Locale Altele
Duminica, 5 Februarie 2023
Dum, 5 Feb 2023
Livrare de mărfuri cu dronele pentru comunitățile izolate ale indigenilor din Canada
Florin Răchitan  - Duminica, 9 Decembrie 2018

Locuitorii unei rezervații indigene din extremitatea nordică a provinciei canadiene Ontario vor fi primii beneficiari ai unui serviciu de livrări a mărfurilor cu dronele, asigurat de o companie specializată din Toronto, în colaborare cu autoritățile guvernamentale și conducerea tribului.

Moose Cree First Nation este o comunitate izolată ce numără cam 4.000 de membri. Majoritatea acestora locuiesc într-un orășel care are și aeroport propriu, unde se livrează și acum bunurile de consum de care au nevoie, dar câteva sute de indigeni trăiesc pe o insuliță accesibilă doar cu bărcile în timpul verii sau peste apa înghețată a unui râu în timpul iernii.

Accesul pe insulă devine periculos toamna și primăvara, adică în timpul înghețului, respectiv dezghețului, când banchizele mari de gheață pot să răstoarne cu ușurință orice barcă, iar livrarea bunurilor cu elicopterul este o operațiune mult prea costisitoare.

Conducerea tribului a găsit o soluție mai eficientă pentru aprovizionarea locuitorilor insulei, chiar dacă suma pentru care au semnat contractul cu firma  din Toronto pare a fi uriașă: 2,5 milioane dolari / an. Cea mai mare parte a sumei va fi subvenționată de guvernul federal.

Astfel, după doi ani de teste și proceduri birocratice pentru obținerea tuturor autorizațiilor, din primăvara anului viitor va fi operațional primul serviciu regulat de livrări cu dronele din lume.

Drona va putea transporta produse în greutate totală de 5 kg, astfel că locuitorii insulei își vor primi pe calea aerului alimentele, medicamentele sau mici piese de schimb pentru mașini și utilaje, fără să fie nevoiți să se deplaseze pentru acestea în orășelul de pe malul celălalt al râului.

”Evident că nu vom folosi drona pentru livrări de pizza” – a glumit responsabilul cu dezvoltarea economică a tribului, Stan Kapashesit, care s-a declarat mândru că tribul său își aduce astfel contribuția la dezvoltarea tehnologiei pentru sistemele de transport și livrări ale viitorului. ”De obicei, noi suntem ultimii la care ajunge orice fel de inovație tehnologică, dar acum, având o istorie de mii de ani în spate, suntem parte activă în formarea viitorului” – a conchis el.

După primul an experimental de funcționare, guvernul canadian vrea să extindă sistemul de livrări cu drone și la alte comunități izolate din regiunile greu accesibile ale țării.
22428 vizite
Distribuie pe


Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Tânără musulmană fugită din Arabia Saudită, amenințată de propria familie, salvată de Canada
Bianca Andreescu este noua stea a tenisului canadian. Tocmai a învins vedetele tenisului mondial.
Un avocat din Canada și-a deschis biroul într-o cafenea. Sau invers: a deschis o cafenea în cabinetul său.
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
Dictatura Politically Correct și #metoo: în Canada au interzis un șlagăr de Crăciun, pe motiv că promovează ”violul la prima întâlnire”
Livrare de mărfuri cu dronele pentru comunitățile izolate ale indigenilor din Canada