Locale Altele
Joi, 25 Iulie 2024
Joi, 25 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Lecție de democrație din Canada: Justiția a pus Guvernul cu botul pe labe în scandalul protestelor camionagiilor Freedom Convoy
Florin Răchitan  - Miercuri, 24 Ianuarie 2024

La exact doi ani de la reprimarea așa-numitului ”Convoi al Libertății” (Freedom Convoy) despre care am scris și noi la vremea respectivă, Curtea Federală de Justiție a Canadei a dat o sentință prin care stabilește că utilizarea excepțională de către guvern a legii privind măsurile de urgență (Emergencies Act) pentru a pune capăt mișcării de protest a fost ”excesivă, nejustificată și anticonstituțională”.

În perioada în care România și mai multe țări europene se confruntă cu mișcări de protest asemănătoare ale fermierilor și transportatorilor, este nevoie de explicații prin care facem o paralelă între cele două situații, pentru a înțelege mai bine cum funcționează o democrație adevărată, bazată pe supremația legii (Rule of Law).

Freedom Convoy a pornit ca o mișcare de protest a camionagiilor canadieni împotriva unei reglementări sanitare impuse de guvernul de la Ottawa în perioada de stingere a crizei Covid, prin care erau obligați să intre în carantină la revenirea de peste graniță, din SUA, dacă nu erau vaccinați.

Măsura a fost considerată absurdă de cea mai mare parte a opiniei publice, în condițiile în care, la vremea respectivă, deja 80% dintre canadieni erau vaccinați anti-Covid, iar procentul vaccinaților era chiar mai mare în rândul camionagiilor, care, de-altfel, au fost scutiți de obligativitatea vaccinării sau carantinării pe toată durata pandemiei de Covid, fiind considerați ”esențiali” pentru economie, conform categorizărilor cunoscute atunci în majoritatea țărilor lumii.

Chiar dacă, în acel moment, doar vreo 10% dintre camionagii erau nevaccinați, felul în care au fost tratați de guvernul federal, inclusiv cu declarații jignitoare din partea conducătorilor țării, a declanșat o amplă mișcare de solidaritate în toată țara și o bună parte a canadienilor (majoritatea vaccinați) au susținut în diverse forme protestul camionagiilor ce s-a concretizat într-un uriaș convoi de TIR-uri ce a străbătut țara cât un continent pentru a ocupa timp de mai mult de două săptămâni întregul centru civic al capitalei Ottawa, blocând astfel principalele bulevarde ale orașului și, implicit, accesul la cele mai importante instituții ale statului.

În replică, premierul Justin Trudeau a avut ideea nu foarte inspirată să apeleze la așa-numitul Emergencies Act, prin care a autorizat temporar ”măsuri extraordinare” ce se pot aplica în cazul în care se consideră că există o amenințare clară la adresa siguranței naționale.

Pentru a avea o idee despre asemenea situații, trebuie să menționăm că singura dată când s-a mai invocat Emergencies Act în toată istoria Canadei a fost în timpul crizei din 1970, atunci când chiar tatăl actualului premier, Pierre Trudeau, a dispus represiuni în forță împotriva separatiștilor care doreau ruperea provinciei sale natale, Quebec, de restul țării (de-atunci nu-i au la inimă francofonii pe propriii conaționali din familia Trudeau ;)).

Nici actualul premier din familia Trudeau nu a câștigat mai multă simpatie (dimpotrivă), după ce a dispus, de exemplu, obligarea firmelor de tractare să colaboreze cu Poliția pentru a scoate camioanele din centrul capitalei și sancțiuni sub formă de amenzi drastice pentru camionagiii protestatari încăpățânați. Asta după ce a le-a blocat conturile bancare, inclusiv un cont comun în care erau adunate donații de multe milioane de dolari din toată țara pentru susținerea mișcării de protest, și le-a suspendat asigurările obligatorii pentru vehicule, lăsându-i, astfel, fără posibilitatea de a circula cu propriile camioane pe drumurile publice.

În urma acestor măsuri represive s-a pus capăt, într-adevăr, mișcării de protest Freedom Convoy, dar de atunci poporul a rămas cu un gust amar în relația cu guvernul condus de cel care a fost cândva idolul hipsterilor din toată lumea, într-una dintre țările considerate a fi un model de democrație, ceea ce se și vede în sondajele de opinie din ultimii ani și în solicitările din ce în ce mai frecvente de demisie adresate guvernului.

În motivația sentinței recente a Curții Federale de Justiție se arată că protestul camionagiilor, deși a provocat probleme în lanțul de aprovizionare a economiei canadiene, acestea nu au fost de asemenea amploare încât să reprezinte o amenințare la siguranța națională a țării, astfel că măsurile represive autorizate prin Emergencies Act au fost exagerate și nejustificate, iar guvernul ar trebui să suporte consecințele legale.

În aceeași zi în care s-a dat sentința, vicepremierul Chrystia Freeland a apărat decizia de atunci a guvernului din care face parte și a anunțat că va face recurs împotriva sentinței, folosindu-se de toate căile legale asigurate de Constituție (Charter of Rights and Freedom).

La fel ca în timpul crizei din urmă cu doi ani, premierul Justin Trudeau e parcă de negăsit și încă nu a făcut declarații publice pe această temă, dar cu atât mai guraliv e principalul său adversar politic, președintele Partidului Conservator din opoziție, Pierre Poilievre, care a profitat de situație și s-a și grăbit să anunțe că ”în calitate de viitor prim-ministru, voi uni această țară în spiritul Libertății”. (Al Convoiului Libertății, got it?!? ;)

Sursa: Calgary Herald

11373 vizite
Distribuie pe


Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
De Ziua Internațională a Femeilor: Chrystia Freeland, ucraineanca vicepremier al Canadei, care a impus sancțiunile împotriva Rusiei
Datoria istorică morală a Canadei față de Ucraina își are originea într-un singur spic de grâu
Canada și Danemarca pun capăt cu stil disputei teritoriale asupra unei insulițe din Oceanul Arctic
Vizita de penitență a Papei Francisc în Canada
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Cum era să rămână fără funcție un proaspăt premier al unei provincii canadiene, din cauza unor sfaturi ”pacificatoare” pentru Ucraina