Locale Altele
Duminica, 9 Mai 2021
Dum, 9 Mai 2021
Cele mai importante 10 perechi de tranzacționare pe piața criptomonedelor
SM Online  - Luni, 19 Noiembrie 2018
Pe piața financiară apar mereu produse și idei noi. Deși a trecut aproape un deceniu de când a apărut pe piață prima așa-numită criptomonedă, acestea sunt încă considerate a fi un adevărat boom financiar.

Probabil ați auzit până acum despre prima și până în prezent cea mai faimoasă monedă digitală, și anume Bitcoin. Satoshi Nakamoto, inventatorul monedei Bitcoin, descrie moneda ca un sistem electronic de numerar de tip peer-to-peer (P2P). Din 2009 aceasta este tranzacționată public și este cea mai răspândită criptomonedă la nivel mondial, cu o cotă de piață de peste 40% (din iulie 2017).

Pentru investitori, aceasta pare să fie extrem de profitabilă. Spre deosebire de monedele reale, monedele digitale nu sunt supuse inflației.

Se pune totuși întrebarea: câte tipuri de criptomonede există?

În special în anul 2017, întreaga piață a criptomonedelor a înregistrat o mișcare considerabilă, astfel încât acum sunt disponibile mai mult de 1800de tipuri de monede digitale. Un număr exact nu poate fi însă determinat întrucât apar mereu sisteme noi și odată cu ele sunt create și monede noi.

Desigur, nu toate monedele sunt la fel, ele fiind supuse unor principii diferite. Unele se bazează pe Bitcoin Blockchain, în timp ce altele sunt create folosindu-se abordări complet diferite și alte metode de arhivare. Toate monedele digitale au însă în comun faptul că o criptomonedă  este definită prin permiterea tranzacțiilor criptate pe o rețea descentralizată. Astfel nu mai este necesară utilizarea de servicii bancare, transferurile fiind posibile prin simpla indicare a unei adrese, binecunoscutul IBAN pierzându-și utilitatea în astfel de cazuri.

Printre cele mai cunoscute monede digitale se numără pe lângă Bitcoin și Bitcoin Cash și Ethereum, Ripple, Litecoin, EOS  sau Stellar. Pentru multe dintre aceste criptomonede există și o prognoză despre modul în care prețurile acestora se vor dezvolta în viitor. Există de asemeni și grafice care prezintă evoluția unei monede / valute în raport cu o alta. Vorbim în acest caz despre așa numitele perechi de tranzacționare

Cum pot fi definite perechile de tranzacționare? 

În contextul tranzacțiilor cu criptomonede, termenul perechi de tranzacționare  descrie comerțul între un tip de criptomonedă și altul. Un foarte bun exemplu pentru un astfel de tip de pereche de tranzacționare ar fi ETH/BTC (Ethereum / Bitcoin). În acest caz puteți cumpăra Ethereum cu Bitcoin, valoarea unui Ethereum fiind redată în Bitcoin.

Se poate tranzacționa criptovalută pentru criptovalută dar și numerar pentru criptovalută.Există cazuri în care unele criptomonede pot fi cumpărate doar cu alte criptomonede, astfel încât este foarte important ca înainte să investim într-un anumit tip de monedă, să învățăm câte ceva despre perechile de tranzacționare.

Principiul de bază al tranzacționării cu criptovalută este identic cu cel al tranzacționării pe bursa valutară propriu-zisă: cumperi ieftin și vinzi scump,una din principalele diferențe fiind faptul că pe piața criptovalutară se tranzacționează Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Ripple etc. sau o monedă fiat. Astfel, atunci când vedeți două simboluri monetare diferite una lângă cealaltă, înseamnă că le puteți cumpăra și le puteți vinde unapentru cealaltă.

Exchange-urile, care pun la dispoziția utilizatorilor săi o platformă socială de tranzacționare, sunt cele care oferă investitorilor posibilitatea de a alege dintre diferitele perechi de tranzacționare prezente pe platformă. Se pot alege perechi de tranzacționarecrypto/ monedă fiat sau crypto/crypto. Cele mai cunoscute perechi de tranzacționare crypto/crypto pe piața criptomonedelor sunt:

BTC/LTC (Bitcoin / Litecoin)

BTC/EOS (Bitcoin / EOS)

BTC/XLM (Bitcoin / Stellar)

BTC/XRP (Bitcoin / Ripple)

ETH/BTC (Ethereum / Bitcoin)

ETH/LTC (Ethereum / Litecoin)

ETH/EOS (Ethereum / EOS)

ETH/XLM (Ethereum / Stellar)

ETH/XLM (Ethereum / Stellar)

EOS/XLM (EOS / Stellar)

Criptomonedele reprezintă așadar o temă de discuție controversată. Pe de o parte, criticii le consideră a fi pur speculative, în timp ce pe de altă parte susținătorii acestora le apreciază tocmai pentru că reprezintă o mare oportunitate de investiții și de dezvoltare a unor noi modele de afaceri. De necontestat este însă faptul că tehnologia blockchain, ce stă la baza acestor monede, este o tehnologie revoluționară care permite tranzacții rapide, securizate și descentralizate.

În ciuda controverselor și a tulburărilor cauzate de volatilitatea pieței, din ce în ce mai multe companii și investitori suntinteresați de caracteristicile specifice ale diferitelor criptomonede.
2146 vizite
Distribuie pe