Locuitorii unei rezervații indigene din extremitatea nordică a provinciei canadiene Ontario vor fi primii beneficiari ai unui serviciu de livrări a mărfurilor cu dronele, asigurat de o companie specializată din Toronto, în colaborare cu autoritățile guvernamentale și conducerea tribului.
Moose Cree First Nation este o comunitate izolată ce numără cam 4.000 de membri. Majoritatea acestora locuiesc într-un orășel care are și aeroport propriu, unde se livrează și acum bunurile de consum de care au nevoie, dar câteva sute de indigeni trăiesc pe o insuliță accesibilă doar cu bărcile în timpul verii sau peste apa înghețată a unui râu în timpul iernii.
Accesul pe insulă devine periculos toamna și primăvara, adică în timpul înghețului, respectiv dezghețului, când banchizele mari de gheață pot să răstoarne cu ușurință orice barcă, iar livrarea bunurilor cu elicopterul este o operațiune mult prea costisitoare.
Conducerea tribului a găsit o soluție mai eficientă pentru aprovizionarea locuitorilor insulei, chiar dacă suma pentru care au semnat contractul cu firma din Toronto pare a fi uriașă: 2,5 milioane dolari / an. Cea mai mare parte a sumei va fi subvenționată de guvernul federal.
Astfel, după doi ani de teste și proceduri birocratice pentru obținerea tuturor autorizațiilor, din primăvara anului viitor va fi operațional primul serviciu regulat de livrări cu dronele din lume.
Drona va putea transporta produse în greutate totală de 5 kg, astfel că locuitorii insulei își vor primi pe calea aerului alimentele, medicamentele sau mici piese de schimb pentru mașini și utilaje, fără să fie nevoiți să se deplaseze pentru acestea în orășelul de pe malul celălalt al râului.
”Evident că nu vom folosi drona pentru livrări de pizza” – a glumit responsabilul cu dezvoltarea economică a tribului, Stan Kapashesit, care s-a declarat mândru că tribul său își aduce astfel contribuția la dezvoltarea tehnologiei pentru sistemele de transport și livrări ale viitorului. ”De obicei, noi suntem ultimii la care ajunge orice fel de inovație tehnologică, dar acum, având o istorie de mii de ani în spate, suntem parte activă în formarea viitorului” – a conchis el.
După primul an experimental de funcționare, guvernul canadian vrea să extindă sistemul de livrări cu drone și la alte comunități izolate din regiunile greu accesibile ale țării.