Locale Altele
Vineri, 19 August 2022
Vin, 19 Aug 2022
În Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, până-și rezolvă problemele
Florin Răchitan  - Sambata, 31 Martie 2018

Un proiect de lege introdus în dezbaterea parlamentului provinciei canadiene Nova Scotia redefinește drepturile și facilitățile de care beneficiază victimele violenței domestice conform standardelor legale din această țară.

Preocuparea pentru protejarea victimelor abuzurilor familiale s-a concretizat de mai multă vreme în prevederi legale care diferă de la o provincie la alta, dar noutatea inițiativei din provincia Nova Scotia constă în faptul că persoanele vizate ar urma să beneficieze de concediu neplătit de până la 16 săptămâni consecutive pe baza unei simple declarații pe proprie răspundere.

Inițiatorul legii, ministrul liberal al Muncii și Educației din guvernul provincial, Labi Kousoulis, a anunțat că persoanele care doresc să beneficieze de prevederile acesteia nu vor fi nevoite nici măcar să solicite vreo adeverință medicală pentru a face dovada unor eventuale răni suferite în cadru familial. Tot ce vor trebui să facă va fi să completeze un formular simplu, în care-și anunță angajatorii că doresc să beneficieze de concediu, fără a da detalii despre situația lor personală.

Angajatorilor le va fi interzis să solicite informații suplimentare și nu vor putea să-i dea afară pe angajații cu asemenea probleme, cel puțin nu în perioada concediului legal.

Ideea principală a legii este să asigure victimelor abuzurilor răgazul necesar pentru a-și pune ordine în viață, apelând la ajutorul autorităților și avocaților sau căutând un alt domiciliu, fără a-și face griji în legătură cu eventuala pierdere a locului de muncă din cauza problemelor personale.

Reprezentanții opoziției au criticat, însă, inițiativa legislativă, din motive oarecum de așteptat în funcție de culorile lor politice, iar argumentele lor reflectă cum nu se poate mai bine stadiul în care se află dezbaterea pe acest subiect în țara respectivă.

Pe de o parte, reprezentatul Partidului Conservator a remarcat ironic că, în ciuda garanțiilor liberalilor privind asigurarea stabilității economice pentru toți locuitorii provinciei, e destul de evident că un concediu neplătit de patru luni asigură orice numai stabilitate economică nu, pe de altă parte, reprezentantul NDP (un fel de partid socialist) a dus discuția la alt nivel: potrivit acestuia, asemenea concedii neplătite și-ar permite doar femeile albe din eșalonul superior al clasei de mijloc (upper middle class), în timp ce majoritatea femeilor aparținând minorităților etnice sau rasiale și care se regăsesc, de obicei, în clasele sociale inferioare, pur și simplu nu își permit să apeleze la un avocat, în caz de criză în familie, deoarece ar beneficia doar de concediu neplătit.

În replică, ministrul Labi Kousoulis a declarat că e conștient de faptul că legea e incompletă în această formă, dar deocamdată atât a putut să obțină în urma negocierilor cu patronatele și companiile de asigurări, urmând ca în viitor să completeze legea cu amendamente care să prevadă și plata unor sume pentru anumite perioade, chiar dacă nu pentru întregul concediu.

În prezent, guvernul federal, precum și guvernele provinciale din Manitoba și Ontario asigură cinci zile de concediu plătit în asemenea cazuri, provincia Alberta asigură doar zece zile de concediu neplătit, în timp ce Quebec plătește doar două zile, dar, în schimb, acordă cea mai lungă perioadă de concediu neplătit pentru victimele violenței în familie: o jumătate de an!

Tags: lege  violenta  familie  nova scotia  
9984 vizite
Distribuie pe


Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Posibil guvern minoritar și în Canada
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
Tânără musulmană fugită din Arabia Saudită, amenințată de propria familie, salvată de Canada
Bianca Andreescu este noua stea a tenisului canadian. Tocmai a învins vedetele tenisului mondial.
Un avocat din Canada și-a deschis biroul într-o cafenea. Sau invers: a deschis o cafenea în cabinetul său.
Dictatura Politically Correct și #metoo: în Canada au interzis un șlagăr de Crăciun, pe motiv că promovează ”violul la prima întâlnire”
Livrare de mărfuri cu dronele pentru comunitățile izolate ale indigenilor din Canada
Un refugiat sirian a ajuns în Canada după ce a fost blocat timp de opt luni într-un aeroport din Malaezia