celebrul vin de desert Icewine produs în BC, se pare că nu vor suferi de sete și vor urma sfatul premierului lor, care i-a rugat ca data viitoare când vor mai comanda ceva de băut la restaurant să aleagă una dintre foarte gustoasele beri produse în Alberta:  




11157 vizite
Distribuie pe


Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
De Ziua Internațională a Femeilor: Chrystia Freeland, ucraineanca vicepremier al Canadei, care a impus sancțiunile împotriva Rusiei
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
Datoria istorică morală a Canadei față de Ucraina își are originea într-un singur spic de grâu
Canada și Danemarca pun capăt cu stil disputei teritoriale asupra unei insulițe din Oceanul Arctic
Vizita de penitență a Papei Francisc în Canada
Cum era să rămână fără funcție un proaspăt premier al unei provincii canadiene, din cauza unor sfaturi ”pacificatoare” pentru Ucraina
Canadiancă obligată să plătească despăgubiri firmei la care lucra, fiindcă ”pierdea timpul la serviciu”