Locale Altele
Marti, 14 Ianuarie 2025
Marti, 14 Ian 2025
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Tânără musulmană fugită din Arabia Saudită, amenințată de propria familie, salvată de Canada
Florin Răchitan  - Miercuri, 16 Ianuarie 2019

Cazul unei tinere în vârstă de 18 ani care a fugit de familia ei din Arabia Saudită și a trecut prin aventuri demne de un film de acțiune până să fie salvată de guvernul canadian a ținut headline-urile presei occidentale în ultima săptămână.

Rahaf Mohammed al Qanun este fiica guvernatorului unei provincii a regatului saudit în care se aplică cele mai radicale și uneori brutale legi islamiste, unde abia recent li s-a permis femeilor, de exemplu, să obțină permise de conducere și să fie șoferițe, dar, la fel ca în multe alte situații ale vieții de zi cu zi, pot să conducă mașina doar strict sub supravegherea bărbaților din familiile lor.

Cultura occidentală pătrunzând, totuși, din ce în ce mai mult chiar și în deșertul arab, Rahaf și-a trăit anii adolescenței tânjind după traiul fetelor de vârsta ei din Europa sau America, în condițiile în care a fost pedepsită drastic chiar și pentru faptul că la un moment dat și-a scurtat părul pentru a-și face o frizură așa cum îi plăcea.

Abuzurile fizice și psihice din partea familiei erau la ordinea zilei, astfel că ea a decis de la o vârstă fragedă că trebuie să scape cumva din infernul islamist. Potrivit propriilor declarații, și-a plănuit evadarea timp de ani de zile, dar a fost nevoită să aștepte până a împlinit 18 ani, știind că numai așa va fi considerată majoră, cu drepturi specifice, în țările occidentale.

La scurt timp după majorat, ea a reușit să-și convingă familia să plece împreună într-un sejur în statul vecin Kuweit, unde știa că legile islamice sunt mai lejere, iar femeile pot chiar să se plimbe pe stradă neînsoțite de bărbați.

Într-un moment de neatenție a familiei, a reușit să scape de sub supravegherea ei, a fugit singură la aeroport, unde chiar a reușit să-și cumpere un bilet de avion, cu bani ”împrumutați” de la familie, și a ajuns în capitala Thailandei, Bangkok.

Aventura însă abia începuse, deoarece în timp ce ea era în avion, membrii familiei aflaseră destinația acesteia și au avut timp să alerteze diplomații de la ambasada Arabiei Saudite la Bangkok, astfel că Rahaf era așteptată deja în aeroport de oficiali saudiți, care i-au confiscat pașaportul și au solicitat autorităților thailandeze să înceapă procedurile de extrădare a tinerei în țara ei.

Cu o prezență de spirit și dârzenie specifică eroinelor adolescente din filmele occidentale cu care a crescut, Rahaf s-a baricadat într-o cameră de hotel din vecinătatea aeroportului și a solicitat autorităților thailandeze statut de refugiat, declarând că dorește să ajungă în Australia, cea mai apropiată țară ”occidentală”.

Inițial, thailandezii au fost descumpăniți, deoarece, în lipsa pașaportului, nu aveau cum să-i acorde azil politic, ba mai mult, legile lor îi obligau s-o deporteze pe tânără în țara ei de origine.

Când a aflat că tatăl și fratele ei sunt în drum spre Bangkok, s-o ia acasă cu ei, și fiind conștientă că pedeapsa pentru această ”dezonorare” a familiei ar putea fi chiar moartea, Rahaf a lansat un apel disperat pe Twitter, cerând ajutorul followerilor ei cu ajutorul social media.

Mesajul ei a ajuns și la Agenția ONU pentru Refugiați UNHCR, care a trimis urgent o echipă la fața locului, pentru a-i asigura protecție. Abia atunci ministrul de Interne a declarat într-o conferință de presă că ”Thailanda este țara zâmbetelor” și nu vor trimite pe nimeni la moarte sigură.  

Scoaterea ei din țară era, însă, imperativ necesară din cauza potențialului pericol permanent pe care îl reprezentau tatăl și fratele, ajunși între timp la Bangkok. Deoarece tratativele cu Australia se desfășurau anevoios din cauza chichițelor birocratice, premierul canadian Justin Trudeau a profitat de situație  și și-a oferit ajutorul, garantându-i tinerei saudite transport și azil politic în țara frunzei de arțar. Rahaf a acceptat imediat oferta și în aceeași zi era îmbarcată într-un avion cu destinația Toronto, cu pașaport provizoriu asigurat în timp record de ambasada canadiană.

Ea a ajuns duminică în noua ei patrie, fiind întâmpinată cu flori pe aeroport de un mare număr de noi concetățeni care i-au urmărit aventurile de la un capăt la celălalt al lumii.

Acțiunea reprezintă o lovitură de imagine și pentru premierul Justin Trudeau, care se confruntă cu multe probleme acasă, situându-se la un nivel minim istoric în toate sondajele de opinie realizate în pregătirea alegerilor care vor avea loc în acest an.

El și-a asumat inclusiv escaladarea conflictului diplomatic pe care îl poartă de mai multe luni chiar cu guvernul Arabiei Saudite, după ce a criticat conducerea acestei țări pentru încarcerarea mai multor activiste pentru drepturile femeilor.

În replică, Arabia Saudită și-a retras toți studenții de pe locurile cu plată (vreo 8.000) din universitățile canadiene și a renunțat la un contract de multe miliarde de dolari prin care ar fi urmat să cumpere armament și transportoare blindate din Canada, ceea ce a dus o fabrică de profil din Ontario în pragul falimentului.

Într-un mic birou al Oficiului de Imigrări din Toronto, Rahaf Mohammed, care tocmai a renunțat public la religia islamică și la numele ei de familie, copleșită de emoții și cu primul zâmbet după foarte mult timp pe chipul ei încă obosit de chinurile prin care a trecut, nu mai prididește să le mulțumească salvatorilor ei. Spune că vrea să se înscrie la școală, să învețe engleza așa cum trebuie, pentru a se putea integra cât mai repede în societatea occidentală la care visase toată viața ei.

Tags: rahaf  mohammed  canada  
32850 vizite
Distribuie pe


Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
De Ziua Internațională a Femeilor: Chrystia Freeland, ucraineanca vicepremier al Canadei, care a impus sancțiunile împotriva Rusiei
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Datoria istorică morală a Canadei față de Ucraina își are originea într-un singur spic de grâu
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
Canada și Danemarca pun capăt cu stil disputei teritoriale asupra unei insulițe din Oceanul Arctic
Vizita de penitență a Papei Francisc în Canada
Cum era să rămână fără funcție un proaspăt premier al unei provincii canadiene, din cauza unor sfaturi ”pacificatoare” pentru Ucraina
Canadiancă obligată să plătească despăgubiri firmei la care lucra, fiindcă ”pierdea timpul la serviciu”