Locale Altele
Joi, 30 Martie 2023
Joi, 30 Mar 2023
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Florin Răchitan  - Duminica, 18 August 2019

Cel mai vesel ”război” dintre două state pentru un teritoriu asupra căruia ambele își clamează dreptul este cel care se desfășoară în ultima sută de ani între Canada și Danemarca pentru o insuliță, de fapt o stâncă nelocuită în mijlocul pustietăților înghețate ale Oceanului Arctic.

Este vorba despre Insula Hans, care are ”ghinionul” să fie situată fix în mijlocul Canalului Kennedy, care separă Insula Ellesmere (ce aparține de Canada) de Groenlanda (ce aparține de Danemarca).

Conform tratatului bilateral dintre cele două țări, linia imaginară ce marchează granița maritimă trece exact prin mijlocul Insulei Hans, ceea ce i-a luat prin surprindere și i-a lăsat fără soluții pe politicienii de pe ambele continente.

Problema a rămas ”în aer” de-a lungul deceniilor care au trecut de când au observat anomalia, dar asta nu i-a împiedicat să declanșeze un adevărat ”război vesel”, fiecare țară clamându-și autoritatea asupra insulei, dar abordând problema cu doza necesară de umor, politicienii fiind conștienți de absurdul situației.

”Războiul” a pornit în 1984, când un ministru al guvernului danez a făcut o scurtă vizită pe insulă, acolo unde a și arborat drapelul țării sale, iar la baza catargului a lăsat un bilețel pe care scria ”Bine ați venit în Danemarca” sub o sticlă de șnaps, un fel de coniac tradițional danez.

Vizita a fost întoarsă la scurt timp după aceea de ministrul canadian al Apărării, care, la rândul lui, a arborat drapelul țării sale și a lăsat un bilețel cu mesajul ”Bine ați venit în Canada” sub o sticlă de whisky canadian autentic.

Arborările succesive de steaguri și schimburile de băuturi alcoolice au continuat în anii următori, ori de câte ori trecea prin zonă vreo patrulă a pazei de coastă dintr-o țară sau alta, echipajele acestora savurând conținutul sticlelor lăsate acolo de ”inamici”.

Ultimul ”incident” de acest fel a avut loc în urmă cu trei ani, iar pentru a pune capăt acestui ”conflict”, guvernele Canadei și Danemarcei au constituit în 2018 o comisie mixtă cu scopul de a găsi o soluție agreată de ambele părți.

Încă nu s-a luat o decizie definitivă, dar printre propunerile înaintate de membrii comisiei mixte se numără împărțirea în două a micuței insule, astfel încât fiecare țară să aibă câte o jumătate din ea sau, eventual, să-și exercite autoritatea în mod succesiv, pe mandate de câteva luni sau câte un an fiecare.

Aceasta din urmă propunere a venit chiar din partea membrilor echipajelor din patrulele pazei de coastă, care ar dori să continue tradiția schimburilor de sticle de whisky și șnaps :))))))

84349 vizite
Distribuie pe


Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Tânără musulmană fugită din Arabia Saudită, amenințată de propria familie, salvată de Canada
Bianca Andreescu este noua stea a tenisului canadian. Tocmai a învins vedetele tenisului mondial.
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
Un avocat din Canada și-a deschis biroul într-o cafenea. Sau invers: a deschis o cafenea în cabinetul său.
De Ziua Internațională a Femeilor: Chrystia Freeland, ucraineanca vicepremier al Canadei, care a impus sancțiunile împotriva Rusiei
Dictatura Politically Correct și #metoo: în Canada au interzis un șlagăr de Crăciun, pe motiv că promovează ”violul la prima întâlnire”