Locale Altele
Marti, 19 Octombrie 2021
Marti, 19 Oct 2021
De ce aruncă cimpanzeii cu pietre în copaci?
SM Online  - Luni, 21 Martie 2016

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature și semnat de nu mai puțin de 80 de cercetători, în mai multe colonii de cimpanzei de pe coasta de Vest a Africii a fost observat un comprtament bizar și inexplicabil, ce ne duce inevitabil cu gândul la filmul “Planeta Maimuțelor”.

Cercetătorii au observat în puncte diferite, aflate la distanțe de sute de kilometri unele de altele, în Liberia, Guineea și Coasta de Fildeș, mai mulți cimpanzei care aruncă pietre în anumiți copaci, mai precis în scorburile copacilor, aparent fără nici un rost.

Inițial au fost observate doar mormanele de pietre adunate în scorburile copacilor, respectiv urmele de lovituri pe scoarța acelor arbori, iar misterul a fost elucidat după ce oamenii de știință au instalat camere video de supraveghere în zonele respective.

Materialele filmate au dezvăluit faptul că cimpanzeii masculi adună pietre, chiar bolovani, pe care îi duc în apropierea copacilor, apoi îi aruncă, lovind tulpinile.

Se știe de mai demult că unele specii de maimuțe folosesc pietrele ca unelte pentru a sparge nuci sau sîmburi, dar în cazurile studiate în Africa de Vest nu se poate observa nici o utilitate a folosirii pietrelor.

Unii cercetători consideră că este vorba despre un fel de ritual, ceea ce ar constitui un semn fără echivoc al evoluției inteligenței primatelor, mai ales că vorbim despre cimpanzei masculi care practică acest ritual fără să se fi întâlnit vreodată unii cu alții, din cauza distanțelor mari, ce fac imposibilă comunicarea în cadrul unei comunități mai mari.

Alți cercetători cred că este vorba mai degrabă de un comportament mimetic, adică cimpanzeii copiază, pur și simplu, ritualurile prin care oamenii băștinași din partea respectivă a Africii își delimitează propriile teritorii cu grămezi de bolovani.

Această ipoteză este, însă, respinsă de mulți dintre cei care au contribuit la elaborarea studiului, din motive de... politically correctness. Adică ei sunt de părere că a porni de la o asemenea premisă constituie rasism și nu ar trebui comparați cimpanzeii cu oamenii africani din regiunea respectivă.

1294 vizite
Distribuie pe